Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Tarımda sigorta bilinci artmalı

Varsayılan Resim

ANSAD Başkanı İbrahim Düzenli tarımda sigorta yaptırma oranının düşük olduğuna dikkat çekerek tarımda sigorta bilincinin artması gerektiğini söyledi.
ANTALYA Sigorta Acenteleri Derneği( ANSAD) Başkanı İbrahim Düzenli, son zamanlarda Antalya’da yaşanan fırtına, hortum gibi doğa olaylarının tarımsal sigortalılık oranının düşük olduğu gerçeğini ortaya çıkardığına dikkat çekti. Tarımda sigorta yaptırma bilincinin artması gerektiğini belirten Düzenli, ‘Hem sigortalılık oranlarının artması hem de mağdur olan çiftçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi açısında sigortalılık oranının ve bilincinin artması gerekiyor’ dedi.

Sigortalılık oranının artmamasının başında ekonomik nedenler geldiğini ifade eden Düzenli, bunların yanında finans kuruluşlarının sigortalıyı bilgilendirmeden krediye dayalı poliçe yaptıklarını ve bu nedenle de bilgi eksikliğinin oluştuğunu söyledi. Bunların dışında sigorta yapılmamasının nedenlerini de anlatan Düzenli, ‘Tarımsal alanlardaki mülkiyet sorunları, hazineye ait tarımsal alanlarda, miras ve davalık alanlarda Çiftçi Kayıt Sistemi’nin (ÇKS) yapılamaması, kiralama yöntemi ile seracılık faaliyetinde mülk sahipleri ile üretim yapan kişiler arasında sıkıntı yaşanıyor. Sigorta kurumunun uygulamış olduğu genel ve özel şartların yetersizliği, sigortalanan yapıların ve örtünün eski olması bazı ürünlerde değişen iklim koşulları nedeniyle hasat tarihlerinin uzaması, değişen iklim koşullarına uygun risk haritalarının güncellenmemesi ve yetersizliğini söyleyebilirim’ diye konuştu.

KİŞİYE ÖZEL TARSİM ARACISI BELGESİ ŞART

Düzenli, sigortalılık oranının artması ve prim tahsilatında yaşanan sıkıntıların önüne geçmek amacıyla üreticinin ürününü belgeli olarak sattığı anda ürününün belli bir oranının pirim karşılığı olarak Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından belirlenen hesaba yatırılması gerektiğini söyledi. Düzenli, ‘Bu sayede üreticinin prim ödeme yükü üzerinden gideceğinden üretici acentesine giderek poliçesini yaptırabilir’ dedi. Düzenli, poliçe satışına aracılık eden acenteler ve aracılara yeterli bilgi ve donanıma sahip olabilmeleri ve bir düzenin sağlanması, merdiven altı sigortacılığın önlemesi amacıyla kişiye özel fotoğraflı TARSİM aracısı belgesinin verilmesi gerektiğine değindi. Düzenli,’Bu belgenin poliçe yapılırken gösterilmesi de zorunlu kılınmalı. Bu şekilde düzenleme getirildiği takdirde kiralama yöntemi ile üretim yapılan yerlerde arazi sahibi ve kiracıların üretim tesisi ile ürün poliçelerinin ayrı ayrı yapılması mağduriyetinin de önüne geçilmesine yardımcı olacak. Ayrıca poliçenin yapılması sırasında mal sahiplerinden peşinen kişinin hak ve hukukunu koruyan belgenin alınması ileride doğacak sorunların önüne geçebilecek’ diye konuştu. Deniz TOPKAYA

Haber Muhabiri: Mehmet USLU