Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Orman yangınları insansız önlenmez

Orman yangınları insansız önlenmez

Prof.Neyişçi, yaz aylarında insanların ormanlık alanlardan uzak tutulmaya çalışılarak orman yangınlarını önleme düşüncesinin yanlış olduğuna dikkat çekerek, 'Bu şekilde yangın çıkması önlenemez' dedi
TÜRKİYE Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, yaz aylarının gelmesiyle birlikte Orman Bakanlığı ve ilgili Orman Genel Müdürlükleri’nin ormanlık alanlarda çıkan yangınları önleme noktasında bir takım çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Neyişçi, orman yangınlarının önlenmesi için Orman Bölge Müdürlüğü ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaları yetersiz bulduğunadikkat çekerek, ‘Yazla birlikte Orman Bölge Müdürlükleri, bakanlık yetkililerive valilikler’Yangın mevsimine giriyoruz, ormanlara girmek yasaktır’ şeklinde bir bildiri yayınlayacak. İnsanla orman arasındaki ilişki olumsuza çevriliyor. Yaz ayında ormana girmeyi yasak ederek insanlarla ormanlar arasındaki ilişkiyi bozuyor sonra da insanların orman yangınlarına üzülmesi bekleniyor. Bu yaklaşım son derece yanlış’ dedi.

YANGINDA ANTALYA İKİNCİ

‘Orman Bakanlığı ormanlık alanlarda çıkan yangınları önlemek için helikopter kiralayacağına insanların ormanlık alanlara gidip piknik yapabileceği yatırımlar yapmalı’ diyen Neyişçi, ‘Ormanlarla insanlar arasındaki sevgi bağını geliştirici her şey orman yangınlarının azalması ve yok olması için en önemli etkendir. Bu şekilde insanlar yaz aylarında ormanlık alanların serinliğinden yararlanır ve ormanlık alandan da hizmet almış olur ve ormanla insanlar arasındaki ilişki düşmanlığa değil sevgiye dönüşür. İnsanla orman arasında sevgi oluşunca da olası bir yangında insanların da ciğerleri yanar’ dedi. Antalya’nın Türkiye’nin en çok ormanlık alana sahip illerinden biri olduğuna dikkat çeken Neyişçi, ‘Antalya’nın yüzde 55’i ormanlarla kaplı. Antalya ve ilçelerinde ormanlık alanların büyük bir bölümü deniz seviyesinden 500 metre yüksekliğin altında, güneye bakan, güneşlenme özelliği fazla olan ormanlardan oluşuyor. Bunun için Antalya en çok orman yangını çıkan ikinci ildir. Birincisi coğrafi özelliklerinden dolayı her zaman Muğla’dır’ dedi.

ÖNLEMLER ALINMALI

Antalya’da turistik tesis ve konutların yüzde 90’ının ormanlık alanların yakınında ve içerisinde olduğunu söyleyen Neyişçi, ‘Orman yangınlarının çıkmasının önlenmesi noktasında Orman Bölge Müdürlüğüormanlık alanlarda konaklayan ve yaşayan insanların yangınlara karşı bilinçlendirilmeli ve bu noktada eğitimler vermeli. Bu şekilde tedbirler alındığı takdirde yangın riskleri de azalmış olacak. İnsanın canı ormandan ve orman içerisinde bulunan tesislerden çok daha önemlidir. Antalya’daki bölge müdürlüğü orman yangınları konusunda tedbir alacaksa alacağı en önemli tedbir turistik tesisler ve ikinci konutlarla ilgili olmalı. Yangın çıktığında söndürmek için kiralanan helikopter maliyetinden çok daha ucuza gelir küçük önlemler’ diye konuştu.

YASAKLARLA ÇÖZÜLMEZ

Orman yangınlarının yasaklar konularak önlenemeyeceğini ifade eden Neyişçi, ‘Büyük yangınlarımızın çoğu anızdan çıkmıştır. Orman Bölge Müdürümüz çıksın şöyle bir dolaşsın. En az 20 tane anızı kesilmiş, ormanla arasında hiçbir tedbir alınmamış tarla görür. Orman bitişiğinde anız yakılmadan orman yangınlarına neden olacak tarım uygulamalarının köylüye bedel ödetilmeden değiştirilmesi gerekiyor. Ormanın bitişiğinde buğday yetiştirilmesine izin verilirse yangına davetiye çıkar. Ormanlık alanların bitişiğinde bulunan tarım alanlarında portakal, zeytin yetiştirilirse yangın riski çok daha düşer. Bu tür tedbirler alınmadığı için her sene yangınları söndürmek için çok fazla maliyet harcanmaya devam edecek. Orman yangınları bu şekilde önlenmez. Bu sorunlar yasaklarla da çözülmez. Bütün yasaklar ormanlarla insanlar arasındaki sevgiyi düşmanlığa çevirir’ dedi. Deniz TOPKAYA

Haber Muhabiri: Mehmet USLU