Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir
EĞİTİM

Psikolojik danışmanlar atama bekliyor!

Psikolojik danışmanlar atama bekliyor!

Psikolojik danışmanlar ve rehber öğretmenler istihdam sorununa dikkat çekmek ve taleplerini dile getirmek için Attalos Heykeli önünde basın açıklaması yaptı. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Antalya İl Başkanı Hüseyin Sarıca, çıkarılan yönetmelikte rehberlik normları için düzenleme talep etti
TÜRK Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (Türk PDR DER) üyeleri; 2022 KPSS puanlarıyla ek atama talebinde bulunmak, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çıkarılan norm yönetmeliğinde düzenleme talep etmek amacıyla eş zamanlı olarak 13 ilde basın açıklaması düzenledi. Türk PDR DER üyelerinin istek ve taleplerini dile getirdiği; Antalya, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Mersin, Denizli, Kayseri, Konya, Samsun, Ordu, Erzurum, Van’da düzenlenen açıklamanın Antalya ayağında İl Başkanı Hüseyin Sarıca konuştu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan öğretmen atamalarının beklentiyi karşılamadığını söyleyen Sarıca, ‘Son yıllarda tek seferde yapılan en yüksek öğretmen alımı gibi gözükse de şu an sistem içinde sayıları yüz bini bulan ücretli öğretmen gerçeği ve artık yüzbinlerle anılan eğitim fakültesi mezunu işsiz öğretmen gerçeği ortadayken yapılan bu atama eğitim sistemindeki yaraya sadece pansuman tedbir olmanın ötesine geçmeyecektir’ dedi.

‘PSİKOLOJİK DANIŞMANSIZ OKULLAR VAR!’

Eğitim sisteminde açık olduğunu belirten Sarıca, hala psikolojik danışmansız okullar olduğunu belirtirken ‘Eğitime erişilebilirliğin ve sürdürülebilirliğin sağlanması, öğretmenlerin daha insani şartlar altında hizmet sunabilmesi ve öğrencilerin nitelikli eğitime ulaşabilmesi için bu ucube ‘ücretli öğretmenlik’ uygulaması kaldırılmalı ve ‘kadrolu istihdam’ esas olmalıdır! Ve şu an sistemde ücretli uygulamayla doldurulmaya çalışılan kadrolara öncelikle ve ivedilikle Öğretmen/Psikolojik Danışman ataması yapılmalıdır’ ifadelerini kullandı.

HER YIL 6 BİN YENİ MEZUN İŞSİZ

100 bin öğretmen ataması beklentileri olduğunu ifade eden Sarıca, Cumhuriyetin 100’üncü yılında yapılacak bu atamanın eğitime verilen önemi de göstereceğini söyledi. 25 bin okulda milyonlarca öğrencinin ‘ Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri’nden mahrum kaldığını ifade eden Sarıca, sayıları 20 bini bulan işsiz psikolojik danışmanlara her yıl yeni en az 6 bin mezun eklendiğini belirtti.

‘NORM YÖNETMELİĞİ GÜNCELLENMELİ’

Norm yönetmeliği güncellemesinin yapılması gerektiğini ifade eden Sarıca, psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan taleplerini sıraladı:

– ‘Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmeti’nin her öğrenciye ulaştırılması, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için atama, norm yönetmeliği değiştirilerek öğrenci sayı sınırına bakılmadan her okula/kuruma Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen ataması sağlanmalıdır.

– Kalabalık okullarda Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetinin tüm öğrencilere nitelikli bir şekilde ulaştırılması için her okula en az bir atama yapıldıktan sonra hizmetin uluslararası standartlara ulaştırılması için sonraki her 250 öğrenci ve katlarında ilave bir Psikolojik Danışman/ Rehberlik Öğretmeni atanmalı ve norm yönetmeliği bu şekilde güncellenmelidir.

-Bilim Sanat Merkezleri, Mesleki Ve Teknik Eğitim Merkezleri ile Halk Eğitim Merkezlerine en az bir Psikolojik Danışman ve Rehberlik Öğretmeni atanmalıdır.

-İçinde bulunduğumuz süreçte psikososyal desteğe duyulan acil ihtiyaç göz önünde bulundurularak Bakan beyin açıklamalarında sık sık dile getirdiği ihtiyaç odaklı olarak Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmenler için ek bir atama ivedilikle yapılmalıdır!

-Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin eğitimin tüm paydaşları ile koordineli bir şekilde yürütüldüğü unutulmadan hizmetin tüm öğrencilere ulaştırılması için elzem olan fakat Talim ve Terbiye Kurulu tarafından 2014 yılından itibaren kademeli olarak kaldırılan sınıf rehberlik ders saatleri tekrardan zorunlu ders kapsamına alınmalıdır.

-Talim Terbiye Kurulu tarafından nicel eksiklik kaynaklı olarak öğretmenliğe kaynaklık teşkil eden programların belirlenmesinde formasyona dayalı atamalar yeniden düzenlenmelidir. Özellikle eğitim fakültelerinde bölümü olan Öğretmenlik alanlarına atamada formasyonlu alımlar durdurulmalı ya da Eğitim Fakültesi Bölümleri 1. Öncelikli olarak atanmalıdır.

-PİKTES bünyesinde Suriye’li çocukların Türk Eğitim sistemine entegrasyonu kapsamında işçi statüsünde istihdam edilen 3.000 öğretmen ve Psikolojik Danışman sözleşmelilerin kadroya geçirilme hakkından yararlandırılarak kadrolu öğretmenliğe geçişleri sağlanmalı mali ve özlük hakları eşitlenmelidir.

– Eğitimin bir bütünsel hizmet olduğu gerçeği unutulmadan mevcut 45.000 olarak açıklanan atama sayısı 100.000’e tamamlanarak sistemin öğretmen ve psikololojik danışman ihtiyacı kadrolu olarak karşılanmalıdır.

 

Editör: Esra Yağcı

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DİĞER GALERİLER

TÜMÜ

DİĞER GALERİLER

FOTO GALERİ ANA SAYFA'YA GİT