Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Temsilcisi Gürsel Yurtbahar, Antalya'da özellikle gençlerin nargile kullanımının arttığını belirterek, nargilelerin üzerine de sağlık uyarılarının gelecek olmasının iyi bir karar olduğunu söyledi
RESMİ gazetede yayınlanan kararla sigara paketlerinin üzerindeki gibi nargilelerin üzerine de sağlık uyarılarının koyulacağı açıklandı. Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Antalya Temsilcisi ve Antalya Bağımlılıkla Mücadele Teknik Kurul Üyesi Gürsel Yurtbahar uygulamanın etkili olacağını belirterek, ‘Tütün maddesini nasıl içersek içelim dudağımıza, gırtlağımıza, dilimize bu maddeler yapışıyor. Nargile kullananların en çok karşılaşacağı hastalık gırtlak ve dudak kanserleri. Bir nargile 10 sigaraya bedel’ dedi.
‘FAYDALI OLACAK’
Yurtbahar, tütünün her ortamda tüm canlılara zarar verdiğine dikkat çekerek, ‘Bu tütün maddesinin ister sigara ister nargile ya da puro olarak her türlüsü zararlı. Tütünden çıkan izmarit, duman, kül de tabiata zarar veriyor. Uygulanmaya başlanan sigaradaki tek paket uygulamasının en önemli unsurunun tütün satıcısının reklamının engellenmesidir. Sigaraya özendirmemektir. Bunun sebebi de kamu sağlığıdır. Kamu sağlığı için tütün paketleri tek pakete döndü. Ama sadece sigara değil, tütün maddesi olan nargile de zararlı. Bunun içinde yapılacak olan bu uygulamanın çok faydalı olacağını düşünüyorum. Sigarada alınan bu karar diğer tütün ürünlerinde de önlem alınmasını doğurdu. Dünya’da bazı ülkelerde uyuşturucu maddeleri çocuklarımızın görmemesi için dolaplarda ya da oaket içerisinde satılıyor. İnanıyorum ki bu uygulama kullanımı azaltacaktır’ şeklinde konuştu.
10 SİGARAYA BEDEL
Nargilenin sigaradan daha ağır ve zararlı bir madde olduğunu açıklayan Yurtbahar, ‘Nargile tütünü nemlendirilmiş ve sıcak ortama giriyor. Nargile kullananların en çok karşılaşacağı hastalık gırtlak ve dudak kanserleri. Tütünde bin tane kimyasal madde var. Bunların arasında kanser yapanlar da var. Tütün maddesini nasıl içersek içelim dudağımıza, gırtlağımıza, dilimize bu maddeler yapışıyor. Biz en sevdiklerimize, kardeşimizle, eşimizle, çocuğumuzla temas kurarken kendi ellerimizle bu maddeyi veriyoruz. Bir nargile 10 sigaraya bedel. Hatta daha zararlı. Kendi kendimize kanseri davet ediyoruz. Çıkan tütün maddesini atıkları bize zarar vermekle kalmıyor doğaya da zarar veriyoruz. Bu şekilde geleceğimizi de tehlikeye atmış oluyoruz’ dedi.
UYARDI
4207 sayılı kapalı alanlarda tütün ürünlerinin kullanılmaması kanunu çıkmadan önce birçok işletmenin nargile işletme ruhsatı aldığına değinen Yurtbahar, ‘Bu kanun çıktıktan sonra mekanın açık yeri yoksa oraya ruhsat verilmiyor. Kapalı alanlarda nargile içilmesi çok tehlikeli bir ortam yaratıyor. Tütün bizim saçımızın telinden ayak tırnağımıza kadar zarar veriyor. Bu yüzden vatandaşlarımıza bu tarz ortamlarda kalmamalarını tavsiye ediyoruz, uyarıyoruz’ dedi.
YEŞİL DEDEKTÖR
Markaların tütün ürünlerini satmak için çeşitli reklam yollarına da gittiğini aktaran Yurtbahar, ‘Kokulu tütün diyorlar, hafif tütün diyorlar. Dikkat çekici hale getirmeye çalışıyorlar. Kapalı ortamlarda nargile içilmesin diye denetleme yapan arkadaşlarımız var. Ayrıca yeşil dedektör diye bir uygulama var. Bunu telefona indirdiğiniz zaman, kapalı ortamda tütün içiliyorsa, düğmeye basıyorsunuz. Böylelikle bulunduğunuz ortamı merkeze bildiriyor. Ama kullanıcıyı bildirmiyor. Merkezlerdeki de bulunduğu ortama 2 saat içerisinde o konuma gidip, gerekli önlemi alıyor’ bilgisini verdi.
YÖNETİCİLERE TEŞEKKÜR
Antalya’daki kent yöneticilerinin de sigara kullanımı konusunda hassas olduğunu aktaran Yurtbahar, ‘Antalya’nın 4207 Sayılı Kanun’un uygulanmasında başkent olduğunu düşünüyorum. Başta kent yöneticileri sigara kullanmıyor. Sigarayı desteklemeyen ve bu konuda hassasiyetlerini belli eden bir imaj var. İkinci olarak da ticari amacı toplum sağlığından daha önemli olan yerler dışındaki yerler, sigara konusunda çok hassas. Bu nedenle kent yöneticilerine teşekkür ediyorum’ dedi.
Özel/Dilan ERAY