Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Akut orta kulak iltihabı çocuklarda sık görülüyor

Varsayılan Resim

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Övgü Sayın orta kulak iltihabının oluşma nedenleri ile ilgili soruları yanıtladı
ORTA kulak iltihabıyla ilgili merak soruları yanıtlayan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Övgü Sayın, akut orta kulak iltihabının her yaş grubunda görülebildiğini ancak çocuklarda daha sık rastlanıldığını söyledi. Uzman Dr. Övgü Sayın orta kulak iltihabı ile ilgili sorulara yanıt verdi.

ORTA KULAK İLTİHABI ( OTİTİS MEDİA) NEDİR?

Kulak; dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç ayrı bölümden oluşur. Orta kulak bölümü, işitmemizde önemli rol oynayan üç küçük kemikçik yapıyı içerir ve dış kulak yolundan kulak zarı ile ayrılır, östaki borusu denilen küçük bir borucukla da burunun arka tarafında geniz bölgesine açılır. Orta kulak, içi hava dolu bir boşluktur. Orta kulaktaki hava basıncının dengelenmesi ve salgıların temizlenmesinde, östaki borusu önemli rol oynar. Orta kulak iltihabı (otitis media), orta kulak ve ilişkili boşlukları örten mukozal örtünün mikrobik enfeksiyonudur. Normalde orta kulak boşluğu hava ile doluyken, orta kulak enfeksiyonu sırasında iltihaplı sıvı ile dolar. Orta kulak iltihabı; akut orta kulak iltihabı, seröz (efüzyonlu) orta kulak iltihabı ve kronik orta kulak ltihabı olarak sınıflandırılabilir. Akut orta kulak iltihabı, ani başlayan şikayetlerle karakterizedir. Şikayetler üç aydan uzun süredir mevcutsa kronik olarak adlandırılır. Kronik orta kulak iltihabında kulak zarında delik mevcuttur ve ara ara iltihaplı akıntı görülür.

ORTA KULAK İLTİHABI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Akut orta kulak iltihabı her yaş grubunda görülebilir, fakat çocuklarda çok daha yaygın gözlenir. Çocukluk çağında en sık görülen hastalıklarından biridir. Çocukların yaklaşık %80’i en az bir kez orta kulak iltihabı geçirirler. Bunun birkaç nedeni vardır. Bağışıklık sisteminin tam olarak olgunlaşmadığı kreş ve ilkokul çağındaki çocuklar daha sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler. Orta kulak ve geniz bölgesini birbirine bağlayan östaki tüpü bu yaş grubunda erişkinlere göre daha kısa ve yatay durumda olduğu için, üst solunum yolundaki enfeksiyonlar kolayca orta kulağa yansır. Yine çocukluk çağında sık rastlanan geniz eti büyümesi de çocukta üst solunum yolu enfeksiyonuna yola açabilir ve östaki tüpünü tıkayabilir. Yatar pozisyonda biberonla beslenmek de orta kulak enfeksiyonu riskini arttırır.

ORTA KULAK İLTİHABI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Akut orta kulak iltihabının en sık rastlanan belirtisi ani başlayan kulak ağrısıdır. Kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissi oluşur ve bu duruma işitmede azalma da eşlik eder. İltihaplı sıvının baskısıyla kulak zarı delinebilir ve kulakta akıntı olabilir. Bu akıntı kanlı olabilir. Akıntı olduktan sonra ağrı birdenbire azalır fakat dolgunluk hissi devam eder. Bebekler kulak ağrısını dile getiremediklerinden ağlama, huzursuzluk, sürekli kulaklarını çekiştirme, bulantı, kusma, ateş gibi belirtilerde akut orta kulak iltihabı akla gelmelidir.

ORTA KULAK İLTİHABI TEŞHİS VE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Akut orta kulak iltihabının teşhisi otoskopik muayene ile konur. Tedavide ağızdan kullanılan antibiyotik, ağrı kesici, dekonjestan ilaçlar, gerekli görüldüğü taktirde antialerjikler ve burun spreyleri kullanılır. Efüzyonlu (seröz) orta kulak iltihabında kulak zarı sağlamdır ve orta kulakta sıvı birikimi mevcuttur. Sinsi seyrettiği için hastalık farkedilmeyebilir. Çocukta televizyonun sesini fazla açma, söyleneni birkaç defa tekrar ettirme, sürekli kulağını çekiştirme gibi belirtiler varsa mutlaka bir kulak burun boğaz hekimine muayene ettirmek gerekir. Büyümüş geniz eti ve alerji bu hastalığa zemin hazırlar. Efüzyonlu orta kulak iltihabında otoskopik muayenenin yanında, kulak zarı hareketi ölçülerek orta kulak hakkında fikir sahibi olmak için timpanometrik test (basınç testi) de tanıda yardımcıdır. Medikal tedavi ile ilk üç ayda gerilemeyen durumlarda cerrahi tedaviye başvurulur. Kulak zarına mikroskop altında ventilasyon tüpü yerleştirilir. Büyümüş ve orta kulağın havalanmasını engelleyen geniz eti varsa alınır.

Haber Muhabiri: Melike Gül Yiğit