Özel okulların toplam kontenjanlarının yüzde 60'ının boş kaldığı açıklandı. Türkiye Özel Okulları Derneği özel okul açılışlarına kota getirilmesini önerdi. EğitimBirSen Antalya Şube Başkanı Mustafa Çoban ise, 'Eğitimin tamamen özelleştirilmesi kabul edilebilecek bir durum değildir' dedi
YENİ başlayan eğitim-öğretim yılıyla özel okullara olan ilginin artması da gündemdeyken Türkiye Özel Okulları Derneği’nin yaptığı açıklamaya göre özel okullarda toplam kontenjanların yüzde 60’ının boş kaldığı bilgisi verildi. Dernek, açıklamanın ardından özel okul açılışlarının üç yıl dondurulması ve kota getirilmesi taleplerinin olduğunu söyledi. EğitimBirSen Antalya Şube Başkanı Mustafa Çoban ise ‘Özel okullar da eğitime katkı veren, eğitimin yükünü paylaşan kurumlar. Resmi ya da özel hepsi Türk eğitim sistemine hizmet etmekte. Özel okullar olmalı. Ancak eğitimin tamamen özelleştirilmesi kabul edilebilecek bir durum değil’ dedi.
Özel okulların da denetiminin Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetkisinde olduğunu hatırlatan Çoban, ‘Bu okulların denetimi ve bu okullara rehberlik bakanlıkça tam anlamıyla yapılmalı. Yaşanacak olumsuzluklar nedeniyle ne okul çalışanları ne öğrenciler mağdur olmamalı’ diye konuştu.
‘MEVZUAT DEĞİŞTİRİLMELİ’
Son yıllarda eğitim öğretim devam ederken mali açıdan yükümlülüklerini yerine getirmediği için kapatılmak zorunda kalınan okulların olduğunu söyleyen Çoban, ‘Böyle durumlar özel okullara karşı bir önyargı oluşturmakta. Aynı zamanda emeğinin karşılığını alamayan öğretmenlerimiz mağdur olmakta. Bu nedenle özel okullarda görev yapan öğretmenlerin de özlük hakları korunacak şekilde yasal düzenlemeler yapılmalı, istismara açik mevzuatlar acilen değiştirilmeli’ ifadelerini kullandı.
Özel okul sayısının her geçen gün arttığını söyleyen Çoban, ‘Ancak öğrenci sayıları aynı oranda artmıyor. Bu da her geçen yıl aynı pastanın daha çok kişi tarafında paylaşılması demek. Bunda özel okulların batışını hızlandırıyor.Özel okulların mali durumlarını kontrol eden bir mekanizma yok. Bu da veli ve öğrenci öğretmen mağduriyetlerine sebep oluyor.Dönem ortasında batan özel okullardan dolayı hem o okulda çalışan öğretmenler hem de öğrenciler mağdur olmakta. Bu sorunun önüne geçmek için en azından personel maaşlarını ödeyebilecek teminatlar veya koruyucu tedbirler alınmalı’ dedi.
‘HASSAS BİR KONU’
Bir diğer sorunun da öğretmenlerin düşük ücret alması olduğunu dile getiren Çoban, ‘Burada bir planlamaya ihtiyaç var. Antalya özelinde de planlamaya ihtiyaç var. Nüfus sayısı biliniyor. Öğrenci nüfus sayısı tahmin ediliyor ve bakanlık buna göre yatırım planı yapıyor. Şu ana kadar özel okullara giden öğrenci oranı da biliniyor ve aşağı yukarı tahmin ediliyor. En azından okul açma noktasında girişimciler bu verilere göre hareket etmeliler. Bir kota gelmesi eğer serbest rekabet ortamını etkilemeyecek düzeyde olursa makul olabilir. Ama bu kota veliye maliyet olarak yansıyacak şekilde de olmamalı. Hassas bir konu’ dedi.
Gonca ÖZTÜRK/Özel