Disk Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, turizm çalışanlarının hak ettiği payı alması için sendikalaşması gerektiğini vurguladı
TURİZM sezonu bu yıl genel seçim nedeniyle gecikti. Birçok kişinin tatil planlarını ertelemesi nedeniyle oteller sezonu açmazken sektör çalışanları zor durumda kaldı. Disk Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, turizm çalışanlarının çok zor durumda kaldığının altını çizdi. Yahyaoğlu, ‘Turizm işçilerinin ücretlerinin düzelmesi için; işçilerin örgütlenmesi, sendikalaşması gerekiyor, siyasi iktidarın asgari ücreti yükseltmesini beklemek yerine. Herkes toplu iş sözleşmelerini yaparak ücret pazarlığını sendikalar vasıtasıyla yapar. Ürettikleri değerden hak ettikleri paya kavuşurlar’ dedi
‘TURİZM İŞÇİLERİ AÇISINDAN BU KADAR KÖTÜ GİDİŞAT GÖRMEDİK’
Turizm işçilerinin normalde Mart’ın ilk haftasından itibaren iş başı yaptıklarını söyleyen Yahyaoğlu, ‘Nisan’ın ilk haftası geçti hala işçiler işbaşı yapamadı ve Mayıs’ın ortasına kadarda iş başı yapacak gibi görünmüyor’ dedi.
Askıda olan yüz binlerce turizm işçisinin henüz çağırılıp işbaşı yaptırılmadığını İşsizlik sigortasından da para alamadığını, ücretsiz bir şekilde beklemede olduğunu dile getiren Yahyaoğlu ‘Doğru düzgün bütünlüklü turizm politikaları oluşturulmalı. 42- 43 senedir turizmin içindeyim, işçiler açısından böylesine kötü gidişat görmedik. Herkesi asgari ücrete düşüren bir politika güdülüyor. Marangoz, elektrikçi, mekanikçi, aşçı yardımcıları, bahçıvan, kat görevlileri kısacası herkesin asgari ücret alması doğru değil. Otellerde çalışan personellerin yüzde 65’i asgari ücret alıyor. Eskiden turizm çalışanları iyi ücret alırdı bunu bitirdiler’ ifadelerini kullandı.
İŞÇİLERİN MİLLİ GELİRDEN ALDIĞI PAY DÜŞÜYOR
Yahyaoğlu, ‘Turizm çalışanı sendikalaşırsa ürettikleri değerden hak ettikleri paya kavuşurlar. Biz ürettiğimiz değerde hak ettiğimiz payı almadığımız için her iki senede bir otel sahiplerinin yeni bir oteli daha oluyor ama işçiler açlıktan evlerini geçindiremez duruma düşüyor. Ortada bir artı değer var, pasta var fakat pastanın işçiye düşen payını küçültüyorlar. Türkiye’de işçilerin milli gelirden aldığı pay yüzde 30’ların altına düştü. Bu yüzde 48’lerdeydi. Biz emekçiler olarak milli gelirden aldığımız payı kaybediyoruz. Memuruyla, çiftçisiyle herkes kaybediyor. Ama birilerinin milyar dolarları oluyor’ diyerek sözlerini bitirdi.