Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Yeni eğitim yılında ‘ortak akıl’ çağrısı

Varsayılan Resim

Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Sönmez, pandemi sürecinde eğitime ara verilmesini değerlendirdi. Sönmez yapılan hataların tekrarlanmaması için yeni eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nın paydaşlarla ortak hareket etmesinin önemine vurgu yaptı
EĞİTİM ve Bilim Emekçileri Sendikası Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, uzaktan eğitim sistemini değerlendirerek yeni dönemde Milli Eğitim Bakanlığı’nın paydaşlarla ortak hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Öğretmenler ve öğrenciler için olumsuzlukların yaşandığı süreci anlatan Sönmez, aynı zamanda yaklaşan Liseye Giriş Sınavı (LGS) ve Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) da oturma düzeninin yanlış olduğunu aktardı. Özellikle LGS sınavında oturma düzeninde sorunlar olduğunu anlatan Sönmez, ‘Bu durum salgının yaygınlaşmasının önünü açar, önemli bir tehlike haline gelebilir’ açıklamasını yaptı.

FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ DOĞDU

Sönmez okulların Mart ayından itibaren tatil edilmesinin insan sağlığı açısından doğru bir hamle olduğunu belirterek, ‘Fakat ondan sonraki uzaktan eğitim sürecinde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın altyapılarının uzaktan eğitime yetersiz olması, birçok öğrencinin internetinin olmaması gibi sorunlar fırsat eşitliliğini ortadan kaldırdı. Bu eşitsizlik Haziran ayında yapılacak olan hem LGS hem de YKS de etki edecek. Bunu görüyoruz. Bir de özel okullarla devlet okullarının arasındaki eşitsizlik de arttı. Özel okullar kendi olanaklarıyla daha derli toplu uzaktan eğitim sürecini işletti. Ama devlet okullarında bu mümkün olmadı. Bunda Bakanlığın EBA sistemi altyapısında birçok şeyi hesaplamadan yapılmış olmasının, öncesinde öğrencilerin ihtiyacı olan internet ağlarının ve tabletlerin verilmemiş olmasının etkisi var’ dedi.

‘BAŞARIDA DÜŞÜŞ OLACAK’

Eylül ayına kadar okulların açılmaması kararı alındığını belirten Sönmez, bütün öğrencilerin bir üst sınıfa geçmesinden ötürü oluşabilecek sorunlardan bahsetti. Sönmez, ‘9’uncu sınıflar eleme sınıfı oluyordu. Liseye uyum sağlayamayacak öğrenciler lise birinci sınıfta eleniyordu. Çıraklık eğitimlerine ya da başka alanlara kaydediliyordu. Bu ortadan kalkmış oldu. Bu yönüyle lise başarılarında düşüş olacağını söyleyebiliriz. Öğretmenler açısından böyle bir sıkıntı olacak. Yine pandemi sürecinde öğretmenler kendi istekleri dışında kendi görevleri olmayan görevlendirmelere tabii tutuldu. Vefa gruplarında görevlendirildiler. Kimi illerde trafik denetleme noktalarında ateş ölçtüler. Bütün bunlar öğretmenlerin de kendi mesleki itibarları açısından sıkıntılı bir süreci beraberindr getirdi. Bu da Bakanlığın öğretmenlerin itibarını koruması açısından öğretmenlere sahip çıkmadığının göstergesi oldu’ açıklamasını yaptı.

ÖĞRENCİLER EKSİK BAŞLAYACAK

Öğrenciler açısından yeni eğitim öğretim yılının büyük eksikliklerle başlayacağını anlatan Sönmez, ‘İkinci dönem müfredatını görmemiş olarak yeni bir sınıfa başlayacaklar. Burada Bakanlık muhtemelen birkaç hafta eksiği kapatmak için kullanacak. Ama birkaç haftanın buna yeterli olmadığını belirtmek gerekir. Bu müfredatı almadan da öğrencilerin diğer müfredatı kolay algılaması, kolay uyum sağlanması sıkıntı yaratacaktır. Buna dönük gelecek yıl içerisinde Bakanlık buna yönelik çalışmalar ve tedbirler almalı’ şeklinde konuştu.

ORTAK KARAR ALINMALI

Bütün süreçte Bakanlığın en büyük eksikliğinin çalışmalara kendi başına karar vererek uygulamaya geçmesi olduğunu söyleyen Sönmez, ‘Oysa eğitim bilimi ile uğraşan bilim insanları var. Eğitimin içerisinde bulunan sendikalar var. Öğretmenlerin çeşitli dernekleri var. Eğitim meselesine kafa yoran birçok kurum, kuruluş ve örgüt var. Tüm bu kurumların görüşlerini dikkate alarak süreci işletmeleri gerekiyor, paydaşlar onlar. Onlar olmadığı zaman diğer taraf eksik kalıyor. Tek başına ‘Ben bu kararı aldım, uygularım’ anlayışı ile ilerlenmiyor. O yüzden önümüzdeki sürecin planlanmasına dönük Bakanlığın bu paydaşlarla istişare ederek ortak görüşe varması gerekir’ diyerek bu şekilde olmazsa önümüzdeki yılın sıkıntılı olacağını söyledi.

SINAV OTURMA DÜZENLERİ

Yaklaşan LGS ve YKS sınavlarının pandemi sürecinde yapılan sınavlar olduğunu vurgulayan Sönmez, ‘Bu süreçte yapılan sınavın da bu sürecin tehlikelerini ortadan kaldıracak şekilde kurgulanması lazım. Ama ne yazık ki aldığımız bilgiler özellikle LGS sınavında öğrencilerin oturma düzeninin geçen seneyle aynı olduğunu görüyoruz. 20 kişilik bir sınıfta 20 öğrencinin sınava gireceği şekilde planlama yapıldığını görüyoruz. Bu büyük bir tehlikedir. Geçen seneki şartlarla şimdiki bir değil. Bakanımız daha önce yaptığı açıklamada birer sıra atlayarak oturma düzeni oluşturulacağını söylemişti. Ama bununla alakalı şu ana kadar değişiklik olmadı. Bu durum salgının yaygınlaşmasının önünü açar, önemli bir tehlike haline gelebilir’ diyerek soruna dikkat çekti.

Özel/Dilan ERAY

Haber Muhabiri: Mehmet USLU