Kültür Sanat Müzeleri, güvenli sokakları ve mutlu insanları ile Oslo'dan Unesco'nun 1970 yılında Dünya Mirası Kentler Listesine aldığı Bergen şehrine 7 saat süren hızlı trenle gidin. Bergen üzerinde rastlarsanız sahilde bitişik güneşli bir güne nizam Hansa adı verilen renkli evler dikkatinizi çekecektir. Feribotla tabiat harikası fiyortları dolaşmayı unutmayın…
KISA Oslo seyahatimizde bütün müzeleri gezecek zamanımız olmadığı için, Kon-Tiki Müzesi ile Nobel Barış Ödülleri Merkezi’ni ziyaret edebildik. Bunların ortak özelliği Norveç tarihinde iz bırakan kişi ve olayların sergilenmesi. Diğer Avrupa ülkelerinde gördüğünüz din motifli ögelere burada rastlayamazsınız. Oslo’da her müze size kültür ve sanat adına doyumsuz keyifler yaşatacaktır.
Örneğin Norveçli kaşif Thor Heyerdall’ın bir gurup maceracı arkadaşıyla, 1947 yılında Inka dilinde ‘Güneş ve Fırtına Tanrısı’ anlamına gelen ve kendisinin tasarladığı Kon-Tiki adını verdiği bir salla filmlere de konu olan pasifik macerasını anlatan Kon-Tiki müzesini gezmenizi öneririm.
İsveç kökenli Nobel ödülleri arasında sadece Nobel Barış ödülü Oslo’da veriliyor. Çünkü Norveç tarihinde hiç bir savaşa girmemiş, desteklememiş, 2’nci Dünya Savaşında Alman saldırılarına karşı topraklarını savunmuş bir ülke olarak bu ödüllerin Oslo’da verilmesi hakkını kazanmış. Nobel Barış Ödülleri Merkezi’nde 1901 yılından günümüze (1’inci ve 2’nci dünya savaşları nedeniyle verilemeyen dünya barış ödülleri dışında) bu ödülü almaya hak kazanan alanlar kişilerden, Barack Obama, Kofi Annan, Yaser Arafat, İzak Rabin, Şimon Peres, Nelson Mandela, Lech Walesa, Rahibe Terasa, Enver Sedat aklımıza bir çırpıda gelen isimlerden.,
Dünya Kültür Mirası; Bergen (Bryggen)
Oslo’dan Bergen’e 4 saatlik bir tren yolculuğundan sonra vardık. Oslo-Fram-Bergen arası hızlı trenle 7 saat sürüyor. Trende çocuklar için vakit geçirebilecekleri oyun odası, büyükler için Cafe ve Restoran mevcut. Manzara ise harika. Fiyortları, karla kaplı yamaçlarda tasarım harikası evleri, ara istasyona kayak takımı ile binen bir istasyon sonra inerek dağdan aşağı kaymaya başlayanları seyretmek değişik bir keyif veriyor insana.
Bergen denize sahili olan bir liman kenti. 1350’li yıllarda kurulan ve Hansa adı verilen bitişik nizam renkli evleri ile Unesco’nun 1970 yılında Dünya Koruma Listesine aldığı bir şehir Bergen’in renkli evlerini kış mevsiminde gittiğimiz için gri bir bulut altında seyredebildik.
Bergen’de Fiyort gezisi de yaptık. İki dağ arasında daracık suyolunda seyreden feribotun mola verdiği yerlerde dağlardan denize akan şelaleleri, ufak adacıklarda dinlenen karabatakları, dağların eteklerine konuşlanan beyaz evleri izlemek, fotoğraflarını çekmek ve soğuk fakat temiz havayı solumak insana büyük bir keyif veriyor.
Kısaca Norveç; Oslo/Bergen
Norveç’te işsiz insan yok zira herkesin bir işi var. En düşük ücretin 10 bin Kron, yani bizim paramızla 20 bin lira olduğunu öğrendik. Aylık ücret bilim adamları için bizim paramızla 850 bin lira. İşte bu yüzden dünya mutluluk ve güvenlik raporunda Norveç her yıl ilk iki sırada yer alıyor. Güvenlik bir kural değil yaşam biçimi olmuş, – 5 derecede bile bebeklerini dışarıda bırakarak kahvelerini içen insanlar gördük. Cadde ve sokaklarda bir tek dilenci, başıboş bir tek sokak hayvanı görmedik. Kaldırımsız bir şehir. Belki abartılı gelecek ama caddelerin beton ve alttan ısıtmalı olduğunu bir yerlerde okumuştum. Oslo havaalanı güzergahında, yol kenarında bir tek cami gördük.
Fiyortlarda bot turu yapmadan, muhteşem manzaralarıyla ünlü Oslo-Flam-Bergen trenine binmeden, somon balığı, havyar ve taze deniz ürünlerine doymadan Norveç’den dönmeyin derim! Bana kalırsa Oslo ve Bergen keyifle gezebileceğiniz ve hiç sıkılmayacağınız, mutlu olacağınız iki şehir. Floyen tepesinden aşağı bakarken veya eski Bergen sokaklarında gezerken mutluluk krizine girebilirsiniz.
Kuzeyin soğuk cenneti de diyebileceğim Norveç’te, Oslo ve Bergen bana göre yaşanılası iki şehir.
ÖZEL/FAHRETTİN HEPKESKİN