Antalya Tabip Odası, ‘Deprem Politikaları, Afetler’ başlıklı panel düzenledi. Panelde binaların dayanıksızlığı, Türkiye’nin deprem sınavındaki yetersizliği konuşuldu
ANTALYA Tabip Odası (TTB), ‘Deprem Politikaları, Afetler’ başlıklı panel düzenledi. Panelin moderatörlüğünü TTB MK Üyesi Prof. Dr. Nursel Şahin yaptı. Panele, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa ‘Afetler, TTB ve Maraş Gözlemleri’ ve Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Nihat Dipova ise ‘Türkiye’de ve Antalya’da Deprem Politikaları’ başlıklı konuşmalarıyla yer aldı.
Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkiyen depremin sonuçlarının çok acı olduğunu belirten TTB, dirençli kentler gereksiniminin olduğunu belirtti.
‘DEPREM KADINLARI ÇOK ZORLADI’
Depremin çevresel risklerini değerlendiren Prof. Dr. Ali Osman Karababa, “Asbest ve toz konusu çok önemli. Gelecekte birçok hastalığa sebep olabilir. Özellikle molozları toplamakta görevli çalışanların ve deprem bölgesinde yaşayanların çok dikkatli olması gerekiyor” dedi. Deprem bölgesi için hijyen, barınma, yeme içme gibi konuların çok konuşulduğunu belirten Karababa, deprem bölgesindeki en önemli sorunların kadınlara dair olduğunu belirterek kadınların banyo sorunu, kadınların tuvalet sayısının yetersiz olması gibi konular olduğunu söyledi.
‘İMAR AFFI OLAMAZ’
İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Nihat Dipova, depremi değerlendirdi. Türkiye’de imar planlamasının kağıt üzerinde uzman desteği yapıyor gibi gösterildiğini ifade eden Dipoya, “Arsa sahipleri, siyasetçiler gibi kişiler imar planı yapar,ve dirençsiz kentler ortaya çıkıyor. Bu yüzden binlerde insanımızı kaybettik. İmar affı diye bir şey olamaz” dedi. Çok sayıda kişinin katıldığı panel soru cevaplardan sonra son buldu.