ZMO Başkanı Vural Şahin,örtüaltı üretimde 'Sebze Taban Fiyatı Uygulaması'na geçilmesini talep ettiklerini belirterek, 'Çiftçi bu sayedesağlıklı üretim yapar ülke ekonomisine de katkıda bulunur' dedi.
ZİRAAT Mühendisleri Odası(ZMO) Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, sebzede taban fiyat uygulamasına geçilmesini istedi. Döviz dalgalanmaları nedeniyle banka faiz oranlarının yükseldiğini ve bu nedenle ticaretin yapılamaz hale geldiğin, devletin acil olarak üretime teşvik ve destek vermesini istediklerini belirten Şahin, ‘Çiftçilerimize mazotta indirim, tarımdaki KOBİ işletmelerinin Katma Değer Vergisi(KDV), Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK),Bağkur gibi ödemelerinde kolaylık yapmasını istiyoruz. Asıl önerimiz örtü altı sebzeciliğinde üretilen ürünlere,yetiştiricilik masrafını göz önünde bulundurularak ‘Sebze Taban Fiyatı Uygulaması’na geçilmesi. Bu uygulama ile yaşanılan süreci çiftçi en az zararla atlatır, sağlıklı üretim yapar Türk ekonomisine de katkıda bulunur’ dedi.
‘ OLUMSUZ ETKİLENDİK’
Son 2 ayda dövizdeki dalgalanma nedeniyle üretici ve çiftçinin sıkıntı yaşadığını belirten Şahin, ‘Çiftçimizden,ilaç bayiimize,komisyoncusundan firmacısına bugünlerde sıkıntı iyice kendini gösterdi.Hammadde ve girdilerin yüzde 60-70’i ithalata bağlı ve ithal ürünler.Dolayısı ile son iki ayda neredeyse dövizin Türk parasına karşı yüzde50’lerde artış sağlaması bütün tarım camiasını olumsuz etkiledi’ diye konuştu.
KRİZİN FIRSATA ÇEVRİLDİĞİ ALGISI VAR
Şahin, yaşanılan krizde tarımda tedarikçi firmaların krizi fırsata çevirdiği, stoktaki ürünleri üretici ve çiftçilere zamlı satış yapıp kar ettiği algısının yaratıldığını ifade ederek, ‘Yaşam alanlarımızın bütününde döviz artışından dolayı mecburi zamlar var.Hatta hammadde bulunamayışından üretim yapılamayıpsatışların durdurulduğu da bir gerçek.Oda başkanlığımın yanısıra bir firma sahibi ve bu havayı teneffüs eden bir ziraat mühendisi olarakçiftçilere bu algıyı hissettirenlerle yüz yüze gelmeyi ve bütün camiamızı,pilot bölgeler seçerek gezdiripgerçekleri göstermeyi istiyorum.Bizler milliyetçi ve devletçi toplumuz,hayatımızın devamı içinde ticaretimizi yapmak zorundayızama maalesef bu ekonomik durumdan ne ürün alabiliyoruz ne de satabiliyoruz.Ve masraflarımız ise aynı şekilde devam ediyor’ dedi.
HÜKÜMET DESTEK VERMELİ
Şahin, çözümün devlette olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Devletimizin acil üretime teşvik ve destek vermesini, çiftçilerimize bu süreçte mazotta indirim talep ediyoruz. Tarımdaki KOBİ işletmelerin ödemelerinde kolaylık sağlanmasını istiyoruz. Sebze Taban Fiyatı uygulamasına geçilmesini istiyoruz. Devletimizin kurumlarına sesleniyorum,bu açıklamalarım tamamen yaşanılan sıkıntılar ve sorunlar.Lütfen gelin beraber inelim sahaya,birlikte etüt edelim.’ ( Deniz TOPKAYA )