Antalya Tabip Odası Başkanı bugün Serbest Kürsü'de
Sağlık Bakanlığı tarafından kısa süre önce uygulanmaya başlanan illerimizde 100.000 nüfusa düşen toplam vaka sayısı her hafta açıklanıyor. 4 kategoriye ayrılan risk değerlendirmesine göre düşük riskli (mavi), orta riskli (sarı), yüksek riskli (turuncu) ve çok yüksek riskli (kırmızı). Bu tabloya göre normalleşme adımlarının uygulanacağı açıklandı. Toplam vaka sayısı 3 milyonu, yaşamını yitirenlerin sayısı 30 binleri aşarken Türkiye risk haritasında 39 il çok kısa sürede kırmızıya döndü. Günlük vaka sayısı 30.000’ni, ölüm sayısı 150’yi aşmış durumda. Risk haritasına göre başlangıçta turuncu olan Antalya’da kırmızıya yani yüksek riskli gruba yükseldi. Buna rağmen yeni önlem ya da kısıtlılık kararları alınmıyor.
***** Covid-19 salgının seyri konusunda hala net bir değerlendirme yapamıyoruz. Şeffaf olmama, verilerin paylaşılmaması, bilimsel veriler ve yöntemlerle hareket etmeme sorunları devam ediyor. Sosyoekonomik sorunlara ve derinleşen eşitsizliklere yeterli destek verilemedi. Son günlerdeki hasta sayılarındaki ciddi yükseliş ve mutasyon tehdidi bizi yeni bir riskli döneme soktu. İlk vakaların açıklandığı 11 Mart’tan bu zamana turkuaz tablodaki sayıları binli rakamlardan aşağı indiremedik. Biz daha ilk dalgayı dahi bastıramadan nisan ayında ilk, 27 Kasım’da ikinci piki gördük ve vakalar 45 binli rakamlara kadar çıktı. Alınan önlemlerle vaka sayılarında azalma olmuş ve hastaneler üzerindeki yük azalmıştı. Yeterli görmediğimiz ve en az 3-4 haftalık bir kapanma ve hızlı aşılamanın gerekliliğini önerdiğimiz bu dönemde şubat ayında vakalar tekrar yükselmeye başladı. Normalleşme sürecinin başlatıldığı 1 Mart’ta vakalar 10 bin sınırını aşmıştı.
***** Aşılama oranlarının düşüklüğü ve virüs varyantlarının tüm Türkiye’ye yayılmış olması kaygılarımızı artırıyor. Birçok ilde bulaşıcılığı daha yüksek olan İngiliz mutantının arttığı görülüyor. Yeni hasta sayılarında, hastaneye başvurularda ciddi artışlar var. Henüz yoğun bakımlarımız doluluk kapasitelerine ulaşmış değil. İller arasında geçişkenlik olduğu sürece üstelik mutant varyantların hızla yaygınlaştığı bir dönemde vaka sayılarının azalması zor görünüyor. Şu anda kontrolsüz açılmanın sonuçlarını yaşıyoruz.
***** Eğer sert önlemler alınmazsa Türkiye’yi yakın zamanda yeniden korkutucu bir tablo bekliyor. Covid-19 yayılımını azaltabilmek için 2 haftalık, hatta ideal olan 4 haftalık tam bir kapanmaya ihtiyacımız var. İzolasyon ve temaslı takibini etkinleştirmek, ev dışı izolasyon olanakları sağlamak ve yaygınlaştırmak, toplu taşıma yükünü azaltmak, ekonomik ve sosyal destekleri artırmak gerekiyor. En az iki inkübasyon sürelik tam kapanmayı uygulamayan yetkilileri, en azından açıklanan haftalık vaka sayılarına göre il tedbirlerini almaya davet ediyoruz. Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin