Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Gelir vergisi yüzde 15’e sabitlenmeli

Varsayılan Resim

Memur-Sen İl Başkanı bugün Serbest Kürsü'de
2021 yılı gelir vergisi matrahları yakın geçmişte olduğu gibi sosyal adaletin göz ardı edildiği, farklı gelir grupları arasında adalet sağlama hassasiyetinin hissedilmediği, matrahlar noktasında kamu yönetimi ve kamu maliyesi bürokrasisinin kurnazlığının devam ettirildiği, gelir vergisinin maaş ve ücretleri eritme unsuruna dönüşme özelliğinin sona erdirilmediği bakış açısıyla belirlenmiş ve vergide adalet sonucunu gerçekleştirmekten uzak kalmıştır.

*****

2020 yılı enflasyonunun yüzde 15’i aşacağı, 2021 yılında da yüzde 10’dan düşük bir enflasyon oluşmayacağı açık olmasına karşın, matrahlar daha düşük düzeyde (%9.11 yeniden değerleme oranı gözetilerek) artırılmış ve kamu görevlilerinin maaş ve ücretinde düşüşe, gelirlerinde kayba seyirci kalınmıştır. Gelir vergisinde yapılan matrah artışı ‘yüzdelik dilim oyunu’ olarak nitelendirdiğimiz kurnazlıkla belirlenmiş, dolaylı vergilerle kendisi için yeterince vergi yükü, kamu maliyesi için de yeterli düzeyde vergi geliri oluşturmaktadır. Buna rağmen bir de gelir vergisi gibi doğrudan gelir kalemiyle; kamu görevlilerinin gelirini azaltmanın, giderini artırmanın sosyal hukuk devleti ilkesi ve gelir dağılımında adaleti sağlama göreviyle ilişkilendirilmesi elbette mümkün değildir.

*****

2021 yılı Gelir Vergisi Matrahları, asgari ücret düzeyinde maaş alanların bile yüzde 20’lik dilime yıl içerisinde daha erken tabi olması sonucunu doğuracaktır. Asgari ücreti koruma ve asgari ücretliye destek sağlama konusunda gösterilmesi gereken azami hassasiyet, gelir vergisi düzenlemesiyle bir anlamda yok kabul edilmiştir. İşveren kesiminin, sermayenin; gelir vergisi teşvikleri, KDV istisnaları, vergi muafiyetleri, sigorta prim teşvikleri gibi seçeneklerle doğrudan vergiler bakımından koruma kalkanına sahip kılındığı, amortisman ve işletme sermayesi giderleriyle vergi matrahlarında ve tahakkuk tutarlarında indirim imkanlarından yararlandığı gerçeği karşısında asgari ücretten, kamu görevlilerinden, işçilerden yüzde 15’ten daha fazla vergi kesintisi yapmayı mümkün kılan düzenleme adaletle, hak ve nesafetle bağdaştırılamaz. Vergi aflarının, ötelemelerinin, taksitlendirmelerinin öznesi olma imkanı olmayan kamu görevlileri ve diğer sabit gelirlilerin üzerindeki vergi yükünü, kamu yönetiminin de bu vergi yüküne dayalı adaletsizlik ithamı kaynaklı manevi yükü sona erdirmenin yolu da, yöntemi de bellidir. Biz Memur-Sen olarak bunu yıllardır söylüyoruz. Yakın dönemde Türkiye’nin gündemine giren, ‘Hukuk ve Ekonomik Reform’ çalışmalarının en önemli başlıklardan birisi gelir vergisi ve matrahları olmalı ve bu düzenlemeyi hayata geçirmelidir. Sermayedarları teşvik ve muafiyetlerle zenginleştiren devlet, sabit gelirlinin ekmeğine, emeğine göz dikmemeli,

*****

Yukarıdaki tespit ve itirazlara bağlı olarak bizim beklentimiz, teklifimiz, talebimiz; Kamu görevlilerinin gelir vergisi yüzde 15’e sabitlenmeli, yüzde 15’i aşan kısım ya iade edilmeli ya da kesilmemeli. Kamu görevlilerinin gelir vergisi kesintilerinin yüzde 15’e sabitlenmesi demek vergi ödemedikleri anlamına gelmiyor. Barınma, yiyecek, eğitim, sağlık ve diğer harcama kalemlerinde artış yaparak, dolaylı vergi ödemesiyle yine telafi edecek ve bu ödemelerle söz konusu kamu maliyesine daha fazla vergi ödeyeceklerdir. Gelir vergisi matrahlarında yüzde 27 ve yüzde 35 oranlarında olduğu gibi ücretli grubun yüzde 15 ve 20’lik matrahı farklı ya da özel ve yüksek olmalı.

Memur-Sen İl Başkanı Ünal Hisarkaya

Haber Muhabiri: Mehmet USLU