Trafikte yaşanan kazaların ve hız sınırının önüne geçmek için uygulamaya konulacak olan EDS için Antalya'da altyapı çalışmaları devam ediyor. Trafik Kazalarını Önleme Derneği Şube Başkanı Gökmen, 'Sistem kazaları önlemede yardımcı olacak' dedi
KAMERALAR aracılığıyla sürücülerin trafik ihlallerini tespit etmek için kurulan Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) için Antalya’da alt yapı çalışmalarına devam ediyor. EDS’yle hız sınırıyla kaza oranlarının azalmasının amaçlandığını söyleyen Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Antalya Şube Başkanı Abdullah Gökmen, ‘EDS için çalışmalar devam ediyor. Bazı noktalarda çalışmaya başladı. Sistem için denemeler yapılıyor. Çalışmaların ardından en kısa sürede devreye girecek’ dedi.
Meydana gelebilecek can ve mal kayıplarının önlenmesi hedefiyle tasarlanan EDS, kameralar aracılığıyla sürücülerin trafik ihlallerini tespit ediyor. EDS ile kural ihlali yaptığı belirlenen sürücülere çeşitli para cezaları veriliyor. Sürücülerin trafikte yanlışlarla hareket ettiğini söyleyen Gökmen, ‘Otobüs durağına park eden de var, yayaya yol vermeyen de. Bunların hepsini bilinçlendirmeliyiz. Kazaların önüne geçmeliyiz’ diye konuştu.
‘KAZALAR AZALDI’
Çıkan yasaların ve düzenlemelerin aynı hızda devam etmesinin olumlu sonuçlar doğurmaya devam edeceğine dikkat çeken Gökmen, ‘İçişleri Bakanlığı trafikteki sorunları çözmek için çalışmalarını devam ettiriyor. Gerçekten büyük gelişmeler kaydediyoruz. Kaza oranlarında azalma görünüyor. Trafikte yaşanan sorunların çözümü için elimizden geleni her daim yapacağız’ dedi.
Üç ölümlü kazadan birinin aşırı hızdan kaynaklandığını söyleyen Gökmen, ‘EDS olsa da olmasa da sürücü kurallara uymak zorunda. Sürücü, kendinin, trafikteki diğer insanların ve yayaların can güvenliği için bunu yapmalı’ diye konuştu.
‘KURALLAR ANLATILSIN’
Trafikte yaşanan en büyük sorunlardan birinin de vatandaşın yaya geçidi mantığını hala öğrenememesi olduğuna dikkat çeken Gökmen, ‘Vatandaş yaya geçidi olayını bir türlü kavrayamadı. Sürücülerimizde de hata var. Yaya geçidinde yayaya yol vermiyor. Ama bunlar eğitimle, bilinçlendirmeyle, sesimizi duyurabilmemizle çözülebilir. Bizim bu sorunun çözümü için en önemli önerimiz radyo ve televizyonlarda trafikle ilgili kanunların ve kuralların anlatılması. 2918 sayılı Trafik Kanunu’nun 125’inci maddesine göre medya kanallarında haftada 30 saati geçmeden yayın yapılabilir. Bence bu konuda duyarlı olunmalı ve bu kurallar, kanunlar anlatılmalı’ diye konuştu.
Sürücünün de yayanın da bilinçlendirilmesi adına eğitim verilmesi gerektiğini söyleyen Gökmen, ‘Bu bilinçlendirme çalışmaları unutulmasın. Yayalar yaya geçidi kurallarını öğrensin, sürücüler hız sınırını aşmadan trafikte başka sürücüler olduğunu unutmadan hareket etsin. Motosiklet kullanan sürücüler de kask takmadan kesinlikle trafiğe çıkmasın’ ifadelerine yer verdi.
Gonca ÖZTÜRK/