Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Yeşil bir Antalya için 11 madde

Varsayılan Resim

Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı bugün Serbest Kürsü'de
Antalya’da Yeşil Mutabakata ve İklim Değişikliğine Duyarlı Planlama Stratejileri Oluşturulmalıdır. Günümüzde İklim Değişikliğiyle Mücadele ve Sürdürülebilir Çevre konuları dünyada geniş bir yer bulmaktadır. Bu konulardaki hassasiyetiyle ön plana çıkan Avrupa Birliği 2019 yılının Kasım ayında bu hassasiyeti bir adım ileriye taşıyarak kesin ve iddialı adımlar atacağının bir taahhüdü niteliğinde Avrupa Yeşil Mutabakatı sunmuştur. Avrupa Yeşil Mutabakatı; Avrupa Birliği’nin 2050’ye kadar net sera gazı emisyonlarının sıfırlanması ve ekonomik büyümenin kaynak kullanımına bağlılığının sona ermesi ve kimsenin ve hiçbir bölgenin geride bırakılmaması temel hedeflerini içeren yeni büyüme stratejisidir. Yeşil Mutabakatla sera gazı emisyonlarının azaltılması hedeflenirken iş imkanları yaratılacak ve yaşam kalitesi arttırılacaktır. Dünyadaki gelişmelere bağlı olarak ülkemiz ve kentlerimiz ölçeğinde iklim değişikliği etkilerini azaltmaya yönelik yaklaşımlar Kentsel Planlama Kararlarını da yakından ilgilendirmektedir. Sürdürülebilir Çevre ve İklim Değişikliğiyle Mücadele kapsamında Antalya için yapılması gerekenler ‘Avrupa Yeşil Mutabakat Hedefleri’ çerçevesinde 11 madde halinde ele alınmıştır. Her maddenin kendi içerisinde ayrı olarak tartışılmasına ve Antalya için hayata geçirilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.

1-Antalya Kenti İklim Değişikliğiyle Mücadele konusunda kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İklim Değişikliğiyle Mücadele Hedeflerinin ve İlkelerinin belirlendiği ‘Antalya İklim Değişikliğiyle Mücadele Strateji Belgesini’ hazırlamalıdır. Bu stratejiler doğrultusunda İklim Değişikliği Eylem Planları yapılması gereklidir. Artık kentlerimizde İklim değişikliğiyle mücadele konusunda harekete geçme ve telaşlanma vakti gelmiştir.

2- Antalya kentinin Yeşil Mutabakat konusunda en önemli yaklaşımı kentin zengin doğal ve kültürel yapısını, ekosistem varlığını ve biyoçeşitliliğini korumak olmalıdır. Doğal alanların sürdürülebilirliğini sağlamak için; Orman Alanlarını, Tarım Alanlarını ve Ekolojik Değerleri korumak, kentimizdeki kentsel yapılaşmanın ve yayılmanın su kaynaklarına, çevresel değerlere zarar vermesini, açık ve yeşil alanlar üzerindeki baskıyı önleyici kararlı politikalara ihtiyaç bulunmaktadır. Su kaynaklarının korunması, kirletilmesinin önlenmesi, denetimi ve suyun doğru yönetimi konusunda kentimizde işbirliği içinde çalışmalara ihtiyaç vardır.

3- Ulusal koşullar ölçüsünde sera gazı emisyonuna neden olan sektörlerde iklim değişikliğiyle mücadele edilmesi ve iklim değişikliğine uyuma yönelik kapasite artırımı sağlanması ekonominin ve toplumun iklim risklerine dayanıklılığı artırılması gerekmektedir. Döngüsel bir ekonomi için endüstriyi harekete geçirmek gerekmektedir. Bunun için de Temiz, Ulaşılabilir ve güvenli enerji sistemleri ve yenilikçi teknolojiler kurulmalıdır. Yenilenebilir enerji sistemleri teşvik edilmelidir.

4-Antalya Yeşil alanların kent içerisinde erişilebilirliğini, varlığını ve kalitesini arttırmak gerekmektedir. Kent içerisinde sürekliliğini sağlayacak, bir ‘YEŞİL ALAN SİSTEMİ’ oluşturulmalıdır.

5- Sürdürülebilir ve Akıllı Ulaşıma Geçişin Hızlandırılması gerekmektedir.

6- İklim Değişikliğinin etkileriyle daha güçlü olarak karşımıza çıkan doğa olaylarını afete dönüşmeden önce Kentsel Riskleri en aza İndirgeyecek kentimizi Afetlere karşı dirençli kent olma konusunda Sakınım (Riskleri Azaltma) planlarına ihtiyaç bulunmaktadır.

7- Kent ve iklim değişikliğinin bir arada ele alınması, iklim ve enerji bilgilerinin planlama ve tasarım süreçlerine etkin bir şekilde dahil edilmeleri önemlidir. Kentlerin gelişimi, iklim değişikliğine dayanıklı bir yaklaşımla planlanmalıdır. Planlama geleceğe yönelik iklim değişikliğine yönelik yeni bir bakış açısına sahip olması gerekmektedir. Planlama ve Kentsel tasarım birlikte düşünülmelidir.

8-Kentsel yayılmanın Kırsal Alanlara ve Tarım Alanlarına yönelik baskısı önlenmeli, kentsel yayılmanın Tarım Alanlarını, kırsal değerleri yok etmesine izin verilmemelidir. Kırsal Alan Planlamasına yönelik stratejiler geliştirilmelidir.

9-Yeşil alanların kent ekolojisine ve kent mikro klimasına katkısını sağlamak gerekmektedir. Antalya gibi sıcak kentlerde kentin planlamasında iklimsel veriler büyük önem taşımaktadır. Yeşil koridorlar doğal havalandırma işlevi de gördüğü için kentin mikro kliması, dolayısıyla insan konforuna önemli katkı sağlamaktadır. Bu nedenle Antalya kenti için önemli doğal unsur ve doğrusal eleman olan akarsu yataklarının çevrelerini kentsel yeşil alan sistemi içerisinde değerlendirmek gerekmektedir.

10-Yeşil alanların Antalya kent kimliğine katkısını sağlayıcı ‘Antalya İli Yeşil Alan Strateji Rehberi’ oluşturulmalıdır.

11-İklim Değişikliğiyle Mücadele konusunda Yeni Teknolojiler ve Projeler teşvik edilmeli, Suyun doğru kullanımı, tüketim, ulaşım tercihleri, gıda güvenliği ve atıkların dönüşümü konularını içeren eğitim ve kampanyalarla ‘Toplumsal Bir Çevre Bilinci’ oluşturulmalıdır.

5 Haziran Dünya Çevre Günlerini Kentlerimizde Sürdürülebilir Çevresel Hedeflerimize ulaşabildiğimiz günlerde kutlayabilme umuduyla…

Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Dr. Ebru Manavoğlu

Haber Muhabiri: Mehmet USLU