Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı bugün Serbest Kürsü'de
Kriz ve Kamu Çalışanları Araştırması, Birleşik Kamu-İş tarafından kamu çalışanlarının kriz koşullarındaki güncel deneyimlerini ve sorunlarını somutlaştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan kamu çalışanlarının yüzde 56,7’si kadın, yüzde 43,3’ü ise erkektir. Kamu çalışanlarının aylık düzenli iş ve hane gelirleri, yoksulluk durumları ve borçlanma eğilimleri incelenmiştir.
Birleşik Kamu-İş tarafından 2022 yılının Eylül ayında yayınlanan Yoksulluk Araştırmasına göre 4 kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir şekilde yoksunluk hissi çekmeden yaşayabilmesi için yapması gereken aylık gıda ve gıda dışı harcamaların toplam tutarı 22.377 TL’dir.
Kamu çalışanlarının yüzde 81’i gündelik yaşamın devamı için borçlanmak durumunda kalmaktadır.
Her 10 kamu çalışanından 6’sı kendi evinde oturmaktadır. Bunun ardından yüzde 28,5 ile kirada oturanlar gelmektedir. Lojman, kamu çalışanları açısından geçmişte kalmış bir sosyal hak niteliğindedir. Gerçekten sonuçlar, yalnızca yüzde 1’lik bir kesimin lojmanda oturduğunu göstermektedir.
Katılımcıların neredeyse tamamı (yüzde 99,6) Türkiye’nin bir ekonomik kriz içerisinde olduğunu ifade etmişlerdir. Krizin etkilerinin toplumsal alanda hissedildiğini düşünenler için de benzer bir oran kaydedilmiştir.
Araştırma kapsamında krizin sosyal ve psikolojik boyutları; sosyal faaliyetlerde azalma, aile içi iletişim, kendine ve insanlara güven, yurtdışına gitme düşünceleri ve sağlık sorunları bakımından incelenmiştir.
Kriz, kamu çalışanlarının yüzde 97,1’inin sosyal faaliyetlerini azalmıştır. Bunun yanı sıra kamu çalışanlarının yüzde 87,5’i kriz nedeniyle tatile gidememektedir.
SONUÇ
Kamu çalışanlarının aylık düzenli iş ve hane gelirleri, düşük ve orta-düşük düzeylerde yoğunlaşmaktadır.
4 kişilik hane koşulunu sağlayan kamu emekçilerinin neredeyse yüzde 60’ının aylık düzenli hane geliri yoksulluk sınırının altındadır.
Her 10 kamu emekçisinden 8’i gündelik yaşamın devamı için borçlanmak durumundadır. Borçlanma kanallarında ihtiyaç kredisi ile aylık kullanım dışında kredi kartı borcu öne çıkmaktadır. Konut kredisi borçlusu olan kamu çalışanlarının oranı yüzde 40’ın altındadır.
Kriz, kamu çalışanlarının yaklaşık yüzde 60’ının mevcut borçlarını yapılandırmalarına neden olmuştur. Yapılandırılan borçlar içerisinde ihtiyaç kredisi ile kredi kartı borçları başlıklarında kaydedilen oranlar dikkat çekicidir. Bu durum, kamu çalışanlarının bir borç sarmalı içerisine girmeleri anlamına gelmektedir. Kriz, her 10 kamu emekçisinden 3’ünü ek iş yapmaya zorlamıştır. Aileyle yeteri kadar ilgilenememe, ebeveyn olarak kendini yetersiz hissetme ve aile içi iletişim gibi ciddi sorunlar kriz ile birlikte belirginleşmiştir.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık