ANSAD Başkanı İbrahim Düzenli son 3 yılda merdiven altı diye tabir edilen sigortacıların arttığına dikkat çekerek, vatandaşlara sigortalarını acentelere yaptırmaları konusunda uyarıda bulundu.
ANTALYA Sigorta Acenteleri Derneği (ANSAD) Başkanı İbrahim Düzenli, son 3 yılda merdivenaltı diye tabir edilen sigortacıların arttığını söyleyerek, vatandaşların sigortalarını acentelerden yaptırmalarını istediklerini belirtti. Düzenli, ‘Trafik sigortasındaki fiyatların artmasıyla 2016’dan itibaren merdivenaltı sigorta yaptırımında çok yoğun bir artış görüldü. Ve sektörümüzde kaçak sigortacılık başlı başına bir sorunu haline geldi. Merdivenaltı derken, sigortacı olmayan birinin broker üzerinden veya herhangi bir acente üzerinden poliçe kesmesini kast ediyoruz. Bunlarla hep birlikte bunlarla mücadele etmemiz gerekiyor. Birlikte mücadele edersek bu sorunla baş edebiliriz’ dedi.
VATANDAŞ MAĞDUR OLUYOR
Sigortacılık yapabilmek için üniversitenin 2 ya da 4 yıllık fakültelerinden mezun olmak gerektiğini söyleyen Düzenli, ‘Sadece okul bitirmek değil, 4 yıllık sigortacılık mezununun 18 ay, 2 yıllık mezunlarının da 24 ay tecrübe kazanması lazım. Ayrıca sigortacılık belgesini alabilmek için bir teknik personel sınavımız var. O sınavda başarılı olmak gerekiyor. Bu şartlar yerine getirildikten sonra ancak sigorta acentesi açılabiliyor. Ama yetkisi olmayan kişiler tarafından bilinçsizce poliçeler kesiliyor. Müşterilerimiz de bunlardan mağdur oluyor. Vatandaşın duyarlı olmasını ve poliçelerini profesyonel acenteye yaptırmasını istiyoruz. Bizim işimiz bu, biz sigortacıyız, 24 saat gerektiğinde müşterimize hizmet veriyoruz. Gece bile müşterimiz aramış olsa biz ona destek veriyoruz’ diye konuştu.
SİGORTA BİLİNCİ YÜKSELMELİ
Vatandaşlarda sigorta bilincinin artması gerektiğine dikkat çeken Düzenli, ‘Bugün 200-300 TL civarında vatandaş çok rahat bir konut projesi yaptırabilir. Herhangi bir hasar olduğu zaman daha kötü bir duruma düşmemek için mutlaka sigorta yaptırılmalı. Tarım sigortasından bahsedecek olursak, selde, fırtınada, doğal afette, çiftçilerin seraları veya bahçeleri zarar gördüğü zaman devlet destekli tarım sigortasından yararlanabilir yaptıkları takdirde. Yapılan tarım sigortasının yüzde 50’sini devlet ödüyor. Hatta don teminatında yüzde 70’ini ödüyor. Bu da çok ciddi bir destektir’ dedi.
Deniz TOPKAYA