Turizmci Recep Yavuz Serbest Kürsü'de
Eyyam-ı Bahur sıcakları ile neredeyse kavrulduğumuz bugünlerde maskeden bahsetmenin ne kadar sevimsiz olduğunu tahmin ediyorum. Yaz başında maske zorunluluğunun kalkmasına en çok sevinenlerden biriydim. Ancak son aylardaki vaka artışları, turist yoğunluğu ve bizi bekleyen kış dönemini göz önünde bulundurarak, şimdiden tedbir almamızın hepimizin yararına olacağını düşünüyorum. İki ay sonra yaz bitecek ve iki yıldır hayatı bize zehir eden korona kabusu yine kapımızı çalacak.
Sağlık bakanlığı verilerine göre ülkemizde mayıs sonundan beri korona vakalarında periyodik bir artış, hatta temmuz ayından beri anormal bir patlama söz konusu. Yazın tam ortasına denk gelen bu hiç beklenmedik durumu ancak yaz dönemindeki seyahat hareketliliğinin artışı ile açıklayabiliriz. Aylardır hepimiz bir yerlerden bir yerlere hareket halindeyiz, hem de hiçbir tedbir almadan, herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan. Bunalmıştık !.. bu tabii ki hepimizin en doğal hakkı, ancak yayılmanın bu kadar erken ve yoğun olacağını hiç birimiz kestiremedik. Sonuçları da hepimizi bağlıyor.
*****
Yaz tatilleri ile birlikte yeniden artan korona vakaları bizim gibi tatil destinasyonlarında ve turist gönderen ülkelerde turistlerin geri dönmeleri ile hızlı bir şekilde artmaya başladı. Bu seyahatlerin çok büyük bir kısmı uçak ile gerçekleşiyor. Birkaç bin uçak, her gün yüzbinleri bir yerlere taşıyor. Eurocontrol verilerine göre sadece Avrupa’da günde ortalama 30.000 uçuş ile birkaç milyon insan bir yerlere gidiyor, geliyor. Bugünlerde bu yoğunluğun başını Türkiye çekiyor. 24-30 Temmuz verilerine göre İstanbul günlük uçuş yoğunluğunda Paris, Frankfurt, Londra gibi metropollerin önünde birinci sırada geliyor. Antalya da 7. Sırada.
UÇAKTA FİZİKSEL MESAFE YOK
Turizm sezonunu dolu dolu yaşıyoruz yani. Ülkemize yurt dışından günlük yoğun olarak 50’den fazla ülkeden yarım milyona yakın misafir geliyor. Ve bu seyahatler uçak ile gerçekleşiyor. İşte en hassas kısım da bu. Zira, uçaklarda maskesiz seyahat eden bu yüzbinlerce kişinin bir kısmı, farkında olarak ya da olmadan, koronalı olarak seyahat ediyor. Uçakta diz dize, dirsek dirseğe oturan ve en az birkaç saati aynı kapalı ortamda geçiren bu insanların bulaş riski haliyle çok yüksek. Uçağın içindeki birkaç kişinin bile virüs taşıyor olması – ki bu çok daha fazladır- uçaktaki herkesin bundan etkilenebileceği anlamına geliyor. Ayrıca uçaklarda koronadan korunmanın en etkin yolu olan fiziksel mesafeyi korumak neredeyse imkansız. Hele uçak yere teker koyduysa… Bir uçağın günde ortalama 3 uçuş yaptığını ve farklı ülkeler arasında uçtuğunu da düşünürsek hassasiyet anlaşılacaktır.
*****
Bu konuda alınabilecek en çabuk, en ucuz ve en etkili tedbir şimdilik uçakta maske takılmasıdır. Maliyetsiz, pratik ve rahatlıkla uygulanabilir bu tedbirle bulaş riskini belli bir seviyede kontrol altına almak mümkün olacaktır. Evet, özellikle Rusya’dan gerçekleşen uzun süreli uçuşlarda bu çok da kolay değil. Ancak, bu tedbirin insan sağlığı için alındığının bilinmesi, göz ardı edilmemesi ve saygı duyulması gereken bir gerçektir.
Turizmci Recep Yavuz