Görme ve işitme engelli vatandaşların belediye hizmet binasında rahat hareket edebilmelerine olanak tanıyacak 'Sesli Adımlar Projesi' düzenlenen törenle hayata geçti. Başkan Türel, projenin Türkiye'ye örnek olacağını söyledi
TÜRKİYE’DE ilk kez Akıllı Kent Projesi’ni hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, projenin Akıllı Sağlık başlığı altında işitme ve görme engelli vatandaşlar için hayata geçirilen ‘Sesli Adımlar Projesi’ni uygulamaya başladı. İşitme ve görme engelli vatandaşların belediye hizmet binasında yardıma ihtiyaç duymadan rahatça hareket ederek gitmek istedikleri birimlere ulaşabilmesine imkan sağlayacak olan ‘Sesli Adımlar Projesi’nin tanıtım toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Ümit Önal, Türksat yöneticileri, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici ve STK temsilcileri katıldı.
TÜRKİYE’YE ROL MODEL
İlklerin belediyesi olmanın şerefini her vesile ile yaşadıklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ‘2015 yılından bu yana Akıllı Şehir konsepti üzerindeki çalışmalarımız sürüyor. Türkiye’ye örnek bir model. TÜRKSAT, Türk Telekom ve Büyükşehir Belediyesi ortak bir işbirliği ile Antalya’yı akıllı şehirler noktasında öncü şehirlerden bir tanesi haline getiriyoruz. Bu çalışmalar kapsamında Türkiye’de ilk kez Akıllı Kent Projesi ile ilgili önemli bir adım attık. İlk kez diyorum çünkü bu konseptte bir akıllı şehir projesi Türkiye’de yok’ dedi.
‘ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI’
Bu kadar geniş bir konseptte Akıllı Şehir uygulaması örneğinin olmadığının altını çizen Türel, ‘Akıllı Şehirlerimizin sulama sistemleri saat ayarlıdır. Bazen ben de gülümsüyorum. Bir bakıyorsunuz, otomatik sistem saati gelmiş, sulama açılmış ama diğer taraftan yağmur da yağıyor. Şimdi toprağın nem durumuna göre sulama yapılacak. Tasarrufa dayalı akıllı sulama sistemleri olacak. Tabi ki bu Antalya’nın bütününe yönelik Akıllı Şehir Projesi kapsamında birçok alt başlıklarla önemli adımlar attık. Akıllı Yönetim kapsamında MUBİM’i kurduk. Birçok noktada ücretsiz Wi-Fi hizmeti veriyoruz, ilçelerimize de yaygınlaştırıyoruz. Bugün de Akıllı Sağlık başlığı altındaki işitme ve görme engelli vatandaşlarımız için hayata geçirdiğimiz Sesli Adımlar Projesi’ni başlatıyoruz’ diye konuştu.
BİR İLK DAHA
‘Büyükşehir Belediyesi olarak engelli kardeşlerimizin maddi manevi her türlü ihtiyacına cevap vermeye çalışıyoruz’ diyen Başkan Türel, şöyle devam etti: ‘Antalya’da yeni bir uygulamamız Engelli Mola Evleri olacak. Engelli ailelerin en önemli sıkıntısı engelli bireylerine bakmak durumunda olmaları nedeniyle günlük yaşam ihtiyaçlarını gidermekte zorlanmaları. Bir bankaya gidip varsa taksitini ödemesi veya su faturasını, elektrik faturasını ödemesi, pazara çıkıp günlük ihtiyaçlarını alabilmesi, engelli bireye sahip ailelerde mümkün olamıyor. Şimdi onlar için de Antalya’da 3 tane Engelli Mola Evi açıyoruz. Evde engelli bireyi olan aile, bizim Engelli Mola Evimize götürecek, biz hem orada engelli kardeşimize rehabilitasyon hizmeti vereceğiz hem de aile kendi günlük ihtiyaçlarını görecek. Bunu da Türkiye’de ilk olarak gerçekleştiriyoruz.’
‘HERKES İSTİFADE EDEBİLİR’
Sesli Adımlar Uygulamasının işitme ve görme engelli vatandaşların belediye hizmet binasında yardıma ihtiyaç duymadan hem yönlerini bulabilecekler hem de işlerini halledebileceklerini söyleyen Türel, ‘Bugün herkesin bir cep telefonu sahibi olması sebebiyle de projenin uygulanabilmesi konusunda bir zorluk yaşanmayacağını düşünüyorum. 200 bin vatandaşımız kullanmış. 30 bin kişi zannediyorum bu akıllı uygulamayı telefonuna indirmiş. Vatandaşlarımızın ücretsiz olarak yararlanabileceği uygulamayı hayata geçirmeden önce engelli derneklerimiz başta olmak üzere pek çok sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile de fikir alışverişi yaptık. İşin ilginç yönü, bu uygulamadan engelli olmayan vatandaşlar da rahatlıkla istifade edebilir. Belediye içerisinde gitmek istedikleri yere ulaşmak isteyen her vatandaş bu hizmetten faydalanabilecek’ diye konuştu.
‘NE YAPSAK AZ’
Engelli temsilcisi Sivil Toplum Kuruluşları’nın talepleri doğrultusunda uygulamaya son halinin verildiğini anlatan Türel, şu ifadeleri kullandı; ‘Antalya için hedeflerimizi açıklarken söylemiştik. Antalya’yı çağa ayak uyduran, akıllı bir kent yaparken en büyük önceliğimiz de engelsiz bir Antalya ortaya çıkarmak. Engelli kardeşlerim benim için çok özel. Bu salonda bulunan pek çok kişi bunu yakından biliyor. Bir sorun olduğunda benim hayatımın her noktasında akan sular durur. Önce o konuya eğilirim. Bu konuda yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır ve ne yapsak da azdır. Sesli Adımlar Projesi ile görme ve işitme engelli vatandaşlarımızın yaşamlarına bir kolaylık sağlayabilirsek ne mutlu bize. Zaten az sonra da uygulamaya geçeceğiz. Hep birlikte bu uygulamanın faydalarını siz de göreceksiniz. Umuyorum engelli kardeşlerimiz memnun kalırlar’
Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Ümit Önal ise, ‘Uygulamamızın Antalya’da kullanıma sunulmasıyla beraber aktif olarak kullanıcı sayımız 50 bin rakamına ulaştı. Antalya Büyükşehir Belediyesi ile işbirliğimiz sadece Sesli Adımlar Projesi’yle sınırlı değil. Büyükşehir Belediyesi’yle ilk fazını 2015 yılında imzaladığımız Akıllı Şehirler Projesi’nin ikinci fazında artık saha çalışmalarının sonuna doğru yaklaştığımız inşallah 2018 yılı sonuna kadar bu projeyi bütün unsurlarıyla yerine getirmeye inşallah başlayacağız’ diye konuştu.
BAŞKAN TÜREL’E TABLO
Konuşmaların ardından Genel Müdür Yardımcısı Ümit Önal, doğuştan görme engelli ressam Eşref Armağan’ın ‘Karanlıktan Aydınlığa’ isimli tablosunu Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e hediye etti. Daha sonra, demo alanına geçilerek uygulamanın işleyişi basın mensuplarıyla paylaşıldı.