Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Yüzmeye gidenler dikkat!

Yüzmeye gidenler dikkat!

Yaz mevsiminin gelmesiyle beraber birçok kişi denizlere koşuyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Sema Koç, dış kulak iltihabının bu aylarda attığını, yüzerken dikkatli olunması gerektiğini belirtti
KULAK Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Sema Koç, dış kulak iltihabının yaz aylarının gelmesiyle birlikte hava sıcaklığının artması ve yüzme aktivitesinin artmasına bağlı olarak daha sık görüldüğünü belirterek, havuza girerken daha dikkatli olunmasını, kulakta ağrı, tıkanıklık, akıntı ve işitme kaybı durumlarında mutlaka doktora gidilmesi gerektiğini söyledi.

HİJYENİK HAVUZLAR TERCİH EDİN

Deniz ve özellikle havuz suyunda bulunan mikroplar temel olarak kulakta enfeksiyona yol açabileceğini söyleyen Koç, “Havuz suları genelde yüksek pH değerine sahiptir. Yüksek pH değeri dış kulak kanalındaki düşük pH oranını bozup bazı patojen mikroorganizmaların bu bölgede yerleşip çoğalması için zemin hazırlayabiliyor. Özellikle suda uzun süre kalan ve kulak çubuğu gibi çeşitli aletlerle dış kulak yolu temizliği yapmaya çalışanlarda koruyucu yağlı tabaka zarar görmektedir. Buna ek olarak kirli denizlerde ve hijyenik olmayan havuzlarda yüzmek eklenince  dış kulak enfeksiyonu kaçınılmaz olur” dedi.

‘KULAK ÇÖPÜYLE KARIŞTIRMAYIN’

Dış kulak enfeksiyonunda nelerin yapılmaması gerektiğine dair bilgi veren Sema Koç, “Dış kulak enfeksiyonunun erken dönemlerinde kulakta ağrı olur. Bu enfeksiyonlarda başlangıç aşamada yapılan genel yanlış, kulak kanalının kulak çöpüyle veya sert cisimlerle karıştırılmasıdır. Yapılan bu hata, tablonun çok daha hızlı ilerlemesine ve enfeksiyonun ağırlaşmasına neden olabiliyor. Bu aşamada kulak içinin yıkanmaya çalışılmaması ve kurcalanmaması önemlidir. Bu ağrı başlangıçta lokalizedir ve kulak kepçesi hareket ettirilince artar. Zamanla dış kulak yolundaki ödemin artması ve iltihap birikiminin artması sonucu kulakta dolgunluk, akıntı ve işitme kaybı gibi şikâyetler de görülmeye başlar. Hastalık ilerlediğinde kulak çevresinde şişlik, kızarıklık olur, ağrı çene-yüze doğru yayılır ve yüksek ateş te olabilir. Bu belirtiler olduğunda hekime başvurulmalı” ifadelerini kullandı.

TEDAVİ İÇİN BUNLARI YAPIN!

Tedavi yöntemlerine değinen Koç,  Dış kulak yolu enfeksiyonlarının tedavisinde hekim tarafından kulakta biriken enfeksiyonun temizlenmesi sonrası klinik bulgulara göre verilen antibiyotik ve kortizonlu damlalar çoğu zaman yeterli olmaktadır. Dış kulak yolu çok şiş olan hastalarda damlalar kullanılamaz. Bu durumda dış kulak yoluna yerleştirilen pamuklar aracılığıyla damlalar uygulanabilir. Özellikle ilerlemiş kulak enfeksiyonlarında sistemik (tüm vücudu etkileyen) antibiyotik kullanımı söz konusu olabilir. Tedavi sürecinde havuza ya da denize girilmemeli veya silikon tıkaçla kulaklar mutlaka çok iyi korunmalı. Banyo yaparken de kulakların tıkanmasına özen gösterilmeli” dedi.

DİYABET HASTALARI DİKKAT!

Diyabet hastalarında dış kulak enfeksiyonunun önemine değinen Koç, “Özellikle kan şeker düzeyi kontrol altında olmayan diyabetik hastalarda dış kulak yolu enfeksiyonları hızla ilerleyip işitme kaybı, yüz felci, menenjit gibi ciddi durumlara neden olabilir. Bu hastalarda erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir” dedi.

Haber Muhabiri: Mehmet USLU