Kabızlığın bebeklerde ve çocuklarda sık görülen bir rahatsızlık olduğunu belirten Çocuk Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Muzaffer Zorlu, “Kabızlık ciddiye alınarak erken tedavi edilmelidir. Tedavi edilmez ise zaman geçtikçe tedavisi güçleşir” dedi.
Kabızlığın en basit olarak dışkılamada zorluk ya da gecikme olarak tanımlanabildiğini ifade eden. Op. Dr. Muzaffer Zorlu, ”Ancak bebeklerin kaka alışkanlıkları çok farklı olabilir. Normal olarak bazı bebekler günde 6-7 kez kaka yapabildikleri gibi, 4-5 günde bir kez de yapabilirler. Eğer bebek; zorlanmadan, yumuşak kıvamda kaka yapıyorsa, beslenmesi ve kilo alması uygunsa, karnında şişkinlik olmuyorsa 5 gün bile kaka yapmaması kabızlık olarak değerlendirilmez. Kabızlık demek için bebeğin veya çocuğun normal sıklığının dışında birkaç gün kaka yapmaması, kakasının sert çıkması, keçi pisliği şeklinde kaka yapması, karnının şişmesi, kaka yaparken zorlanması ve taze kan gelmesi gibi bulguların bir ya da birkaçının birlikte olması gerekir. Normal kıvamda kaka yaparken sadece çocuğun yüzünün kızarması kabızlık olarak kabul edilmez.” dedi.
Kabızlığın nedenleri
Anne sütü alan bebeklerde kabızlığın çok fazla görülmediğini söyleyen Op. Dr. Muzaffer Zorlu, inek sütü veya formül mama alan bebeklerde kabızlığın daha fazla görüldüğüne dikkat çekti. Çocukların %95’inden fazlasında kabızlık nedeninin fonksiyonel olduğunu ve yapısal bir bozukluk olmadığını söyleyen Op. Dr. Muzaffer Zorlu, kabızlığa yol açan nedenleri maddeler halinde sıraladı.
1.Anne sütü alan bebeklerde annenin ağırlıklı olarak kabızlığa yol açan diyetle beslenmesi.
2.Çocuğun yeterli besin almaması, lifli (posalı) gıdalar almaması veya az su içmesi.
3.Bazı enfeksiyöz, metabolik ve hormonal hastalıklar (hipotiroidi gibi).
4.Ek besinlere geçiş ve diş çıkarma.
5.Bebekte ve çocukta hareketsizlik.
6.Tuvalete gitme isteksizliği.
7.Tuvalet korkusu, erken tuvalet eğitimi veya sinirli, gergin annelerin çocuklarında psikolojik olarak kabızlık gelişebilir
8.Bağırsaklarda doğuştan yeterli sinir olmaması (Hirschbrung hastalığı).