Arzu TAŞKINNom Kültür’ün ilk oyunu ‘Morfoz’ un, kadınların dünyasından seyirciye sahici bir sözü var.
Nom Kültür, Sahne sanatları, edebi üretim, görsel konular, yeme-içme kültürü ve kurumsal iletişim üzerine beş farklı alanı bünyesinde barındıran kendi tarifleriyle bir ‘kültür-üretim birlikteliği’. Antalya’da çalışmalarını sürdüren Nom Kültür’ün ilk oyunu ‘Morfoz’ 6 kadının var olma mücadelesini ve acılarını tüm sahiciliğiyle anlatıyor.
Şimal Sanat Atölyeleri’nin sahnesinde izlediğim ‘Morfoz’ un çarpıcı cümlelerinin yazarları Ezgi Sönmez ve Tuğba Özdemir. Oyunun metni, edebi dili ve tokat gibi çarpan üslubuyla, seyirciyi oturduğu koltuğa nefessiz mıhlayan bir yapıya sahip. Osman Utku Atış ve Ezgi Sönmez’in yönetiminde sahnelenen, ışık ve sesin Mert Yılmaz tarafından tasarlandığı ‘Morfoz’ erkek şiddetinin çatal dilli kötü sürüngenler tasvirini, yara almış kadınların sözünden anlatıyor. Bu kadınların her biri ayrı renklere sahip:
‘Siyah Kadın’ ı canlandıran Ayşe Musagil, ‘Kırmızı Kadın ve Beyaz Kadın’ı canlandıran Ünzile Atış, ‘Mor Kadın ve Mavi Kadın’ ı canlandıran Hanife Özsoy, Pembe Kadın’ı canlandıran Reyhan Görkan ve Begüm Çilingir… Her biri oyunculukları ile sahnede oldukça zor rollere hayat veriyorlar. Onları sırayla izlerken, içselleştirdikleri acıları ne kadar da gerçek yansıttıklarına tanık olup gururlanıyorum. Kentimizde, sanat adına, üretimden sunma aşamasına kadar çok iyi işler başaran gençlerin varlığı, gelecek için umudumuzu yeşertiyor.
‘Morfoz’, koca, baba, sevgili, özetle erkek şiddeti, aile içi taciz ve cinayet gibi her gün onlarcasını okuduğumuz, izlediğimiz haberlerin, bir kadının ruhunda neleri, nasıl dalgalandırdığını gösteriyor seyircisine. Kadının, içinde yaşadığı toplumun yargılarıyla ömrünü sürdürmeye çalışırken, kısılıp kaldığı bedeninde binbir özgür kadını daha nasıl beslediğini anlatıyor ‘Morfoz’.Oyunu izlerken, sindirilen, susturulan, kalıplara sığdırılıp rolleri çok önceden yazılıp uyması beklenen kadınların, o meşhur yuvasını yapan ‘dişi kuş’ övgüsünün sahteliğinde ne hale geldiğini hatırlıyoruz yeniden. ‘Yuvayı ölü kuş yapıyor!’ tanımı, ‘Morfoz’ un tanıtım bülteninden, beni en az oyun kadar etkileyen bir cümle oldu. Tüm ekibi bir kez daha tebrik ediyorum.
Nom Kültür şu günlerde yeni bir oyun sunma hazırlığı içinde. Siz de oyunları ve bu güzel ekibin çalışmalarını takip etmek isterseniz sosyal medya hesapları:
Tweets by nomkultur
https://www.facebook.com/NOMKULTUR/