Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı bugün Serbest Kürsü'de
Aylardan beri muamma olan Whatsapp’ın gizlilik sözleşmesi; tüketicilerin, sivil örgütlerinin ve Rekabet Kurumu’nun baskısı ile geri adım attırarak hizaya sokulmuştur. Whatsapp’ın, üçüncü dünya ülkelerine uyguladığı insanlık ve hukuk dışı davranışlar, Türkiye’de duvara tosladı ve geri adım attırdı.
Süreci bir hatırlayalım.
WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesi ve veri paylaşımına dair değişikliklerin geçtiğimiz günlerde kullanıcıların karşısına bir onay penceresi olarak çıkmaya başladı. WhatsApp özellikle Facebook ile veri senkronizasyonunu nasıl yaptığını açıklayan sözleşmesini kullanıcılarına sundu.
Facebook şirketler grubunun bir parçası olan WhatsApp’ın kişisel verilerin yönetiminde Avrupa Birliği’nde olduğunu hatırlatalım. Yaşayanlar ve yaşamayanları farklı şartlara tabi tutuyor. Veri mahremiyeti açısından AB ve diğer ülkeler ayrımının kabul edilemez olduğunu, Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi’nde belirtilen yabancı menşeli uygulamalar veri güvenliğine yönelik önemli riskler içeriyor.
Hangi veriler toplanacaktı?
Hesap bilgileri, mesajlar, bağlantılar, durum bilgisi, işlem ve ödeme verileri, müşteri desteği ve diğer iletişimle, kullanım ve kayıt bilgileri, cihaz ve bağlantı bilgileri, konum bilgileri, çerezler, başkalarının sizin hakkınızda sağladığı bilgiler, kullanıcı şikayetleri…
Peki Whatsapp bizleri çok sevdiğinden dolayı mı geri adım attı yoksa attırıldı?
Burada WhatsApp şirketinin yapmak istediği tüketicilere baskı yaparak hukuksuz olarak verilerin paylaşım ve kullanım hakkını eline almak istemesidir. Öncelikle Türk milletini tebrik ediyorum. Tüketicilerimiz umduğumuzdan çok daha hızlı bir şekilde örgütlendiler. Bu tüketicilerimizin bilinçlendiğini gösteriyor.
Buradan Rekabet Kurulu’nu da tebrik ediyoruz.
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz