Memur-Sen Antalya İl Başkanı bugün Serbest Kürsü'de
Geldiğimiz nokta itibariyle 2020 yılı sonunda yüzde 14.6 oranında bir enflasyon oranı ortaya çıktı. Sadece 1 yılda gerçekleşen bu enflasyon oranı, 2 yıllık süre için bize teklif edilmiş rakamın üstünde çıkmış. Toplu Sözleşmede enflasyon farkı doğal olarak yansıtıldı ancak verilen bu fark memurun alım gücünün koruduğu anlamına gelmiyor. Bizim zam aldığımız anlamına gelmiyor.
Ocak ayı enflasyonu ile Hakem Kurulunun daha önce vermiş olduğu yüzde 3’lük zammın yarısından fazlası eridi. Ocak ayı enflasyonu yüzde 1,68 Kamu İşvereninin ve Hakem Kurulu’nun birinci 6 ay için verdiği zam yüzde 3 Hakemin zammının yüzde 56’sı Ocak ayı enflasyonu tarafından geri alındı.
Verilen enflasyon farkı memurun maaşlarının eriyişine engel olamadı.
Yüzdelik olarak verdikleri zam bir iki ay içinde enflasyonun altında kaldığı için o fark memurun alım gücünü düşürüyor. Toplu Sözleşme sürecinde ortaya koyduğumuz refleksin ne kadar doğru olduğunu görmüş olduk. Merkez bankasının enflasyon hedefi ile piyasanın gerçekliği arasında çok ciddi fark var. Bu kaybı telafi etmek için en düşük memur maaşının yüzde 10’u kadar tüm kamu görevlileri için bir seyyanen zam yapılması gerekiyor.
Ağustos ayında gerçekleştirilecek toplu sözleşmeye kadar seyyanen zam müjdesini bekliyoruz, aksi takdirde benzer kayıpların ve sorunların yaşanacağını düşünüyoruz.
Toplu Sözleşmeye kadar memurların alım gücündeki düşüklüğünün önüne geçilebilmesi için 400 TL seyyanen zam yapılması gerektiğini her fırsatta söylüyor ve görüşmelerimizde bu konuya özel başlık açıyoruz. Maliye bakanı ile yaptığımız görüşmede de bunun özenle altını çizdik. Ümit ediyoruz ki Toplu Sözleşme’ye girilmeden bu konuda bir adım atılır.
Enflasyonla mücadele maaş ve moral kaybıyla değil, maaş ve moral artışıyla yapılmalıdır.
Memur-Sen Antalya İl Başkanı Ünal Hisarkaya