Vali Münir Karaloğlu, Afet Riski Azaltma ve Deprem İstişare Toplantısı'da, 'Biz afete hazırlıkta Japon dostlarımız gibi davranmalı, kriz oluştuğunda da Türk gibi davranmalıyız. Bu iki şeyi birleştirmemiz lazım' dedi
İÇİŞLERİ Bakanlığı, Japonya Ulusal Afet Yönetim Kurumu (JICA) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) işbirliğinde belediyelerde deprem ve diğer doğal afetler konusunda yapılan çalışmaları değerlendirmek amacıyla ‘Afet Riski Azaltma ve Deprem İstişare Toplantısı’ düzenledi. Vali Münir Karaloğlu’nun da konuşmacı olarak katıldığı toplantıya TBB Başkanı Fatma Şahin ve AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta da katıldı.
Toplantıda tecrübelerini paylaşan Vali Karaloğlu, deprem hazırlıklarını riski yönetme ve krizi yönetme safhası olmak üzere ikiye ayırdı. Risk döneminin iyi yönetildiği takdirde kriz yönetiminin de daha rahat yönetileceğine vurgu yapan ValiKaraloğlu ‘Şimdi Türkiye’ye baktığımızda özellikle depreme hazırlık sürecinde Marmara Depremi öncesinde gerçekten eksiğimiz çok fazlaydı ama Marmara Depremi ve sonrasında yaşanan Van Depremi de dahil olmak üzere her depremde kamu olarak, toplum olarak kendimize dersler çıkardık. Hazırlık safhasında çok ciddi iyileşmeler yaptık. Marmara Depreminde arama kurtarmada ve sağlık müdahalesinde çok kötüydük. AFAD Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı bünyemizde UMKE birimi aslında Marmara Depreminin bir sonucunda oluşturulmuştur’ dedi.
AYRIMI İYİ GÖZETMELİYİZ
Türkiye’nin kriz yönetiminde muhteşem bir kapasitesi olduğuna dikkat çeken Vali Karaloğlu ‘Bunu hem Van Depremini yaşamış ve yönetmiş bir yönetici olarak hem de son Elazığ depreminde ülkemizin, hükümetimizin, belediyelerimizin, sivil toplumumuzun vermiş olduğu reaksiyonla ifade etmek isterim ki kriz yönetiminde dünyada en iyi ülkelerden bir tanesiyiz. Ozaman bu konuda şöyle söylenebilir. Biz afete hazırlıkta Japon dostlarımız gibi davranmalı, kriz oluştuğunda da Türk gibi davranmalıyız. Bu iki şeyi birleştirmemiz lazım. Onlarda maalesef kriz yönetmede bizim kadar iyi değiller. Onların da bizden kriz yönetimi noktasında alacakları, öğrenecekleri çok şey olduğunu düşünüyorum’ ifadelerine yer verdi.
Afet anında toplumun psikolojisini etkileyecek kirli ve gerçek dışı bilgileri engellemenin de çok önemli olduğunu belirten Vali Karaloğlu bu konuda vatandaşların doğru bilgilendirilmesi ve kamuoyunun yapılan çalışmalar hakkında haberdar olması için yöneticilerin teyakkuzda olup algıyı kontrol etmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Afet anında en büyük sorunlardan bir tanesinin de yardım çuvalları olduğuna değinen Vali Karaloğlu afet bölgesine gönderilen 50’şer kiloluk yardımların ailelere dağıtılmasının çok zor olduğunu ve en kolay yardım şeklinin Ramazan kolilerine benzer yardım kolileri olduğunu ifade etti. Afetzedelere yardım gönderecek sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve hayırseverlerin yapacakları yardımları, koliler şeklinde göndermelerinin önemine dikkat çekti.