Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kaş'ta tedavisi tamamlanıp, takip için çip takılan 4 deniz kaplumbağasını denize uğurladı
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan tarafından turizm temasının ‘Patara Yılı’ olarak belirlediği Antalya’nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti’nin sahilinde, çip takılan caretta caretta türü 3 yetişkin deniz kaplumbağası ve bir erişkin yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katıldığı programla denize bırakıldı.
Patara Deniz Kaplumbağaları Koruma ve İzleme Programı kapsamında ilk olarak, Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Başkanı ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, Patara kumsalında Emine Erdoğan ve Bakan Murat Kurum ile beraberindekilere yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Caretta carettalar ve Patara sahilinden görsellerin yer aldığı fotoğraf sergisini inceleyen Emine Erdoğan ve Bakan Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan ve su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan tarafından çekilen görüntülerden oluşan caretta caretta tanıtım filmini de izledi.
4 KAPLUMBAĞA DENİZE BIRAKILDI
Ardından Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) kırmızı listesinde bulunan ve nesli tehlike altındaki türler arasındaki deniz kaplumbağalarından, tedavileri tamamlanan yetişkin 3 caretta caretta ve bir yeşil deniz kaplumbağası, takip amaçlı çip takılarak denize bırakıldı. Sualtı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan tarafından deniz kaplumbağalarının doğal yaşam alanlarına dönüşü de su içinden görüntülendi.
‘ONLARI HAYATTA TUTMAMIZ LAZIM’
Caretta carettaların denizlerin en önemli parçaları olduğunu belirten Emine Erdoğan, ‘100 milyon yıldan fazla okyanuslarda yaşadığı biliniyor. Onlar dünyanın en eski şahitleri ama ne yazık ki nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Onları hayatta tutmamız lazım. Çünkü kıyı ve deniz ekosistemi için vazgeçilmez bir role sahipler. Etçil türleri, denizanalarını öğüterek küçük deniz canlılarının beslenmesini sağlıyorlar. Otçul türleri ise denizaltında bir bahçıvan gibi çalışıp deniz çayırlarının sağlıklı kalmasına hizmet ediyor. Onların yaşam alanlarını ve göç yollarını her türlü tehditten korumalıyız’ dedi.
‘TÜRKİYE AKDENİZ’E ÖRNEK’
Balıkçılık faaliyetlerinin ve deniz taşıtlarının deniz kaplumbağalarına zarar vermesinin önüne geçilmesi ve her türlü deniz kirliliğine engel olunması özellikle de denizlerin plastiklerden arındırılması gerektiğine işaret eden Emine Erdoğan, caretta carettaları korumak için teknolojiden faydalanmanın da önemine dikkati çekti. Caretta carettalara takılan çiplerle bilim insanlarının kaplumbağaların serüvenini izleyeceklerini ve karşılaştıkları tehditleri takip edeceklerini kaydeden Emine Erdoğan, Türkiye’nin deniz kaplumbağalarının koruması noktasında Akdeniz’de örnek ülke olmasının çok sevindirici olduğunu da söyledi.
‘DÜNYA HEPİMİZİN ORTAK EVİ’
Bundan sonra caretta carettaların korunmaya devam edeceğini vurgulayan Emine Erdoğan, şöyle dedi: ‘Dünya hepimizin ortak evi, o nedenle kirlilikle mücadele de hepimizin ortak derdi olmalı. Bu muhteşem kumsallardan denize açılan yavru kaplumbağalar 25 yıl tüm Akdeniz’i dolaştıktan sonra buraya gelip yuva yapacak. İnanıyorum ki döndüklerinde torunlarımız onları aynı hassasiyetle karşılayacak. Sürdürülebilir bir deniz ve kıyı temizliği bu canlılara borcumuz.’
‘Belkıs’ adını verdiği kaplumbağayı denize bıraktığını kaydeden Emine Erdoğan, üzerindeki çip sayesinde bu kaplumbağayı kendisinin de takip edeceğini aktardı.
PATARA ANTİK KENTİ’NE ZİYARET
Programda Emine Erdoğan ve Bakan Murat Kurum, ‘2020 Patara Yılı’ kapsamında, Patara Antik Kenti’ni de ziyaret etti. Ziyarette Patara Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık tarafından Emine Erdoğan ve Bakan Kurum’a antik kent, devam eden kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.