Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Batık gemi bürokrasiye takıldı

Varsayılan Resim

Antalya'nın dünyaca ünlü Konyaaltı Plajı'nda hem kirliliğe hem de denize girenler için tehdide yol açan 82 yıllık Mannisa şilebi batığının, yasal şartlar yerine getirilemediği için çıkarılamadığı öne sürüldü
1938 yılında Konyaaltı sahilinde karaya vurarak batan Alman bandıralı kuru yük gemisi Mannisa’nın kalıntıları hala sahilin birkaç metre açığında duruyor. Üst kısmı on yıllar önce kesilerek çıkarılan geminin yüzenler için tehdit oluşturan iskeletinin bürokratik engeller nedeniyle temizlenemediği öne sürüldü. Sahilin birkaç metre açığındaki batığın sualtı görüntülerini çeken Prof. Mehmet Gökoğlu, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

‘KENDİLİĞİNDEN YOK OLANA KADAR KALIR’

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi ve Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Konyaaltı plajının birkaç metre açığında duran ve denize girenler için tehdit oluşturarak Antalya’nın doğal zenginliğini kirleten bu batığın temizlenmesi için geçtiğimiz yıllarda Valiliğe başvurduğunu belirterek, ‘Bu konuda valiliğe geçmişte bir yazı yazmıştım. Bana gelen cevapta denizin içinden bu batığın çıkarılması için yasaya göre ihaleye çıkılması ve batığı çıkaracakların bu ihaleyi kazanması gerektiği söylendi. Yani siz, (hadi benim katkım olsun yardım edeyim, sevabına çıkarayım) diyemiyorsunuz. Bunu bağlayan bir yasa var. Bu nedenle çıkarılmıyor. Yıllarca da çıkarılmaz. O gemi leşi orada bekler. Ta ki kendiliğinden yok olana kadar’ dedi.

ÇİMRİN KİTABINDA YER VERMİŞTİ

Antalya Kent Tarihçisi Hüseyin Çimrin de Mannisa batığıyla ilgili bilgiler vererek, ‘Kuruluşundan Günümüze Antalya Kent Kronolojisi’ adlı kitabında Mannisa şilebiyle ilgili yayınlanan bölümü gönderdi. Hüseyin Çimrin, yazdığı kitapta iskeletin sudan çıkarılmasıyla ilgili yapılan çalışmaları ve basına yansıyan gelişmeleri anlatıyor.

ÇİMRİN’İN KALEMİNDEN
BATIĞIN HİKAYESİ

8 Aralık 1937: Manissa adlı Almanya’ya ait 8.000 tonluk bir yük vapuru şiddetli fırtına yüzünden Arapsuyu, Boğaçayı sahiline sürüklenerek karaya oturdu. [Çakıla saplanan gemi kurtarılamadığı için, yıllarca sahilde öylece kaldı; Daha sonraları yerinde parçalanarak hurda olarak satıldı. Geminin tablası denilen omurga demirleri 1980’li yıllara kadar çakıl taşları arasında sahilde kaldı. Yüzenler için tehlike yaratan bu paslı demirlerin bir kısmı sonra hurdacılar tarafından çıkartıldı.

9 Aralık 1937: Antalya Konyaaltı sahili Boğaçayı mevkiinde karaya oturan Manissa isimli Alman şilebinin fırtınanın şiddeti ile direğinin kırıldığı ve şilebin kıç taraftan yara aldığı haberi gelmiştir. Fakat şilep, kurtarılmak için henüz bir müracaatta bulunmamıştır.

Cumhuriyet Gazetesi 12 Aralık 1937: Antalya yakınlarında (Boğaçayı mevkiinde) karaya oturan Alman bandıralı Manissa şilebi, kurtarılamayacak durumdadır. Geminin 29 tayfası, bugün İskenderun’dan gelen Erzurum vapuru ile İstanbul’a hareket ettiler. Kaptanla diğer bazı ilgililer sigorta temsilcilerini olay yerinde bekliyorlar.

Cumhuriyet Gazetesi 7 Ağustos 1955: Antalya sahillerinde batık gemileri çıkarmak için bir İtalyan firması Antalya’ya geldi.

8 Aralık 1937 günü denizdeki fırtına nedeniyle sürüklenip Konyaaltı Boğaçayı yakınında sahilde karaya vuran Alman bandıralı Manissa adlı geminin kumlara gömülen enkazını ve 30- 35 yıl kadar önce Sıçan Adası yakınlarında batan bir İtalyan gemisi ile 1941 yılında Antalya İskelesi yakınında İngiliz savaş uçakları tarafından batırılan Fransızlara ait St. Didier Gemisi’ne dalış yapmak isteyen ekibe izin verilmedi. Gemi bir süre öyle kaldı. Sonra üstündeki kısmı sökülüp alındı. Omurga demirleri 1980’li yıllara kadar çakıl taşları arasında sahilde kaldı. Yüzenler için tehlike yaratan bu paslı demirlerin bir kısmı sonra hurdacılar tarafından çıkartıldı. ÖZEL/DİLAN ERAY

Haber Muhabiri: Mehmet USLU