BURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fahri Işık, Antalya'nın Kaş ilçesinde 'Uygarlık Anadolu'da Doğdu' konulu konferans verdi.
Kaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen Uygarlık Anadolu’da Doğdu konferansı Kaş Kültürevi’nde gerçekleştirildi. Konferansı Kaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Evren, Kaş Turizm Bürosu Sorumlusu Mustafa Aydın, Kaş’ta yaşayan sanatçılar ve vatandaş izledi.
Konferansta konuşan Prof. Dr. Fahri Işık, uygarlıkların Anadolu’dan doğduğunu, Anadolu’nun uygarlıkların beşiği olduğunu örneklerle anlattı. Slayt gösterisiyle örneklemeler yapan Işık, Anadolu’da yapılan kazılardan görseller sundu. Işık, ‘Batı kültür kökleri Anadolu’dan türedi. Bu konuda sayısız arkeolojik bulgu, mimarlık ve mekan kültürlerine ait yapısal değerleri Anadolu’nun her yerinde görebiliriz. Bugün birçok uygarlık yapısı Anadolu’nun her köşesinde dimdik ayakta duruyor’ dedi.
Batı uygarlığını yaratanların Anadolu’da binlerce yıldır yaşamış değişik halklar olduğunu vurgulayan Işık, bunu yaptığı slayt gösterisindeki antik resimler, çizimler, heykel ve heykelcikler, kutsal alanlara ait mekansal oluşumlar, krokiler ve farklı belgelerle anlattı.
Hint ve Avrupa halklarının ana yurdunun Anadolu olduğunu kaydeden Işık, ‘Soruyorum sizlere batı uygarlığını İonia’da yaratan Helen kültürü mü, yoksa Anadolu kültürü mü? Tabi ki Anadolu kültürü. Fonetik yazının zaferi Anadolu’da başladı. Oradan tüm dünyaya yayıldı. İonia’da oval evler, Hellas’ta apsisli evler, çağdaş kentlerin Anadolu’dan doğduğunun en güzel göstergesi’ diye konuştu.
Konferansın sonunda bir görevli tarafından getirilen yaş pastayla Prof. Dr. Fahri Işık’a doğum günü sürprizi yapıldı. Sürpriz karşısında gülümseyen Işık, pastadaki mumları üfledi.
Kaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Evren, Prof. Dr. Fahri Işık’a çiçek ve çeşitli hediyeler vererek teşekkür etti. Evren, ‘Sayın Işık dünya ve Türkiye arkeolojisinin en büyük duayenlerinden biri. Likya Birliği’nin başkenti Patara’yı gün yüzüne çıkaran, dünyaya tanıtan hocaların hocası’ dedi.