Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Seraların kabusu kanser

Varsayılan Resim

Sera üreticilerinin de kanser tehdidi altında olduğunu söyleyen, Aile Hekimi Doktor Ozan Uzkut, yapılan araştırmalar sonucunda 524 gıdanın yüzde 51'inde pestisit kalıntısına rastlandığını belirterek, Bu pestisitler kullanırken de üretirken de, tüketirken de bize bulaşıyor ve kanser yapıyor' dedi
AİLE Hekimi Doktor Ozan Uzkut, en çok kanserin görüldüğü yerlerin Finike-Kumluca ovasının olduğunu söyleyerek, 524 gıdanın yüzde 51’inde pestisit kalıntısına rastlandığını söyledi. Uzkut, ‘Sebze ve meyvelerde rastlanan pestisitler açısında Antalya ilk sırada yer alırken, bunun çoğunluğu Kumluca Finike bölgesinden oluşu dikkat çekiyor. Bu aynı zamanda büyük bir çevre felaketinin ilk belirtisi.Eskiden 2-3 ay toprak dinlendirilir üstü örtülürdü. Şimdi ise nerede ise hiç dinlendirilmeden ilaçlar ve pestisitlerle üretim yapılıyor ve doğru dürüst denetleme olmadan piyasaya sürülüyor’ şeklinde konuştu.

ANTALYA KRİTİK

Doktor Uzkut, 1994-2010 yıllar arasında Finike’nin Hasyurt mahallesinde hekimlik yaptığını belirterek, ‘O zamanlardan dikkatimi çeken bir durum vardı. Gerçekten kanser vakaları daha o zamanlar dikkat çekecek kadar çoktu. Hele çocuk kanserleri, lösemiler, akciğer kanserleri o kadar sık görülüyordu ki ne yapılması gerekliliği ile ilgili çalışmalar yapma gereği duydum. O zamanlar seraya girerken maske takmanın önemini, ilaçların olması gerektiği kadar kullanımını, ilaç kutularının sulara yiyeceklere karışmadan imhasının gerekliliği ile ilgili eğitimler verdik. Çalışmalarda bulunduk. Ama son zamanlarda yapılan araştırmalardan sonra Kocaeli ve Dilovası’ndan sonra en çok kanserin görüldüğü yer olarak da Finike-Kumluca ovasının olduğunu gördük ‘ açıklamasını yaptı.

‘YÜZDE 51’DE PESTİT VAR’

Yapılan araştırmaların sonucu olarak 524 gıdanın yüzde 51’inde pestisit kalıntısına rastlandığını belirten Uzkut, ‘Sebze ve meyvelerde rastlanan pestisitler açısında Antalya ilk sırada yer alırken, bunun çoğunluğu Kumluca Finike bölgesinden oluşu dikkat çekiyor. Bu aynı zamanda büyük bir çevre felaketinin ilk belirtisi. Bu bölgeden her 100 örneğin biberde yüzde 72’sinde, çilekte 93’ünde, domateste 66’sında, erikte 63’ünde, elmada 85’inde, ıspanakta 50’sinde, kabakta 25’inde, mandalinada 26’sında, marulda 84’ünde, maydanozda 84’ünde, salatalıkta 76’sında, taze fasulyede 37’sinde olmak üzere toplamda yüzde 60’ında pestisit bulundu. Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlara deniyor. Pestisit, kimyasal bir madde, virüs ya da bakteri gibi biyolojik bir ajan, antimikrobik, dezenfektan ya da herhangi bir araç olabiliyor’ dedi.

‘TARIM KANSER ÜRETİYOR’

‘Bu pestisitler kullanırken de üretirken de, tüketirken de, karıştığı havayı solurken de, karıştığı suları içerken de, o suda banyo yaparken de o suyu içen hayvanların etini yerken de bize bulaşıyor ve kanser yapıyor’ diyen Uzkut, ‘Eskiden 2-3 ay toprak dinlendirilir üstü örtülürdü. Şimdi ise nerede ise hiç dinlendirilmeden ilaçlar ve pestisitlerle üretim yapılıyor ve doğru dürüst denetleme olmadan piyasaya sürülüyor. Bunda en çok zararı aslında bilinçsiz üretici çekiyor. Kazancı hastalıklarla boğuşmaya gidiyor. Kazançlarının faydasını göremeden genç yaşta amansız hastalıklar içinde acı çekerek yok olup gidiyorlar. Onca ziraat mühendisimiz, işsiz aşsız dururken iyi organize edemediğimiz tarımımız kanser üretim merkezi gibi çalışıyor’ şeklinde konuştu.
Özel/Dilan ERAY

Haber Muhabiri: Merve Hatice USLU