Yeni eğitim döneminde uzaktan eğitime başlanması kararını değerlendiren Antalya Veli-Der Başkanı Füsun Sarsılmaz, okula yeni başlayacak olan 1'inci sınıflar için uzaktan eğitim nasıl yararlı olacağının merak konusunu olduğunu ifade etti
TÜRKİYE’de okulların 31 Ağustos’tan itibaren uzaktan eğitimle başlamasının karar verilmesine veliler tepki gösterdi. Antalya Veli Derneği(Veli-Der) Başkanı Füsun Sarsılmaz, okula yeni başlayacak olan 1’inci sınıf öğrencilerinin okuma yazma bilmeden uzaktan eğitime nasıl adapte olacaklarının soru işareti olarak kaldığını söyledi. Sarsılmaz ayrıca, özellikle çalışan veliler için çocukların evde kalmasının sıkıntı olduğunu ifade etti.
Okulların açılmasına yakın eğitime başlanıp başlanılmayacağı soru işaretiydi. Bilim Kurulu toplantısı sonrası Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıklama yaptı. Bilim Kurulu’ndan tavsiye kararında, ”Yüz yüze eğitim en az bir ay boyunca başlatılmamalı” denildi. Bu karara göre yüz yüze eğitime 21 Eylül 2020 tarihinde başlanacak. Bu durum birçok sorunu ve soruyu beraberinde getirdi. Antalya Veli-Der Başkanı Füsun Sarsılmaz gerekli önlemler alınarak yüz yüze eğitime başlanması gerektiğini savundu. Çalışan bir çok veli olduğunu ve velilerin işe gittikleri için çocuklarıyla ilgilenmekte zorlandığını söyleyen Sarsılmaz, ‘Sınavlar kalkmadı, özel kurslar, kreşler açılıyor. Bu gençler zaten bir araya geliyor. Okulların açılmaması çok garip. Bu durumda sıkıntıyı yine ekonomik durumu kötü olan aileler çekecek’ dedi.
SORU İŞARETİ ÇOK
Milli Eğitim Bakanlığı’nın birkaç alternatif üzerine çalıştıklarını söylediğini ama tam olarak ne yapacaklarını bilmediğini aktaran Sarsılmaz, ‘Veliler uzaktan eğitime karar verilmesini tam bir fiyasko olarak değerlendiriyor. Hem sosyal hem sınıfsal eşitsizlikler hem de tamamen piyasalaşmış koşullarda teknolojik imkanların adaletsiz dağılımı var. Kimi velinin evinde internet bağlantısı yok. Kimisinin bilgisayar yok. Köylerde yaşayan öğrenciler bu eğitimin neresinde yer alıyor? Televizyonla verilen eğitimin çok elverişli olmadığını gördük. Ayrıca evde birden fazla öğrencisi olan veli var. Onlar bu durumda ne yapacak?’ diye konuştu.
‘ÖNLEM ALINDI MI’
Uzaktan eğitimde öğrencilerin derslere katılım oranının düşük olduğunu belirten Sarsılmaz, ‘Geçtiğimiz uzaktan eğitim döneminde çok sıkıntı çektik. Altyapı sorunlarından ötürü olsa gerek bağlantı sorunları oldu. Çocukların dikkati çok çabuk dağıldı. Yüz yüze verilen etkiyi alamadık. Ayrıca okul sadece eğitim vermez. Davranış da kazandırır. Yeterli önlemler alınarak okulların açılması gerekir. Mart’tan itibaren okullar kapatıldı. Bu süreçte hiç ek derslik yapıldı mı? Milli Eğitim önlem almak için okullara yatırım yaptı mı? Bu eksiklerin tamamlanması gerekiyordu’ ifadelerine yer verdi.
‘VELİLERİN YÜKÜ ARTACAK MI?’
Uzaktan eğitimin kalıcı hale getirilmesinden korktuğunu dile getiren Sarsılmaz, ‘Zaten kız çocukların okula gönderilmesinden yana olmayan bir takım veliler var. Her yerde olmasa bile en azından köylerde uzaktan eğitime devam edilebilir. Neler olacağını bilmiyoruz. Ama veliler çok kaygılı. Bu süreç 1 ay olarak açıklandı ama ne olacağının garantisi yok. Süre uzayabilir’ dedi. Devlet okullarının ödeneklerinin olmadığının ve birçok giderin veliler sayesinde karşılandığını söyleyen Sarsılmaz, ‘Velilerden toplanan paralarla temizlik malzemesi alınıp, görevli çalıştırılıyordu. Pandemi döneminde okulların temizliği nasıl sağlanacak? Veliyi daha mı büyük külfet yüklenecek? Okullarda yeterince dezenfektan var mı? Bunların hepsi bir bilinmez ve soru işareti’ dedi.
ÇALIŞAN VELİ TEDİRGİN
Çocukların dışarıda velileriyle birlikte gezdiğine, her alanda bulunduğuna dikkat çeken Sarsılmaz, ‘Her yerde çocukları görüyoruz. Bu kadar serbest hareket ederken okula gelmiyor olması da çok garip geliyor. Ayrıca çalışan ve çocuğunu bir yere emanet edemeyecek olan veliler var. Çalışan veliler çok tedirginler. Ne yapacaklarını bilmiyorlar. Ne kadar sürecek, nasıl olacak? Hepsi tedirgin. Okullar çocuklar büyüklerine hastalık bulaştırmasın diye kapanmıştı. Taşıyıcı oldukları için. Aileler çalışırken çocuklara yine aile büyükleri bakacak. Bu durumda risk devam ediyor olacak. Şu an kreşler açık. Aileler çocuklarını kreşlere bırakabiliyorken okulların açılmaması düşündürücü’ şeklinde konuştu.
BAĞIMLILIK ARTTI
Sadece kreşlerin değil kursların da açıldığını aktaran Sarsılmaz, ‘Sınavlar kalkmadı, özel kurslar açılıyor. Bu gençler zaten bir araya geliyor. Bu durumda sıkıntıyı yine ekonomik durumu kötü olan aileler çekecek’ dedi. Uzaktan eğitimde çocuğun verimli eğitim almadığını ve dikkat bozukluğunun çok yaşandığını anlatan Sarsılmaz, ‘Bu sene kayıp bir yıl oldu. Çocukların hayatından bir yıl gitti. Bilgisayar, tablet bağımlılığı arttı. Biz bununla mücadele ederken daha da bağımlı hale getirildi’ açıklamasını yaptı.
İLKOKUL ÇIKMAZI
‘İlkokul birinci sınıf öğrencisi uzaktan eğitimi nasıl alacak?’ sorusunu soran Sarsılmaz, ‘Okuma yazmayı daha yeni öğrenmiş bir çocuğun uzaktan eğitimi nasıl olacak? Bu da çok büyük sorun. Belki kademeli bir açılış yapabilirler. Ama bu çocukların eğitimine geç başlayacağı gerçeğini değiştirmiyor’ sorununa dikkat çekti. Özel/Dilan ERAY