DÖSİAD'ıngeleneksel perşembe kahvaltılarına katılan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya'yı ileri teknoloji üreten ürünler ve bilişim şehrine dönüştürebilmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Karaloğlu,bu konuda iş adamlarından kendilerine destek vermelerini istedi.
Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (DÖSİAD) geleneksel perşembe kahvaltılarına katılan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya’yı ileri teknoloji ürünler üretebilen bir şehir haline getirebilmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Antalya’nın en büyük gelir kaynağının turizm olduğuna dikkat çeken Karaloğlu, çevreye zarar vermeden sanayide de gelişmek için çalışmalar yaptıklarını belirterek, ‘Hiçbir fabrikaya, binaya ihtiyaç duymadan Antalya’daki her otelin odasını ofis olarak kullanılabileceği Antalya’yı yazılım şehrine dönüştürelim. Bunun için de Akdeniz Üniversitesi’nde var olan Teknoloji Geliştirme Merkezi’ne ilave olarak şuanda Organize Sanayi Bölgesi ile beraber Antalya Bilim Üniversitesi’ne teknoloji geliştirme merkezi kuruldu. Yakın zamanda ihaleler yapılacak. Amacımız Antalya’yı ileri teknoloji üreten ürünler ve bilişim şehrine dönüştürebilmek. Ekosistemimiz buna çok uygun.Bu konuda işadamları olarak sizlerden destek beklediğimizi ifade etmek isterim’ dedi.
UMUDUMUZU HİÇYİTİRMEDİK
ValiKaraloğlu, toplantıda işadamlarına ekonomiye dair bilgilendirme yaptı. Antalya Valisi olarak 2016 yılı Haziran ayında göreve başladığını ifade eden Karaloğlu, 2016 yılının Türkiye ve Antalya için zor bir yıl olduğunu belirtti. Karaloğlu, ‘2015 yılının sonunda Suriye sınırında düşen Rus uçağından sonra Avrupa ile yaşanan sıkıntılar ülkemiz içerisinde yaşanan 15 Temmuz 2016’da hain FETÖ saldırısı dolayısıyla patlayan bombaların sonucu olarak ülkemizde turizmde düşüşler yaşandı. Zor günlerde hiç ümitsiz olmadık hem Antalya hem de Türkiye için’ dedi.
TURİZMDE HEDEFE ULAŞTIK
Antalya’da turizmin kötü geçmesinin sebebinin tesislerin hizmetinin kötü olmasından ya da çalışma yetersizliğinden kaynaklanmadığını söyleyen Karaloğlu, ‘Antalya’daki turizmcilere hep söyledim. Turizmdeki kötü gidişatın sebebi turizmciler değil, onun için kendinize güvenin biz bu krizi aşarız dedim. 2017 yılında 10 milyonu aşarız dediğimde başta turizmciler itiraz etti. Hiçbir destinasyonda yüzde 50 artış 2 sene içerisinde olmaz dendi. Olur dedik oldu. 2018 yılı turizm sezonunda da 14 milyon turist hedefi koyduk ve şuanda da hedefi yakalayacağımız görüldü’ diye konuştu.
İSTİHDAM HEDEFİMİZİN ÜZERİNE ÇIKTIK
2017 yılı Antalya’da sadece turizmde düzeltme yılının olmadığını söyleyen Karaloğlu, ‘İhracatta Türkiye yüzde 10 artarken Antalya ihracatı yüzde 20 dolaylarında arttı. İstihdamda 2017 yılının başında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Milli İstihdam seferberliği başlatmıştı. Ve Sayın Cumhurbaşkanımız televizyonlardan da illerin valilerine de talimat veriyorum illerinde istihdama nasıl katkı vereceğini ilindeki iş adamlarıyla ve iş dünyası ile otursun çalışsın herkes katkı versin demişti. Antalya geçen sene İstanbul’dan sonra ikinci oldu yeni istihdam alanı oluşturdu. İstihdam hedefimiz 150 bindi. 181 bin yeni istihdam ile Türkiye ikincisi olduk. Nüfusa oranladığımızda Türkiye birincisiyiz. İstanbul ile Antalya aynı büyüklükte değil. Biz kendi ilimizin şampiyonuz’ diye konuştu.
MORAL BOZMAYA GEREK YOK
Son aylarda dövizde yaşanan dalgalanma nedeniyle yaşanılan sıkıntıların ekonomik kriz olmadığına dikkat çeken Karaloğlu, ‘2017 yılından devraldığımız pozitif hava 2018 yılında da devam ediyor. İhracat rakamlarında son 2 ayda biraz sıkıntı olsa da ihracatta da artışlar ve istihdamda artışlarımız devam ediyor. 2018 yılında ekonomik temelli olmayan döviz problemi ile karşılaştık. Bu bir ekonomik kriz değil. Tespitini yapmaktayız. Ekonomik kriz olsaydı toplum bu kadar rahat olamazdı. 2002-2001 yıllarını beraber yaşadık. O yıllarda yaşanan ekonomik kriz ile bu ekonomik kriz bir değildir. Siyasi kriz uluslararası artık darbe başka siyasi kavgalarla yapılamayanlar ekonomik saldırıyla yapılmak istendi. Biz birliğimizi, beraberliğimizi, motivasyonumuzukorursak emin olun bunu da atlatırız. Sıkıntı olmadı mı oldu olacak. Bir miktar sıkıntı daha yaşayacağız. Türkiye bunu aşacak güçtedir. Türkiye ekonomisi şuanda finansal gücü bu durumu kaldıracak güçtedir. Moralsiz olmaya mahvolduk battık bittik demeye gerek yok. Tedbirler alındı’ ifadelerine yer verdi.
KİRACI MUTLU DEĞİLSE…
Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yasa ile bundan sonra AVM’lerde menkul, gayrimenkul sözleşmelerinin Türk parası üzerinden yapılacağını söyleyen Karaloğlu, ‘Bu karardan önce yapılmış olan sözleşmelerde bir ay içerisinde Türk parasına dönecek. Bu da toplumumuzu rahatlattı. Biz zaten Markantalya’da Temmuz ayının başında doları 4.1’e sabitlemiştik. Dolardaki dalgalanma sinyalleri gelince kiracımızı korumak için bu şekilde önlem almıştık. İçerideki kiracı mutlu değilse işadamı nasıl mutlu olacak? Önce içerideki kiracının mutlu olması lazım’ dedi.
ANTALYA’NIN ROLÜ BÜYÜK
Antalya’nın Türkiye’nin hedeflerine taşımasında önemli bir şehir olduğuna dikkat çeken Karaloğlu, ‘Antalya büyümeye ve üretmeye bundan sonra da devam edecek. Hem turizm hem, tarım hem, ticaret sektöründe büyüyecek hem de kirletici olmayan sanayi sektöründe büyüyecek. Kirletici olmayan sanayide büyüsün arzumuz var. Antalya sanayi şehri. Antalya’yı bir ağır, kirletici sanayi şehri yapamayacağız. Onu yaparsak bindiğimiz dalı kesmiş oluruz. Çünkü Antalya’nın en büyük gelir kaynağı turizm. Bu gerçek hiçbir zaman değişmeyecek’ dedi.
DÖSİAD FORUMLARI
DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencerde DÖSİAD’ın Antalya’nın pazar payını dış ülkelerde arttırmak için ülke ülke dolaştıklarını belirterek, sanayi ürünlerini ihraç edemeyen ülkelerde dolar kuru sorunu yaşanacağını her zaman söylediklerini ve ne kadar haklı olduklarının bu gün ortaya çıktığını ifade etti.
Bölgedeki Karain Havaalanı’nın, bugün Antalya’nın en büyük gereksinimi olan kargo havaalanı olarak düzenlenerek hizmete açılması fikrini bir kez daha gündeme getiren Gencer, Kırkgöz’ün doğal kent parkı olarak hayata geçirilmesini de istedi. HABER MERKEZİ