Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Albino körlük değildir

Varsayılan Resim

Albio hastaları net görmeme sorunlarıyla sık sık karşılaşıyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Op. Dr. Tülin Kaçmaz, 'Halk dilinde albino olarak bilinen albinizm genetik bir hastalıktır' dedi
ALBİNO hastaları kör değildir ancak tam olarak da net şekilde göremez, görme sorunları ile sık karşılaşırlar. Albino hastalarının, gözleri ile beynin görme bölgesine giden sinir bağlantıları farklıdır. Bu farklılık göz ile sinirler arasında uyumlu çalışmayı engellediği için görme algısı da engellenmiş olur. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Op. Dr. Tülin Kaçmaz, albino hastalarının görme ile ilgili yaşadığı problemleri, ‘Halk dilinde albino olarak bilinen albinizm, genetik bir hastalıktır. Albinoların vücudu cilt, göz ve saça rengini veren kimyasal melanini üretemez ve doğuştan pigment (renk) yoksunudurlar. Bu sebeple saçları ve tenleri bembeyazdır. Albinizmde temel problem, foveanın gelişememesidir. Fovea, gözün küçük ama çok önemli bir bölgesidir. Gözümüzü bir top gibi düşündüğümüzde topun en iç yüzeyini kaplayan, bizim görmemizi sağlayan milimetrenin dörtte bir kalınlığındaki tabakaya retina denir. Fovea, retinada okumak gibi keskin görüşü sağlayan bir bölgedir ve bu bölge albinizmde tam olarak gelişmez. Albinizmde foveanın neden gelişmediği tam olarak bilemiyoruz ama melanin pigmentinin yokluğunun etkili olduğu düşünülür’ diye açıkladı.

Albinizmin gözdeki diğer bir temel anormalliğin de retinayı beyne bağlayan sinirlerin gelişimi olduğunu söyleyen Kaçmaz, ‘Melanin tarafından yönetilen göz sinirleri, melanin eksikliğine bağlı olarak, beyne bağlantısını doğru şekilde yapamazlar. Gözden, beyinin görme bölgesine olan sinir bağlantıları farklıdır. Bu olağan dışı sinir sinyalleri gözün bir uyum içinde çalışmasını ve algılamasını engeller’ diye konuştu.

KESİN TEDAVİSİ YOKTUR!

‘Albinizm görülen kişilerde çeşidi ne olursa olsun göz etkilenir, görme azalır’ diye konuşan Kaçmaz, ‘Albinizmli insanlar kör değildir fakat görüşleri normal de değildir. Bu sorunun kesin-kalıcı bir tedavisi de yoktur. Fakat görsel duyarlılık için deneyimli göz doktorları farklı aletlerin reçetesini yazabilir. Albino hastalarının hepsine de çok keskin görüş gerekmemektedir. Görüş netliği kişinin ihtiyaçları ve hobileri doğrultusunda farklılıklar gösterir. Bu aletler hem uzağı, hem de yakını görmede hastalara yardımcı olur’ dedi.

Küçük çocukların basit olarak gözlük kullanabilirken, gençlerin çift odaklı gözlüklerden faydalanabileceğine dikkat çeken Kaçmaz, ‘Bu hastalarda yüksek derecede miyop, hipermetrop ve astigmat sıklıkla görülür. Bu rahatsızlıkların etkilerini azaltmak için gözlük üzerine takılan teleskopik camlar kullanılır. Birçok albinizmli birey çift odaklı gözlükler ya da normal gözlükler ile iyi bir okuma sağlamaktadır’ ifadelerine yer verdi.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANILMALI

Albinizmlilerde gözü etkileyen rahatsızlıkları sıralayan Kaçmaz, ‘Nistagmus, gözün istem dışı ileri geri hareketidir. Her insana göre tedavi şekli değişkendir. Ameliyat ve ilaç tedavileri söz konusudur. Strabismus (Şaşılık), gözlerin odaklanamaması ve birlikte bir izi takip edememesi ile birlikte, bir gözün veya her ikisinin birden doğru hizada olmaması durumudur. Fotofobia, ışığa duyarlılıktır. İris renksiz ve şeffaf olduğu için, ışığın göze doğrudan girmesine izin verir ve bu da ışığa karşı duyarlılığa neden olur. Genel bir yargının aksine bu duyarlılık, albinizmli insanların güneş ışığında dışarı çıkmasına engel olmaz. Güneş gözlüğü kullanımı ile güneşten korunmak mümkündür. Albinizmli bebeklerde dahi, güneş gözlüğü kullanımı zorunludur’ dedi.

GÖZ KIRMIZI GÖRÜNÜR

Kaçmaz, bu hastalarla ilgili doğru bilinen yanlışlarla ilgili de bilgi verdi: ‘Albinizmli insanların kırmızı gözlü olduğu, genel bir görüş olmasına rağmen doğru değildir. Göz rengi griden mavi ve kahverengiye kadar çeşitlilik gösterebilir. Normal bir aydınlatma altında iris kırmızımsı ya da menekşe rengi görünür. Bu kırmızımsı görünümün sebebi; iris şeffaf olduğu için, gözün iç kısmını örten retina tabakası dışarıdan görünmektedir. Bu kırmızımsı görünüm kameraya direk bakan birinin flaş patlayınca gözünün kırmızı görünmesiyle aynıdır.’

Haber Muhabiri: Mehmet USLU