Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Ticaret Akdeniz’de şekillenecek

Varsayılan Resim

Akdeniz Üniversitesi çatısı altında kurulan İpek Yolu Uygulama ve Araştırma Merkezi, yeniden canlandırılması hedeflenen İpek Yolu'nda Türkiye'nin izleyeceği politikalara ışık tutmayı hedefliyor.
AKDENİZ Üniversitesi İpek Yolu Uygulama ve Araştırma Merkezi, resmi olarak açıldı. Merkez, Çin’in başlattığı proje kapsamında yeniden canlandırılması amaçlanan tarihi İpek Yolu Projesi’nde Türkiye’nin izlemesi gereken yolları araştıracak ve çözüm önerileri sunacak. Merkez Müdürü Prof. Mustafa Yıldıran, yapacakları çalışmalar ve işbirlikleri ile Türkiye’nin izleyeceği politikalara ışık tutmayı hedeflediklerini açıklad

2 KURUMDAN BİRİ

Henüz yeni bir kurum olduklarını söyleyen Prof. Yıldıran, hedeflerinin kısa zamanda önemli işlerin altına imza atmak olduğunu belirtti. Modern İpek Yolu’nu incelemek ve insanlara doğru bir şekilde anlatmak istediklerini anlatan Yıldıran, ”Türkiye’de İpek Yolu ile ilgili çalışma yapan 2 kurum var. Biri biziz, diğeri ise İstanbul Medeniyet Üniversitesi. Biz, daha çok işin ekonomik boyutuyla ilgileniyoruz, diğer kurum ise kültürel yanını inceliyor. Akdeniz Üniversitesi İpek Yolu Uygulama ve Araştırma Merkezi, yayınlar ve akademik çalışma yönünden farklı bir merkez olacak. Türkiye’de İpek Yolu dendiği zaman akla tarih geliyor. Ancak bizim öncelikli hedefimiz modern İpek Yolu’nu insanlara anlatmak ve ülkemizin bu süreçte nasıl bir vizyon geliştirebileceğini çalışarak sonuçlara dökmek” dedi.

ÖNEMLİ İŞBİRLİKLERİ

Konuyla ilgili çalışmalar yapmaya başladıklarını söyleyen Prof. Yıldıran, ”Henüz kısa bir zaman olmasına karşın birkaç proje geliştirdik, teklifler aldık. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Ekim ayında büyük bir sempozyuma evsahipliği yapacak ve Çin’den Türkiye’ye kadar bütün belediye başkanlarını Antalya’da ağırlayacak. Bu etkinliğe iştirak edeceğiz. Ayrıca TİKA gibi kurumlarla işbirlikleri yapacağız. İlerleyen süreçte öğrencilerin de işin içine girdiği, araştırmalar yaptığı, akademik katkı verdiği bir düzene geçmek hedefindeyiz” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’NİN AYAK UYDURMASI ŞART’

İpek Yolu’nun Çin’den başlayıp Roma’ya kadar devam eden ticaret yolu olduğunu hatırlatan Yıldıran, şunları söyledi: ”Bu süreçte Türkler, Orta Asya’da ticaretle uğraşırken göç edip Anadolu’ya geldi. O süreç ile bugün kıyaslandığında yeni enerji hapları söz konusu. Yeni ağlar geliştirildi. Bu ağlardan birincisi doğalgaz ve petrol gibi batıya aktarılması hedeflenen kaynaklar. Diğeri ise demiryolları ve karayolları. Bunun sonucunda bu coğrafyada ticaret yolları kuşkusuz yeniden şekillendirilmek isteniyor. Bu sürece de Türkiye’nin ayak uydurması gerekiyor.”

ÇİN’DEN DEV BÜTÇE

İpek Yolu’nun Çin’den başlayıp Akdeniz’e bağlanması noktasında Antalya’nın çok önemli bir konumda olduğunu altını çizen Prof. Yıldıran, ”Çin, 2013 yılında ‘Tek Yol, Tek Kuşak’ projesini açıkladı ve bu projeye 1 trilyon dolar para ayırdı. Bu, bütün devletleri etkileyecek bir para. Uzun vadeli yapılan bir plan kapsamında Pakistan’ın ve Afrika’daki birçok ülkenin yollarını yaptı. Çin’in yeni bir misyonu bu proje. Bugüne kadar 100 milyar doları harcandı bu paranın ve yatırımlar hala devam ediyor. Bu çalışmalarla 45 gün süren yolculuğu 10 güne düşürülmesi hedefleniyor. Süre kısalacak ve tarihi İpek Yolu yeniden canlanacak.”

‘AYRINTILI ÇALIŞMAK GEREKİYOR’

Türkiye’nin bu proje içerisinde izleyeceği yolun çok önemli olduğunu belirten Prof. Yıldıran, ”Anadolu toprakları bu yolun olmazsa olmazı. Türkiye’de birtakım çalışmalar var. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı bunlardan birkaçı. Ama böylesine önemli bir işte oturup daha ayrıntılı çalışmak gerekiyor. Akdeniz Üniversitesi İpek Yolu Uygulama ve Araştırma Merkezi de bu yüzden kuruldu” dedi. (Abdullah ÖZKAN)

Haber Muhabiri: Mehmet USLU