Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı bugün Serbest Kürsü'de
1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda alınan kararla, her yıl 22 Mart Dünya Su Günü olarak kutlanmaktadır. Suyla ilgili zorluklar yaşayan dünya nüfusuna ilişkin farkındalık yaratmak ve gelecekte suyun yönetimine ilişkin politikalara hazırlık sağlamak açısından önemli bir etkinlik olmakla beraber her sene belirli bir tema altında kutlanmaktadır. 2021 Dünya Su Günü’nün teması suya değer vermektir.
*****
Suyun değeri ekonomik değerinden çok daha fazlasıdır. Ülkemizin su kaynakları yönünden zengin olduğu düşünülse de yıllık kişi başına düşen su miktarı 1363 m3 ile su azlığı yaşayan ülke konumundadır. Nüfusun hızla artması, su kaynaklarının doğru yönetilememesi, kuraklık ve iklim değişikliği gibi nedenlerle 2030 yılında kişi başına düşen su miktarının 1.120 m³/yıl olması beklenmektedir. Diğer bir deyişle, artan nüfusu, gelişen ekonomisi ve büyüyen kentleriyle Türkiye, ‘su fakiri’ olma yolunda ilerlemektedir.
*****
Türkiye’de su kullanımının yüzde 73 ünü tarım, yüzde 11’ini sanayi ve yüzde 16’sını evsel ihtiyaçlar oluşturmaktadır. Su kullanımında en büyük paya sahip tarımda kullanılan su miktarıdır. Tarımda sulama oranın yüzde 82’si halen geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır. Verimli bir sulama için, suyun açık kanal ya da kanaletler sistemiyle araziye iletilmesi yerine kapalı borularla iletilmesi gerekmektedir. Kapalı borular, damla sulama yönteminin uygulanmasını mümkün kılmakla birlikte, çık kanallarla iletilen suyun buharlaşarak kaybolmasını önlemektedir. Sulama sisteminin modernize edilmesinin yanı sıra tarımsal üretimde yetiştirilecek ürün çeşidi, kuraklık ve su kaynakları rezervine göre belirlenmelidir.
*****
Şimdilik çeşmelerimizi açınca temiz suya ulaşıyoruz, su kenarına gidip pikniğimizi yapabiliyoruz, gönlümüzce havuzlarda serinleyebiliyoruz. Suyu bu şekilde israf edersek, kirlenmesine sebep olursak ve en önemlisi yanlış yönetirsek maalesef ki temiz suya zahmetsizce ulaşmak bir anı olarak kalacak. Sesinde dinlendiğimiz akarsular, güldür güldür akan çeşmeler anı olarak kalmasın.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Derya Ünver