Gürsu Muhtarı Özlem Saday mahallesindeki sınava hazırlanan çocuklar için geri dönüşüm kütüphanesi kurdu. Saday elinde fazla sınav hazırlık kitaplarını getiren mahalleliden kitapları alıp ihtiyacı olan öğrencilere veriyor
2019 yerel seçimlerinde ciddi bir farkla Gürsu Mahallesi muhtarlığını kazanan Özlem Saday, seçildiği günden bu yana mahallesi için projeler üretiyor. Zaman zaman Konyaaltı Sahili’nde çöp toplama etkinlikleri düzenleyen muhtar Saday zaman zaman da turnuvalar düzenleyip mahallelinin bir arada olmasını sağlıyor. Şimdiki projesi ise ihtiyaç sahibi çocuklara sınav kitapları toplamak için kampanya başlatmak oldu. Sosyal medya hesabından çağrı yapan Saday, mahalleliden fazla kitaplarını muhtarlığa getirmesini istedi. Çağrıya kulak veren mahalleli yüzlerce kitabın muhtarlığa ulaşmasını sağladı. Şimdi ise sınava hazırlanan gençler ihtiyacı olan kitabı almak için muhtarlığa gidiyor ve kitap temin ediyor.
PAYLAŞMA KÜLTÜRÜ
Sınava hazırlanan çocuklar için bir şey yapmak isteyerek bu yola çıktıklarını söyleyen Saday, ‘Özellikle sınav dönemlerinde sınav kitapları epey pahalı oluyor. Ciddi miktarlar ödeniyor ve herkesin alma gücü yok. Biz de ne yapabiliriz, eğitimle alakalı gençlere ne faydamız dokunur? diye düşündük. Eskiden çocukluğumuzda abimizin, ablamızın kıyafetlerini giyerdik. Onların kitaplarını kullanırdık. Biraz da bu kültürü hatırlatmak istedik. Bu dönüşümü sağlamak istedik. Bundan yola çıkarak sosyal medya hesabımızda bir duyuru yaptık. Ellerinde sınav hazırlık kitapları, test kitapları olan mahallelilerimizden kitapları bağış yapmasını istedik. Amacımız muhtarlıkta bir kitaplık oluşturmak. Kitaba ihtiyacı olan çocuklarımız gelsin ihtiyacı olanı alsın. Elinde kitabı olan komşularımız da kitaplarını getirsin istedik. Tepkiler de çok güzel oldu’ şeklinde açıklama yaptı.
‘AMACIMIZA ULAŞTIK’
Hem eski kültüre vurgu yapmak hem de mahalle içerisinde dönüşümü sağlamak istediklerini anlatan Saday, ‘Şimdiki gençlerimizde birlik beraberlik duygusu eskisi gibi yok. Komşuluk ilişkilerimiz zayıflamaya başladı. Bunları canlandırmak istiyoruz. Biz bunları keşfetmedik. Bunlar zaten kültürümüzde vardı. Biz var olan bir şeyi hatırlatmaya çalışıyoruz. Bunu da zevkle yapıyoruz. Çocuklarımız gelip kitap alıyor, velilerimiz kitap bırakıyor. Bir hareket oluştu. Komşularımız bu projeye çok sahip çıktı. Ellerindeki fazladan aldıkları kullanılmamış kitapları getirdiler. Amacımıza ulaştığımızı düşünüyorum’ dedi.
EV VURGUSU
Kütüphanenin bir bölümünde de dünya klasiklerinin olduğunu anlatan Saday, ‘Zamanla bunun daha da büyümesini ve gelişmesi için elimizden geleni yapacağız. Muhtarlık binamız buna da uygun. Muhtarlığın giriş bölümünü mahallelimizin el işleri ya da workshoplar yapabileceği bir atölye olarak gençler için de kütüphane olarak değerlendiriyoruz. Pandemiden dolayı çalışmaları yapamıyoruz. Ama bu süreci atlattıktan sonra tekrar harekete geçeceğiz. İsteğimiz mahallelinin burayı kendi evi gibi görmesi’ ifadelerine yer verdi.
PROJELERE DEVAM EDİLECEK
Pandemi sürecinde de muhtarlığı hiç kapatmadıkları bilgisini veren Saday, ‘Mahallelimizin ihtiyaçları için pandemi döneminde de çalıştık’ dedi. Mahallelinin kampanyaya sahip çıktığını aktaran Saday, ‘Önemli olan proje yapmak değil. Yaptığınız projenin değer bulması, sahip çıkılması. Şu anda görüyoruz ki sahip çıkılıyor. Çocuklarımızın geleceklerine bir dokunuşumuz olursa ne mutlu bize. Geçen sene 100’e yakın kitap toplamıştık. Bu sene daha da fazla topladık. Sosyal medyayı aktif olarak kullanıyoruz. Karşılığını da çok güzel alıyoruz’ bilgisini vererek proje yapmaya devam edeceklerini aktardı. Özel/Dilan ERAY