Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar ABD Öğretim Üyesi Profesör Doktor Ertan Yılmaz, dezenfektanların deri hastalıklarına yol açtığını söyleyerek ellerin mümkün olduğunca yıkanarak temizlenmesi gerektiğini anlattı
Koronavirüsten korunmak için çok sık kullanılan dezenfektanların deri hastalıklarına davetiye çıkardığını anlatan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Profesör Doktor Ertan Yılmaz, ellerin mümkün olduğunca sabunlu suyla yıkanıp sonrasında nemlendirilmesi gerektiğini söyledi. Dezenfektanın deride kaldığını ve egzamaya, alerjiye sebep olabileceğini anlatan Yılmaz, virüsten korunmanın en iyi yolunun maske kullanmak olduğunu açıkladı.
MASKE DAHA ÖNEMLİ
Covid 19’dan korunmanın temel ögesinin maske olduğunu anlatan Yılmaz, maskenin mutlaka kullanılması gerektiğini vurguladı. Sosyal mesafenin de önemine dikkat çeken Yılmaz, ‘Bu kurallara uyulduğu takdirde bulaş riski neredeyse sıfıra düşer. Yani risk çok düşük oluyor. Virüsün ellerden bulaşma durumu salgın başladığındaki gibi ifade edildiği kadar değil. Ancak öksürmüş hasta birinin elini ağzına götürmesi halinde dokunduğu bir yere bulaştırma ihtimali var. Bu ihtimal çok düşük olsa da buna karşı dikkatli olmak gerekir. Elinize virüs bulaşsa bile elinizi ağzınıza, burnunuza götürmezseniz kolayca bulaşmaz. Virüsün solunum yolundan girmesi gerekiyor. Dolayısıyla yüzümüzde maske varsa ve elimizi sürekli maskeye götürüp dokunmazsak elimizi çok sık yıkamaya, dezenfekte etmeye gerek yok’ şeklinde konuşarak insanların kuşkulandıkları durumlarda dezenfekte kullanabileceklerini söyledi.
NEMLENDİRMEK ŞART
Tüm dezenfektanların maliyet hesabı nedeniyle zararsız olduğunu ifade etmenin çok zor olduğunu anlatan Doktor Yılmaz, bakteriyi öldürse bile deriye zarar verebilecek dezenfektanların olduğunu söyledi. Dezenfektanların sık kullanımı ya da sabunla ellerin çok sık yıkanmasından ötürü derinin asit dengesinin kaybolduğunu söyleyen Yılmaz, ‘Derinin kaybolmuş olan yağ tabakası, yıkamaya bağlı derinin üst tabakasında oluşan hasarlar hem egzamaya hem de deriden gelen enfeksiyonlara neden olabilir’ diyerek ellerin mümkün olduğunca sabunla yıkanıp, sonrasında nemlendirilmesi gerektiği bilgisini verdi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI DA ŞİKAYETÇİ
Dezenfektanın sadece ellerin yıkanamadığı zamanlarda kullanılması gerektiğini açıklayan Yılmaz, ‘Çok fazla dezenfektan kullanmak elleri yakabilir, irritasyon yapabilir. Egzamaya yol açabilir ya da alerjiye sebep olabilir. Dezenfektan kullanıldıktan sonra deride kalmaya devam ediyor. Ama eller sabunlandığı zaman sabunu suyla uzaklaştırmış oluyorsunuz ve ellerinizi kurutuyorsunuz. Hemen arkasından nemlendirmek koşulu ile tabii. Dezenfektan öyle değil. Deride kalıyor. Bunlar kimyasal ürünler. Zaman içerisinde sürekli kullanılması da bahsettiğim sağlık problemlerine sebep olabilir’ diyerek özellikle sağlık çalışanların bu şikayetlerle muayene olmaya geldiklerini söyledi.
ELDİVEN TAVSİYE EDİLMİYOR
Günlük yaşamda insanların eldiven kullanmalarını önermediklerini söyleyen Yılmaz, ‘Eldiven tam tersi başka hastalıklara davetiye çıkarıyor. Daha çok virüs tutuyor. Eldivenleri tuttuğumuz yerlerde daha fazla virüs yapışıyor. Bu yüzden önermiyoruz’ dedi. Kolonyanın da sık sık kullanıldığını aktaran Yılmaz, ‘Kolonyanın da koruyucu etkisi var. Ama dezenfektan kullanımı gibi onu da abartmamak lazım. Biz her fırsatta el yıkamanın önemine dikkat çekmek istiyoruz’ sözlerini aktardı. Özel/Dilan ERAY