Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

SP'li hastalara botoks tedavisi

SP'li hastalara botoks tedavisi

Beyin felci olarak bilinen serebral palside kas sertliği yaşanan bölgelere uygulanan botoks tedavisi ile hastalar ayağa kaldırılabiliyor
BEYİN felci olarak bilinen serebral palside kas sertliği yaşanan bölgelere uygulanan botoks tedavisi ile hastalar ayağa kaldırılabiliyor. Uygulamayı gerçekleştiren Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serdal Güngör, “Hedef kasa uygulanan botoks uygulaması kasta gevşeme sağlıyor. Hastanın hareketlerinde düzelme, yürüme becerisini kazanamamış çocuklarda yürümenin başlatılması veya yürümede ortaya çıkan anormalliklerin giderilmesi yoğun fizik tedavi ile sağlanıyor” dedi.
Halk arasında ‘beyin felci’ olarak bilinen serebral palsi, anne karnında, doğumda ve doğumdan sonra beyinde meydana gelen hasarla ortaya çıkıyor. Vücuttaki kasların hareketlerini etkileyerek fiziksel engele neden serebral palsi, yürüme ve hareket zorluğu yaşatıyor. Ortalama her 1000 doğumdan 1’inde gözüken serebral palsi için farklı tedavi yöntemleri deneniyor.

ADIM ATMAKTA ZORLANAN HASTALAR ADIM ATABİLİYOR
Çocukların hareket kısıtlılığını aşabilmek için ilaç ve fizik tedavi yöntemleri ile tedaviler uygulanıyor. Son olarak kas sertliğinin yaşandığı bölgeye botoks tedavisi uygulanarak, hastaların kaslarının gevşetilerek hareket kabiliyeti artırılıyor. 5-6 aylık periyotlar ile uygulanan botoks tedavisi ve yoğun fizik tedavi ile hasta, kas sertliği yaşanan bölgesini hareket ettirebiliyor. Tedavi yöntemi ile adım dahi atmakta zorlanan hastalar adım atabiliyor.

Tedaviyi gerçekleştiren Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serdal Güngör, yenidoğan döneminde, anne karnında ve doğum öncesinde birçok sorunun beyinde zedelenme yaparak serebral palsiye neden olabildiğini söyledi. Prof. Dr. Güngör, “Doğumdan sonra erken dönemlerde fark ediliyor. Ne kadar erken tanı koyulur ve ne kadar erken rehabilitasyon başlarsa, elde edilecek sonuçlar o kadar iyidir. Tedavide ailelerin ön planda tutmak istedikleri de bu hareket sorunlarının giderilmesidir. Burada da fizik tedavi, ortopedik yaklaşımlar ve ortaya çıkan sertliği çözmek için ilaç uygulamaları gibi tedaviler uygulanıyor. Hastanın hareketliliğini artırmanın en önemli yolu fizik tedavidir” dedi.

YÜRÜYEMEYEN ÇOCUKLAR YÜRÜMEYE BAŞLIYOR
Kaslara botoks uyguladıklarını söyleyen Prof. Dr. Güngör, “Hedef kasa uygulanan botoks uygulaması kasta gevşeme sağlıyor. Hastanın hareketlerinde düzelme, yürüme becerisini kazanamamış çocuklarda yürümenin başlatılması veya yürümede ortaya çıkan anormalliklerin giderilmesi yoğun fizik tedavi ile sağlanıyor” diye konuştu.

Ailenin olaya katılımının ve çocuğu desteklemesinin önemine değinen Prof. Dr. Güngör, “2 yaşından sonraki çocuklarda bir tedavi seçeneği olarak botoks uygulaması sağlanabilir. Ağızdan ilaç tedavisi verildiği zaman tüm kaslarda gevşeme sağlanıyor. Gövde kontrolü çok iyi olmayan bir çocukta tüm kasları gevşettiğiniz zaman hareketliliği daha da bozulabilir. Sadece kas sertliğinin olduğu bölgeye uygulanacak botoks uygulaması, çocuklar için çok büyük avantaj sağlıyor” dedi.

ETKİNLİĞİ 6 AYA KADAR SÜRÜYOR
Uygulamanın zor olmadığını belirten Prof. Dr. Güngör, “Önemli olan hastanın hangi kaslarında gevşemeye ihtiyacı olduğunu saptamak. Bir çocukta en az 8-10 enjeksiyon, bazen 15 enjeksiyona kadar çıkabiliyor. Hastada kalıcı hasara neden olmuyor. Botoksun etkinliği 6 aya kadar sürüyor ama maksimum 3 ve 4’üncü aylarda etkili olur. Bu dönemlerde yoğun fizik tedavi çocuğun hareketliliğini düzeltmek için faydalı bir yöntem olarak kullanılıyor” diye konuştu.

Haber Muhabiri: Melike Gül Yiğit