Turizmin başkenti Antalya yurtiçinden ve yurtdışından birçok misafiri ağırlıyor. Tatile çıkan evcil hayvan sahipleri pet otelleri tercih ederken, Antalya'da son yıllarda artış gösteren pet oteller de turizme katkı sağlıyor
DÜNYA’DA yaygın olan Türkiye’de de gittikçe yaygınlaşan pet otellere ilgi artıyor. Pet oteller evcil hayvan besleyen ve seyahat etmek zorunda kalan insanlara konaklama hizmeti sunuyor. Turizmin başkenti olan Antalya’ya gelen yerli yabancı turistler de evcil hayvanlarını bırakmak için pet otelleri tercih ediyor. Antalya’da pet otellerinin olması, evcil hayvanı olan turistlerin gönül rahatlığıyla tatil yapmasını sağlıyor. Yerli ve yabancı turistlerin Antalya’yı tercih etmesini sağlayan pet oteller turizme de katkı sağlıyor. Bu durum tatile çıkacakların Antalya’yı tercih etmesi için olumlu bir etken oluşturuyor.
AİLEYİ ARATMIYOR
Evcil hayvanı olan çoğu insan seyahat etmek zaman evcil hayvanını bırakabilecek bir yer arıyor. Birçok ülkede yaygın olan pet oteller son yıllarda Türkiye’de de yaygınlaşmaya başladı. Özellikle tatilcilerin uğrak noktalarından biri olan Antalya’da da pet oteller hayvan sahipleri için bir tercih yeri oluyor. Antalya’da 4 yıldır bu işi yaptıklarını belirten işletmeci Şeyda Başaytaç, ‘Tatilciler tarafından çok tercih ediliyoruz. Hayvanların tüm kişisel bakımlarını biz temin ediyoruz. Mamalarını ve sularını düzenli olarak verip oyun oynatıyoruz. İlaçları varsa onları veriyoruz. Aileleri yokken bir nevi onları aratmamaya çalışıyoruz. Aşısız ve karnesiz hiçbir hayvanı almıyoruz ve yediği mamasını istiyoruz. Mama değişiminden kaynaklı sindirim bozukluğu olabilir. Bu yüzden mamalarını sahipleri getiriyor. Bazen de yabancılık çekmemesi için eve ait bir eşyasını istiyoruz’ bilgisini verdi.
RESMİ TATİLLERDE ÇOK YOĞUN
Birçok pet otellerde veteriner hizmetleri de veriliyor. İşletmeci Başaytaç, pet otellerde hijyenin önemli olduğuna dikkat çekti: ‘Bir hayvançıkış yaptığı zaman odası mutlaka temizleniyor. Belli zamanlarda kene ve pireler için belli ilaçlamalarımız oluyor. Sadece evde bakılan hayvanları alıyoruz. En yoğun olduğumuz zamanlar resmi tatillerin olduğu tarihler. Yakın zamanda bayram atlattık. Kapasitemizin üstüne çıkmadık ama çoğu müşteriyi geri çevirmek zorunda kaldık. Müracaat çok fazla oldu. Genellikle köpek ağırlıklı hizmet veriyoruz.’
‘PET OTELE GEREK VAR’
Kışın daha sakin geçtiğini belirten Başaytaç, özellikle resmi tatillerde Antalya’da yaşanan turizm yoğunluğunun pet otellere de yansıdığını söyledi. Pandemi sürecinin sakin geçtiğini belirten Başaytaç, normalleşme süreci ile birlikte ihtiyacın arttığını ekledi. Antalya’da daha çok pet otelline gerek olduğunu aktaran Başaytaç, ruhsatsız işletmelerin önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizdi. Başaytaç, ‘Antalya’da bu işi yapıp da ruhsatsız olan yerler var. Sonrasında hastalık kapma sorunu yaşanabiliyor. Bir binayı köpekle doldurup onlara orada bakabiliyorlar sonrasında başka sıkıntılar olabiliyor. Hayvanlara bakış açısı ticaret olmamalı. Bu işi yapacak kişinin gerçekten sevmesi lazım’ dedi.
‘DENETİMLER SIK YAPILIYOR’
Antalya’da denetimlerin sık yapıldığını söyleyen Başaytaç, ‘Denetlemeye geldiklerinde yapılması gerekenleri söylüyorlar. Zaten biz de sık dikkat ediyoruz. Bir pandemi dönemi geçirdik ama korona hayvanda olan bir şey değil zaten. Hatta hayvan bakan insanlar daha fazla antikor ürettikleri için bağışıklık direnci daha yüksek oluyor. İnsanlar tam tersini düşünüyor ama durum öyle değil’ ifadelerine yer verdi.
ANTALYA’YA GELEN DE BIRAKABİLİR
Yurtdışından hayvanı ile tatile gelmek isteyen turistler Antalya’yı tercih ediyor. Pet otellerin yaygınlaşmasının Antalya turizmine katkısını olacağını vurgulayan Başaytaç ‘İlla buradan tatile gidenler gelmiyor. Yurtdışından ya da yurtiçinden buraya tatile gelen misafirler de Antalya’daki pet otelleri tercih ediyor’ dedi.
Özel/Dilan ERAY