Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Engelli ve yaşlılar için sınıfta kaldık!

Engelli ve yaşlılar için sınıfta kaldık!

Kent Hakkı Forumu raporlarına göre Antalya yaşlı ve engellilere hizmet sunma konusunda sınıfta kaldı. Raporda Antalya'nın coğrafi koşul açısından elverişli fakat belediye hizmetleri noktasında eksik olduğu belirtildi
TÜRKİYE’DE en fazla engellinin olduğu şehirler arasında olan Antalya, coğrafi koşulları açısından engelliler ve yaşlılara hizmet sunmada elverişliyken, belediyeler noktasında aynı başarıyı yakalayamadı. Antalya Barosu ve Antalya Kent İzleme Platformu’nun(AKİP) hazırladığı Kent Hakkı Forumu’na göre 19 ilçeli Antalya’da 11 ilçenin yaşlı ve engelli hizmeti sunduğu belirtilirken, 8 ilçenin bu alanda hizmet vermediği açıklanıyor. Genellikle az nüfuslu ilçelerde hizmet sunulmadığı belirtilen rapor hizmet sunmayan belediyelerin Aksu, Demre, Korkuteli, İbradı, Akseki, Gazipaşa, Döşemealtıve Kaş Belediyeleri olduğu bilgisini verdi.

TÜİK VERİLERİ

Antalya’da yaklaşık 40 bin engelli nüfusu ile Türkiye’de en fazla engelli barındıran şehirler arasında olduğunu belirten raporda, ‘Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre engelli yaşlı oranı 2011’de yüzde 34,7 olarak bildirilmiştir. Bu oran yaş ilerledikçe artmaktadır. 75 yaş ve üzeri nüfusun yarısına yakını engelli statüsündedir. Yaşlılık dönemi fiziksel kapasitede gerileme, görme ve duymada azalma, mobilitede kısıtlılık ve düşme riski gibi sorunları ile bakıma muhtaçlığa yol açabilen ve engellilik potansiyeli taşıyan bir süreçtir. Bu sebeple engelli ve yaşlıya verilen hizmetleri birbirinden ayırmak mümkün değildir ve hizmetler yerel yönetimlerde genellikle yaşlı ve engelli hizmetleri adı altında verilmektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da benzer şekilde Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü adı altında hizmet vermektedir’ bilgileri verildi.

BÜYÜK İLÇELERDE HİZMET VAR

Antalya’nın yaz-kış güneşli iklimi ile yılın çok az günü haricinde açık alanda bulunmaya, tekerlekli sandalye veya yardımcı yürüme destek gereçleri kullanımına oldukça elverişli olduğu bilgisi verilen raporda, ‘Ayrıca, Antalya ili merkezi ve birçok ilçesi coğrafi olarak engebesi olmayan, düz bir kent olduğu için tekerlekli sandalye, üç tekerlekli bisiklet kullanımı için uygun koşullara sahiptir. Bugüne dek bu avantajlarını doğru kullandığı ne yazık ki söylenemez. Antalya’da da birçok belediye kendi vizyonuna, koşullarına ve gelen taleplere bağlı olarak yaşlılara, engellilere yönelik hizmetler verilmektedir. Ancak bu hizmetlerin bir standardı yoktur. Bir belediyede alabildiğiniz hizmeti komşu belediyede almak mümkün değildir. Hizmetlerin çoğu nüfusun yoğun olduğu merkez belediyelerde verilmekte olup kırsal kesimde verilememektedir’ denilerek hizmetin nüfusun az olduğu belediyelerde verildiğini aktardı.

BELEDİYELERDE EKSİKLİK

19 ilçeden meydana gelen Antalya’nın 11 ilçesinde yaşlı ve engelli hizmeti sunulduğunu söyleyen rapor, 8 ilçe belediyesinin isebu alanda hizmet vermediğini aktararak, ‘Sunulan hizmetler merkez ilçelerde yoğunlaşmış olup, ilçeler arasında verilen hizmetler açısından önemli farklılıklar vardır. Mevcut hizmeti olmayan belediyeler genellikle az nüfuslu ilçe belediyeleridir. Bu belediyeler; Aksu Belediyesi, Demre Belediyesi, Korkuteli Belediyesi, İbradı Belediyesi, Akseki Belediyesi, Gazipaşa Belediyesi, Döşemealtı Belediyesi ve Kaş Belediyesi’dir. Yetkililer tarafından bu ilçelerde hizmet verilmemesinin sebepleri arasında, belediye içinde ayrı ilgili birimin olmaması, personel ve idari yapıdaki eksiklikler, finansman sorunları ve bu ilçelerde ailelerin yaşlı-engelli bakımlarına yönelik taleplerinin olmaması gösterilmiştir. Büyükşehir Belediye Kanunu ile beraber belediyelerin İller Bankası’ndan aldıkları payın azalması ve ilçe belediyelerinin otopark, su, hal, reklam ve pano gelirlerinin büyükşehir belediyelerine aktarılması sosyal hizmetlere aktarılan payın azalmasında etkili olmuştur’ bilgileri yer aldı.

ÖRNEK ŞEHİR DEĞİLİZ

Antalya’nın coğrafi özellikleri ve sıcak iklimi engelli-yaşlı dostu şehir olma koşulları açısından olumlu olmakla beraber verilen hizmetler açısından bakıldığında ne yazık ki örnek bir şehir olarak gösterilmekten çok uzak olduğu sunulan rapor, ‘Belediyeler olanakları ve talepler doğrultusunda evde bakım ağırlıklı hizmetleri sunmaktadır, ancak bu hizmetlerin bir standardı yoktur. İlçe belediyeleri merkez belediyelere oranla çok daha az hizmet vermektedir. Sosyal devlet anlayışı ile herkese eşit olanakların verildiği, tüm engellilerin diledikleri yerlere diledikleri zamanda diledikleri kadar erişebilmeleri koşulların sağlanması, verilen hizmetlerin bir hak anlayışı ile tüm talep edenlere hitap etmesi gerekmektedir. Yaşlı-engelli hizmetleri halihazırda olduğu gibi seçim yatırımı olarak görülmemeli, hizmetlerin sürekliliği sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki gelecekte yaşlı nüfusun artacak olması bu hizmetlere gereksinim duyan kişilerin sayısının da artması ile sonuçlanacaktır. Belediyelerin demografik değişime hazır olmaları için önlerinde uzun bir yol vardır’ bilgileri verilerek sonlandı
Özel/ Dilan ERAY

Haber Muhabiri: Merve Hatice USLU