Nüfusa göre sürücü kursu açılmasıyla ilgili yeni yönetmelik dün yürürlüğe girdi. Antalya Sürücü Kursları Dernek Başkanı Acan, kararı ancak denetimlerin yetersiz olduğunu söyledi
ÖZEL Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğe göre nüfusu 10 bin–25 bin olan ilçelerde iki, sonraki her 25 bin nüfus için de bir özel motorlu taşıt sürücü kursu açılmasına izin verilecek. Toplam nüfusu 10 binin altında olan ilçelerde ise kurs açılamayacak. Sürücü belgeleri iptal edilenlerin tekrar kursa kayıt olabilmeleri için ayrıca tabi tutulacakları psikoteknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığını gösterir belge istenecek.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan düzenlemeyle ilgili konuşan Antalya Sürücü Kursları Dernek Başkanı ve Türkiye Sürücü Eğitimciler Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Nazmi Acan, ‘Sürücü kurslarının nüfusa kriterine sahip olması bizim yıllardır beklediğimiz ve desteklediğimiz bir karar. 2 yıl önce de buna benzer bir karar alınmıştı ancak sonra mahkeme kararıyla birtakım sorunlar yarattığı gerekçesiyle iptal edilmişti. Şimdi de o sorunların önüne geçerek tekrar gündeme geldi ve yürürlüğe girdi’ dedi.
Antalya’nın merkez ilçelerinde yaklaşık 80 tane özel motorlu taşıt sürücü kursu olduğunu söyleyen Acan, ‘Aslında 50 bin nüfuslu bir yere iki kurs bile çok. Antalya’da merkezde bu sayı oldukça fazla. Mesela Muratpaşa ilçesinin nüfusuna göre açılabilecek kurs sayısı 30’ken Muratpaşa’da şu an 38 tane kurs var. Yönetmelikte buna da dikkat edilmeliydi. Mesela Manavgat ilçesinde kurs ihtiyacı var. Ancak nüfusu dolayısıyla kurs açamıyor. O zaman yeni bir maddeyle Muratpaşa’da bulunan fazla kursları civardaki illere taşısınlar’ diye konuştu.
Haksız rekabet ortamının önüne geçilmesini istediklerini söyleyen Acan, ‘Belirli bir sayıda kurs açılınca kursiyer bulma telaşına da girmeyeceğiz. Nüfusa oranla mutlaka herkese yeterli kursiyer düşecek. Dolayısıyla kursiyer bulma telaşı olmayınca eğitim kalitesi de yükselecek’ ifadelerini kullandı.
‘DENETİMLER EKSİK’
Antalya’da sürücü kursları ile ilgili denetimlerin yetersiz ve özensiz olduğunu dile getiren Acan, ‘Valilik, ticaret odası, milli eğitim müdürlüğü ve sürücü kursları odası temsilcilerinin imzasının olduğu bir denetim mekanizması var. Antalya’da denetimler sürücü kursları ile ilgili olan yönetmeliğin 43’üncü maddesine göre yapılması gerekirken yapılmıyor. İnceleme yapanlar detaya inmiyor. Sadece öğrenci derste mi değil mi, geliyor mu gelmiyor mu diye kontrol yapılmaz. Haksız bir rekabet ortamı var. 1350 lira olan kurs ücretini 800–900 liraya indirerek kursiyer alan kurslar var. Bunların denetimleri nerede, kim yapıyor. Antalya’da sadece bir tane kursun bugüne kadar bu şekilde ceza aldığına şahit olduk. O da denetimden değil, afişinde kendini ele verdiği için oldu’ dedi.
Antalya’da merdiven altı denilebilecek derecede kalitesiz kursların olduğunu söyleyen Acan, ‘Bahsettiğim şekilde kursiyer kazanmaya çalışan kursların eğitimleri kalitesiz eğitimdir. Antalya’da ciddi bir denetime ihtiyaç var. Elektronik olarak ya da denetim yapan kişiler bir kursiyer gibi giderek ücrette bir değişiklik yapılıp yapılmadığı kontrol edilebilir. Bizim önerimiz bunlar. Her ne şekilde olursa olsun. Bu denetimler biran önce yapılmalı’ diye konuştu.
‘ÜCRET ARTMALI’
Kurs ücretlerinin kurs sahipleri için yeterli olmadığını söyleyen Acan, ‘Lastik ve akaryakıt gideri oldukça fazla. Şu an 1350 lira olan kurs ücretleri maliyetleri maalesef karşılamıyor. Mazot ve akaryakıta neredeyse yüzde 50’ye yakın zam geldi. Kurs fiyatları da bir sürücü kursunun değerini karşılamıyor. Yaşanan bu zamlarla birlikte bir kursun ücretinin 1750 liradan aşağı olmaması gerekiyor. Kaliteli eğitim vermek için bu gerekli’ dedi.
Gonca ÖZTÜRK