SKOLYOZ hastalığı hakkında farkındalık yaratmak amacıyla Akdeniz Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle, Antalya Kültür Merkezi Perge Salonu’nda ‘Skolyoz Hakkında Neleri Bilmiyoruz’ başlığı altında sempozyum düzenlendi.Kız çocuklarında erkeklere oranla daha fazla görülen skolyoz hakkında farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen sempozyuma, Türkiye’nin çeşitli illerinden yaklaşık 500 konuk katıldı. Skolyozlu bireyler, aileleri, fizyoterapistler, fizyoterapi öğrencileri, fizik tedavi doktorları, ortopedi doktorları, spor hekimleri, spor antrenörleri başta olmak üzere skolyoz hakkında bilgi edinmek isteyenleri bir araya getiren etkinliğe hasta ve yakınları da ilgi gösterdi.
Schroth Terapisti Uzman Fizyoterapist Kadriye Tombak, özellikle boy uzamasının hızlı olduğu 0-5 ve 10-15 yaş gruplarında fark edilir hale gelen skolyoz zamanında tedavi edilmezse, erişkin dönemde şiddetli ağrılar ve omurgadaki eğrilikten kaynaklanan duruş bozukluklarına neden olduğunu ifade etti. Tombak, ‘Omurganın tam düz olması gerekirken S veya C şeklinde olması olarak tanımlanabilen skolyoz, Türkiye’de 2.5 milyon kişide gözlemleniyor’ dedi.
ANTALYA’DA HASTA ÇOK
Sempozyum organizasyonunu yapan Kadriye Tombak, ‘Basit bir tanımla omurganın sağ veya sol yana eğriliği olarak tanımlayabileceğimiz skolyoz, 9-14 yaşlarında ortaya çıkıyor ve özellikle de bu yaşlardaki kızlarda daha sık karşılaşıyoruz. Skolyozda erken teşhis çok önemli, bunun için gerek biz sağlıkçılara gerek anne-babaya büyük görev düşüyor’ dedi.
Skolyozun tek başına olabileceği gibi, kifoz (kamburluk) ile beraber görülebildiğine de dikkat çeken Tombak, kolyoz zamanında tedavi edilmezse, erişkin dönemde şiddetli ağrılar ve omurgadaki eğrilikten kaynaklanan duruş bozukluklarına neden olduğunu belirtti. Tombak, ‘Skolyoz ve özellikle de idiopatik (nedeni bilinmeyen) skolyoza karşı manuel terapi ve sonrasında da düzenli olarak kişiye özel egzersiz öneriliyor. Türkiye’nin pek çok bölgesinde olduğu gibi Antalya’da da çok fazla skolyoz vakasıyla karşılaşıyoruz’ dedi.