Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Öztürk,Elmalı'nın Teke ve Zümrütova köylerinde 100 yıldır hayvanlarını otlatmak için çıktıkları Dokuzgöller Yaylası'na bu yıl izin verilmediğini söyledi
ANTALYA Damızlık Koyun Ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, küçükbaş hayvan yetiştiricisinin otlatma alanı sorunu yaşadığını söyledi. Özellikle Elmalı’nın Teke ve Zümrüt Ova Köylerinde 100 yıldır yaz mevsiminde yetiştiricinin hayvanlarını otlatmaya götürdüğü 9 Göller Yaylasına bu yıl izin verilmediğine dikkat çeken Öztürk, ‘Elmalı’nın Tekke Köyü ve Zümrüt Ova Köylerinde yayla zamanı gelmesine rağmen Milli Parklar ve Orman Bölge şefliği o bölgede hayvanların yok olma pahasına küçükbaş hayvan yetiştiricisine hayvanlarını otlatması için izinleri vermiyor. Gerekçe olarak o alanın Milli Park sınırı içerisinde kaldığı gösteriliyor.Bu gerçekten küçükbaş hayvancılığı baltalayan karar. O bölgede küçükbaş hayvan yetiştiriciliği sıkıntıya düşmüştür. Yetiştirici yetkililerden hayvanlarını otlatması için olumlu bir karar bekliyor. Bu yapılmazsa o bölgede hayvancılık yok olacak’ dedi.
YENİ YER GÖSTERMELİLER
9 Göller Yaylası’nda hayvanlarını otlatmasına izin verilmeyen üreticilere yeni yer gösterilmesi gerektiğini söyleyen Öztürk, ‘Tarım ve Orman Bakanlığı adı altında birleşmiş 2 birim uyum içinde çalışarak hem hayvan yetiştiricilerinin otlatabileceği alanları hem de orman alanlarını planlayarak, et ve süt üretimine katkı koyabilecek, planlamaları yaparak hayata geçirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Küçükbaş hayvan yetiştiricileri 9 Göller Yaylası’na bir günde bu alana hayvan otlatmaya gitme kararı almadı. 100 yıldır küçükbaş hayvanların gittiği bölge. Hayvan da orman da bizim. Küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin, ülke ekonomisine kazandırılan etin ve sütün orman sahasının da sorumlularıyız. Planlamaların bir an önce yapılarak yetiştiricilerin yayla alanlarına gitmesine izin verilmeli’ dedi.
SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ
Hayvancılığın yapılabilmesi için sürdürülebilir olmasının şart olduğuna dikkat çeken Öztürk, ‘Yetiştiriciler önünü göremiyor. Çünkü bugün Elmalı’da yaşadığımız bu durumu bütün yetiştiricilerimiz yaşayabilir.Küçükbaş hayvan yetiştiricisinin hayvanlarını otalatacak alanların tespit edilip yetiştiricilere verilmesi çok önemli’ dedi. Meraların tahrip edildiğini belirten Öztürk, ‘Ot bakımından yapılan ıslah çalışmaları yeterli değil. Bu anlamda meralarımızı insanlardan korumakta zorluk çekiyoruz. Mera alanlarının hayvanlara tahsis edilmesi gerekirken insanlarla tahrip ediliyor. Küçükbaş hayvancılığın temeli meraya dayalıdır. Mera alanları ve yayla sorunlarının bir an önce çözülmesi gerekiyor’ dedi.
Deniz TOPKAYA