Zayıflama amaçlı tüketilen hiçbir bitki çayının, yağ yakımını direkt olarak sağlamadığına dikkat çeken Diyetisyen Psikolog Meryem Berrin Ak, hangi bitki çayının ne için tüketilmesi gerektiğini anlattı
BİTKİ çayları hayatımızda önemli bir yer tutuyor. Peki, yararları ve yan etkileri hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Düzenli olarak tüketildiğinde pek çok faydasının bulunduğu kanıtlanan bitki çaylarının aşırı tüketimi, sağlığa zarar verebiliyor. Dyt. Psk. Meryem Berrin Ak, bitki çayı tüketmeden önce içeriği hakkında yeterince araştırma yapılmalı, ayrıca yaş grubu, ergenlik ve hamilelik gibi özel durumların da göz önünde bulundurması gerektiğini belirtti. Ak, hamilelerin kafein içermeyen çayları, ergenlik çağındaki bireylerin ise vitamin ve mineral içerikli çayları tüketmesinin faydalı olacağına dikkat çekti.
YEŞİL ÇAY VE BEYAZ ÇAY
Güçlü bir antioksidan olup kansere karşı koruyan yeşil çay bağışıklık sistemini destekler, kan şekerini dengeler, kolesterol seviyesini düşürür, fazla ödemin atılmasına yardım eder, hatta yaşlanmayı bile geciktirir. Dyt. Psk. Meryem Berrin Ak , ‘Saymakla bitmeyen faydalarının yanında içeriğindeki epigallokateşin gallat sayesinde metabolik hızı arttırır. Bu nedenle sıklıkla zayıflama amaçlı tercih edilmektedir. Mucizevi özelliklerinden yararlanmak için günde en az iki fincan yeşil çay ile ara öğünlerinize sağlık katabilirsiniz. Ancak içerisinde kafein bulunduğundan hipertansiyonu olan kişiler yeşil çayı günlük bir-iki fincandan fazla tüketmemelidir’diyerek uyarıda bulundu.
Yeşil çay kadar beyaz çayında faydaalrı olduğunu belirten Dyt. Psk. Meryem Berrin Ak , ‘En az işlem görmüş ve antioksidan içeriği en yüksek olan bitki çayıdır. Son yıllarda özellikle kilo problemlerinde tüketilmeye başlanan beyaz çay; sindirimi kolaylaştırır, cilde esneklik verir , cildin yaşlanmasını geciktirir, iyi kolesterolü yükseltip kötü kolesterolü düşürür, hafızayı kuvvetlendirir ve vücutta yağ depolanmasını baskılar. Günlük içeceğiniz iki fincan beyaz çayla yağ depolanmasını azaltabilirsiniz. Fakat beyaz çay az miktarda da olsa kafein içerir ve aşırı tüketilmesi sonucunda çarpıntı ve uykusuzluk gibi yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle tansiyon hastalarının, gebe veya emziren kadınların uzak durması gerekmektedir’ dedi.
KEKİK VE ZENCEFİL
Dyt. Psk. Meryem Berrin Ak, sadece yeşil ve beyaz çayın yağ yakımında etkili olmadığını söyledi. Ak, daha birçok bitkinin de benzer şekilde yağ yaktığını aktarırken ayrıca bu bitkilerin başka hastalıklara da iyi geldiğini belirtti. Kekik çayının öksürüz ve hazımsızlık gibi durumlara iyi geldiğini, zencefilin ise soğuk algınlığında etkili olduğunu belirten Ak şunları söyledi: ‘ Kekik, öksürük, hazımsızlık, boğaz ağrısı, soğuk algınlığı, stres, romatizma ve baş ağrısı gibi birçok rahatsızlığa fayda sağlıyor. Fakat tansiyonu düşürücü etkisinden dolayı kekik çayı, sanılanın aksine olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bu nedenle yüksek tansiyonu olan ve ilaç kullanan kişiler, bu çayı uzman kontrolünde ve ilaç içtikten iki saat sonra tüketebilirler. Zencefil, soğuk algınlığı, mide ve bağırsak rahatsızlıklarının yanı sıra diyabet hastalığına da olumlu etkileri bulunur. Ancak zencefil safra salgısını arttırdığı için safra kesesiyle ilgili rahatsızlığı olanların, bu çayı uzman kontrolünde tüketmesi gerekir. Hamilelikte bulantı ve kusmayı önlediği için de kullanılan zencefilin, 1 gr’ın üzerinde alınması adet söktürücü etkisi nedeniyle düşük riski oluşturabiliyor. Bu nedenle bir uzmana danışılmalı ve güvenli doz aralığında zencefil kullanılmalıdır.’
ADAÇAYI VE MATE
Yumuşak bir içimi olan adaçayının strese iyi gelerek sakinleşmeye yardımcı olduğunu söyleyen Ak, ‘Doğal bir antioksidan kaynağıdır. Vücudunuzda var olan zararlı toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Karaciğeri temizler ve safra kesesinin çalışmasını sağlar. Ayrıca gargara suyu olarak kullanıldığında boğaz ağrılarına da iyi gelir. Fakat gebe ve çocuklarda kullanımı önerilmemektedir. Tansiyon artırıcı özelliği olduğundan kalp hastaları dikkatli tüketmelidir. Eğer adaçayı tüketmemesi gereken grupta değilseniz, günde iki-üç fincan tüketebilirsiniz’ dedi.
İçeriğindeki kafein sayesinde metabolizmayı hızlandıran mate çayı hakkında da bilgiler b-veren Ak, ‘Dolayısıyla zayıflama üzerinde etkilidir. İdrar atıcı etkisi de bulunan mate çayı, terlemeye ve ödem atmaya yardımcıdır. Ancak kalp damar hastalıklarında ve yüksek tansiyonda kullanılması önerilmeyen bir bitki çayıdır. Kullanım miktarı günde iki fincanın üzerinde olmamalıdır’ diye konuştu.
KUŞBURNU VE REZENE
İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini koruyan ve güçlendiren kurşburnu, soğuk algınlığı, nezle, grip ve romatizma gibi hastalıkların doğal tedavisinde son derece etkilidir. Ak, fazla tüketim konusunda uyararak ‘Deride kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara, ağızda ve sindirim sisteminde tahrişe yol açabileceğinden günlük üç fincandan fazla tüketilmemelidir’ dedi.