Ağustos ayı enflasyonu açıklandı. ATSO Başkanı Çetin ve ATB Başkanı Çandır, enflasyon rakamlarını değerlendirdi
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, aylık enflasyonun son 9 yılın en yüksek değeri olarak gerçekleştiğini kaydetti.ATSO Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ağustos ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Aylık enflasyonun son 9 yılın en yüksek değeri olarak gerçekleştiğini kaydeden Başkan Davut Çetin, yıllık TÜFE’nin de yeniden çift haneye çıktığını söyledi. Başkan Çetin açıklamasını şöyle sürdürdü:
“2017 Ağustos ayı enflasyonu beklentilerin üzerine çıkarak bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 0,52, yurtiçi ÜFE’de yüzde 0,85 artış göstermiştir. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 10,68, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 16,34 artış göstermiştir. Son 9 yılın en yüksek ağustos ayı enflasyonu kaydedilmiş ve TÜFE yeniden çift haneye çıkmıştır. Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artışlar yüzde 2,79 ile ‘eğitim’, yüzde 2,05 ile ‘ulaştırma’ ve yüzde 1,66 ile ‘ev eşyası’ gruplarında görülürken, en yüksek düşüşler ise yüzde 3,09 ile ‘giyim ve ayakkabı’ ve yüzde 0,22 ile ‘gıda ve alkolsüz içecekler’ gruplarında gerçekleşmiştir.”
ÇİFT HANE UYARISI
BATI Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, “Düşüşe az duyarlı, yükselişe ise çok duyarlı bulunan çekirdek enflasyondaki yukarı yönlü seyir, genel enflasyonun çift hanede kalacağı yönündeki beklentileri yükseltmektedir” dedi.
Çandır, tüketici enflasyonunun yıllık yüzde 10.68 olduğunu belirtti. Çekirdek enflasyonun aylık bazda yüzde 0.49 artış gösterdiğini, yıllık bazda ise yüzde 10.16 olarak ilan edildiğini belirten Çandır, “Düşüşe az duyarlı, yükselişe ise çok duyarlı bulunan çekirdek enflasyondaki yukarı yönlü bu seyir, genel enflasyonun çift hanede kalacağı yönündeki beklentileri yükseltmektedir” dedi. Ağustos ayında en fazla düşüş gösteren grubun yüzde -3.09 ile giyim ve ayakkabı olduğunu belirten Çandır, gıda ve alkolsüz içeceklerin yüzde -0.22 ile ikinci sırada enflasyonu düşürücü etki yarattığını kaydetti. Ali Çandır, tarım ve gıda ürünlerinin yüzde -0.33’lük düşüş gösterdiğini belirterek, bu grubun enflasyondaki düşürücü etkisine dikkat çekti.
