SES Antalya Şube Eşbaşkanı Şükran İçöz yapılan eylemler sayesinde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde daha önce sadece pandemi servisinde çalışan sağlık emekçilerine yapılan ödemelerin, tüm sağlık emekçilerine yapıldığını söyledi
SAĞLIK çalışanları hak ettiklerini almayı başardı. Sağlık Emekçileri Sendikası Antalya Şube Eşbaşkanı Şükran İçöz, yaptıkları eylemler sayesinde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde daha önce sadece pandemi servisinde çalışan sağlık emekçilerine yapılan ödemelerin, tüm sağlık emekçilerine yapıldığını söyledi. Süreci değerlendiren ve pandemi döneminin hala bitmediğine dikkat çeken İçöz, Antalyalılara uyarıda bulunarak vaka sayılarında artmalar olduğunu ve dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
‘TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYIN’
Pandemi sürecinin henüz geçmediğini ve riskin devam ettiğini söyleyen İçöz, ‘Normalleşmeye geçtiğimiz günden beri, örneğin Antalya’da Yeşildere ve Gebizli Mahallesi’nin bir bölümü karantinaya alındı. Serik’te son bilgilere göre vaka sayısı 31’e yükseldi. Kepez ilçemizde Baraj mahallesinde iki sokak karantinaya alındı. Bu bilgiler bile sürecin ne kadar kritik ve dikkat gerektiren bir süreç olduğunu gösteriyor. Bu nedenle tedbiri elden bırakmayalım diye bir kere daha tüm Antalyalıları uyarmamız lazım’ dedi.
Sağlık emekçileri için sürecin pandemi ilanının başından beri oldukça yoğun geçtiğini söyleyen İçöz, ‘Çünkü pandemi sürecinde en yoğun yükü ve riski çekenler sağlık emekçileri. Sürecin başında ciddi eksiklikler ve sorunlarla yüz yüze kaldık. Özellikle kişisel koruyucu ekipman konusunda ciddi sıkıntılar yaşadık. Ayrıca hastalığa yakalanma riski, bundan daha önemlisi hastalığı ailelerimize ve yakınlarımıza bulaştırma riski de bir psikolojik yük olarak sağlık emekçilerinin üzerine bindi. Bunların yanında iş yükümüz ciddi oranda arttı. Bu süreçte hastalığa yakalanan ve hayatını kaybeden meslektaşlarımız oldu. Sendikamızın yaptığı son çalışmaya göre 8 binden fazla sağlık emekçisi enfekte durumda. Bu sayının geçtiğimiz bir ay içinde 10 bini aştığını ifade edebiliriz. 36 sağlık emekçisi hayatını kaybetti. Türkiye’de de sağlık emekçilerinin çok yüksek oranda Covid-19 pozitif çıkmasında başta koruyucu ekipman sağlanmaması olmak üzere alınmayan önlemler, sağlık emekçisi sayısının ısrarla ihtiyacı karşılayacak şekilde artırılmaması, sağlık emekçilerine rutin test yapılmaması, sağlık emekçi sayısı azlığı nedeniyle idari izinli olması gereken sağlıkçılara izin verilmemesi, iş yükünün fazla olması, mesailerin halen salgına uygun şekilde kısaltılmaması, temaslı sağlık emekçilerinin dahi çalışmaya mecbur edilmesi, hatta Covid-19 tanılı ve temaslı sağlık emekçilerini bir şekilde çalıştırmaya devam ettirmek için sürekli algoritmaların değiştirilmesi gibi uygulamalardır’ açıklamasını yaptı.
GELİR KAYBI OLUŞTU
Sağlık emekçilerinin salgın döneminin başından beri dile getirdikleri talepler karşılanmadığını üzerine yeni sorunlar eklendiğini söyleyen İçöz, ‘Sağlık emekçilerine emeklerinin karşılığı verilmedi. Tersine 3 ay tavandan ödeme yapılacak denilen ek ödeme ile sağlık emekçileri başka bir yıkıma uğratıldı, hakları gasp edildi, ekip çalışması ve iş barışı hedef alındı. Esnek çalışmadan kaynaklı olarak sağlık emekçilerinin gelirlerinde kayıplar oluşturuldu. Covid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı sayılmasına ilişkin uygulamadaki zorlukların yanına SGK Genelgesi ile yeni engeller çıkarıldı. 3 bin 600 yıpranma payı hakkı hala sağlanmadı. Sağlık emekçileri yaşanan bu sorunlara karşı sağlıkları ve hakları için Türkiye’de ve bütün dünyada sağlık alanlarını eylem ve mücadele alanı haline getirdi. Türkiye’de de sağlık emekçileri olarak bulunduğumuz her yerde taleplerimiz ve haklarımız için mücadeleye devam ediyoruz. 12 Mayıs’ta Atatürk Devlet Hastanesi’nde 14 Mayıs ve son olarak 21 Mayıs’ta Akdeniz Üniversitesi Hastanesi önünde Türkiye ile eş zamanlı yaptığımız eylemler bunu bir kez daha gösterdi’ bilgisini verdi.
EMEKLER SONUÇ VERDİ
Özellikle Akdeniz Üniversitesi Hastanesi önünde yapılan eylemin sonucu daha önce sadece pandemi servisinde çalışan sağlık emekçilerine yapılan ödemelerin, tüm sağlık emekçilerine yapıldığı bilgisini veren İçöz, ‘Ödemeler istenilen düzey de olmasa bile bizim kararlı mücadelemiz sonucunda ödenmiştir. Bundan sonraki adımda tüm sağlık emekçilerinin hak ettiği ücretleri alması mücadelesi devam edecek. Tekrar etmekte fayda var sağlık bir ekip işidir ve hiçbir şekilde ayrımcılık yapılamaz. Bizler sürecin başından beri hem salgınla ilgili toplumsal olarak alınması gerek tedbirler hem sağlık alanının salgın için organizasyonu hem de sağlık emekçilerinin her yönden korunması ve haklarının verilmesi için taleplerimizi duyuruyor, paylaşılıyor, mücadele ediyoruz. Salgın boyunca da bu sürecin sadece nesnesi haline dönüştürülemeyeceğimizi gösterdik. Bulunduğumuz her yerde mücadele ettik. Bundan sonra da hem salgın süreci ve bu süreçteki haklarımız hem de salgın sonrası mücadele etmeye devam edeceğiz’ diyerek çabalarının devam edeceğine dikkat çekti.
Özel/Dilan ERAY