Birçoğumuz bazı besinleri diğerlerinden daha çok tüketiyor ya da bazı anlarda o besini tüketmeyi ısrarla istiyor. Uzmanlar bu durumun vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerle ilişkisi olduğunu söylüyor
HEPİMİZ Kimi zaman bazı besinleri nedensiz yere daha fazla tüketiyoruz. Bazen çikolata, bazen et, bazen de kahve. Herhangi bir besini normalden fazla tüketiyor olmak aslında vücudumuzda bazı vitamin ve minerallerin eksikliğine işaret ediyor olabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ömür Karamahmut bu besinleri madde halinde sıralayarak nedenlerini anlattı: Aşırı peynir yeme isteği, diyet yağ içeriğinin yeterli miktarda olmamasına işaret edebildiği gibi kalsiyum eksikliğinin de bir göstergesi olabilir. Kırmızı eti fazla yemenin en bilinen sebebi demir eksikliğidir. Kırmızı et aynı zamanda esansiyel bir vitamin olan b12’nin kaynağıdır. Kimi zaman vücudumuz besinlerin dışında daha ilginç öğeleri tatmak ister. Çamur, toprak bunlara örnektir. Bu durum genelde hamilelerde ve çocuklarda görülür ve anemi ile ilişkilendirilir. Anemiye ise yetersiz demir, b12 ve folat eksikliği sebebiyet verir. Tatlı ve çikolatanın aşırı yenme isteği çeşitli nedenlerle ilişkilendirilebilir. Aşırı tatlı yemeği çinko, magnezyum ve krom eksikliği sebebiyle olabilir. Çikolata yeme isteği özellikle kadınlarda menstrual dönemde artar. Az kalorili diyetler veya uzun süreli açlık durumlarında da şeker ve çikolataya eğilim yatkındır. Fakat bunların dışında aşırı çikolata tüketimi magnezyum minerali eksikliğinin bir göstergesi olabilir. Magnezyum eksikliği uyku düzenini olumsuz yönde etkileyerek kişiyi yorgun hale getirir. Stres seviyesini artırır. Bu da şekere ve çikolataya eğilimi arttırır. Yumurtanın beyazını sevmediğiniz halde daha fazla tüketme ihtiyacı duyuyorsanız bu biotin eksikliğine bir işaret olabilir. Biotin vücutta birçok fonksiyonu olan vitaminlerden biridir. Özellikle tırnak ve saç sağlığı açısından biotine ihtiyaç duyulur.
FOSFOR EKSİKLİĞİ BELİRTİSİ
Aşırı çay ve kahve tüketim isteği fosfor eksikliğinin bir göstergesi olabileceği gibi, sodyum ve demir eksikliğinden de kaynaklanabileceğini ifade eden Karamahmut, ‘Aşırı meyve ve sebze tüketme isteği ise C vitamini eksikliğine işarettir. Çok fazla yağlı ve kızartmalı ürünleri normalden fazla tüketmek ise vücudumuzda omega yağ asitlerinin eksiliğinin bir göstergesi olabilir. Asitli ve karbonatlı içecekleri fazla tüketmek ise vücudumuzda kalsiyum eksikliği olduğunun bir işareti olabilir’ diye konuştu.