Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 2020 Turizm Yılı temasının Patara Antik Kenti ilan edilmesiyle ilgili, 'Patara'yı, ülkemizin tarihi zenginliğini dünyada temsil edebilecek bir yer olarak gördük' dedi
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında, Türkiye’nin 2020 Turizm Yılı temasının, Antalya’nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti olarak ilan edilmesiyle ilgili konuştu. Toplantıda, Patara’yı tanıtan sinevizyon gösterisi de yapıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, günümüze kadar ulaşan tek deniz fenerinin de Patara’da olduğunu belirterek, ‘Bu deniz fenerini de yine en kısa sürede ayağa kaldırmayı planlıyoruz. Şehir kapısından su yollarına kadar daha pek çok nadide özelliğiyle Patara’yı, ülkemizin tarihi zenginliğini dünyada temsil edebilecek bir yer olarak gördük. 2020 Patara Yılı’nın ülkemize ve turizm sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum’ dedi.
Valisi Münir Karaloğlu, ‘Antalya bu tarihi sorumluluğu başarıyla temsil edecektir’ dedi. Kentteki sivil toplum kuruluşlarının başkanları ise ‘Patara Yılı’ kararının Antalya ve Türkiye’nin tanıtımına çok önemli katkı koyacağını, bölge turizminin ivme kazanacağını kaydetti.
‘PATARA’YI İYİ ANLATMAK LAZIM’
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin ise Antalya ve Türkiye turizmi açısından çok önemli bir karar olduğunu belirti. Davut Çetin, ‘Aralık ayından beri 2020’nin Patara Yılı olmasıyla ilgili açıklamayı bekliyordum. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Cumhurbaşkanlığına gönderildi. Bu tip belli yıllara tema vermek çok önemli. Biz yıllardır Antalya’da sayın valimizin önderliğinde bunu yapıyoruz. Antalya’da önceki yıl Perge, geçen yıl Aspendos Yılı’ydı. Bu sene Patara’nın açıklanmasını beklediğimizden Antalya’da ilan etmedik. Gerçekten sevindirici bir haber. Patara’yı iyi anlatmak lazım. Bu şehre 16 milyon turist geliyor. Türkiye’ye gelen turistin üçte biri. Konaklama anlamında da gecelemenin üçte ikisi Antalya’da. Biz hep deniz-kum, güneş eksenine sıkıştık. Artık biraz daha tarihi güzelliklerimiz ve coğrafyamıza dikkat çekmek lazım. Patara da bizim açımızdan en önemli nokta’ diye konuştu.
‘ TARİHİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ROTASI’
Deniz kum güneşin yanında Antalya’nın var olan değerlerini, yıllarca çabalamalarına rağmen parlatamadıklarını aktaran Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Yeliz Gül Ege, şöyle konuştu:
‘İşte 2020 bunun için mükemmel bir yıl olacak. Patara Yılı ile birlikte Antalya’nın kültürünü tanıtabileceğiz. Bu sayede bu coğrafyada bulunan tüm antik kentlerimiz de aynı şekilde bu kültür rotasında ciddi anlamda ivme kazanacaktır. Bununla birlikte Likya Uygarlığı’nın başkenti. İçinde bulunan müthiş meclis binasıyla, tiyatrosuyla ve en eski deniz fenerlerinden birisi yine Patara’da. Telsiz telgraf istasyonunu da bu yaz açmıştık. Çok da tesadüf değil. 32 yıldır süren kazılarda emeği geçen tüm arkeolog arkadaşlarımıza, öğrencilerimize yürekten teşekkür ediyorum. Patara’nın yakınında bulunan Patara Plajı’nın da dünyanın odağı olmuş caretta carettaların yumurtlama merkezi oluşu ve bu anlamda da yapacağımız sınırsız güzel aktivitelerle de eminim ki bakanlığımızın da bize işaret ettiği şekilde bu yılı en güzel şekilde kutlayacağız. Ulusal ve uluslararası anlamda Antalya’nın sadece deniz kum güneşten ibaret olmadığını, aynı zamanda kültür ve tarihin de çok önemli bir rotası olduğunu göstereceğiz.’
PATARA ANTİK KENTİ ÖZELLİKLERİ
Antalya’nın Kaş İlçesi sınırlarında olan Patara Antik Kenti, Fethiye- Kalkan arasında Xanthos Vadisi’nin güneybatı ucunda bugünkü Ovagelemiş köyünde yer alıyor. Likya Birliği’nın başkenti kabul edilen Patara’da Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Havva İşkan Işık ve eşi Prof. Dr. Fahri Işık tarafından 1988 yılından beri kazılar sürdürülüyor.
Dünyanın ‘Noel Baba’ olarak tanıdığı Aziz Nikolaos’un doğup yaşadığı yer olarak bilinen Patara’da, taşları muhafaza edilen dünyanın en eski deniz feneri bulunuyor. Roma İmparatoru Neron tarafından MS 64/65 yıllarında yaptırıldığı tahmin edilen fener, yeniden ayağa kaldırıldığında, antik dünyanın özgün dokusuyla günümüze kalabilen tek tek deniz feneri olacak.
Dünyanın ilk demokratik meclisi olarak kabul edilen Likya Birliği Meclisi binası, Patara’da bulunuyor. Kullanım hakkı 2008 yılında TBMM’ye devredilen Likya Birliği Meclis binasının kazısında çok sayıda imparator portresi, meclis kararlarının yer aldığı yazıtlar, Herakles heykeli, takılar ve seramik eşyalar bulundu. Kazı sonrası yapının 1500 kişi kapasiteli olduğu belirlendi.
Osmanlı Devleti’nin ilk Telsiz Telgraf İstasyonu, 1905 Yılında Sultan 2. Abdülhamid tarafından Patara’da kuruldu. Patara Telsiz İstasyonu, Anadolu’da Osmanlı İmparatorluğu tarafından Alman Telefunken firmasıyla yapılan anlaşma sonrası kurulan ilk telsiz istasyonu. Osmanlı İmparatorluğu Afrika’daki topraklarıyla iletişim sağlamak için biri Patara’da, diğeri bugün Libya topraklarında bulunan Derne’de iki telsiz istasyonu kurmuş, Trablusgarp Savaşı sırasında Patara’nın karşı istasyonu olan Derne’deki telsiz istasyonunun komutanlığını Mustafa Kemal Atatürk yapmıştır.
12 kilometre uzunluğundaki ünlü Patara Kumsalı, dev deniz kaplumbağaları caretta carettaların dünya çapındaki en önemli üreme alanlarından biri.
Patara’yı 2019 yılında 500 bin kişi ziyaret etti.