İnşaat Mühendisleri Antalya Şubesi Yönetim Kurulu, depremlerde yıkılan binalarla ilgili açıklama yaparak denetime vurgu yaptı
İNŞAAT Mühendisleri Antalya Şubesi Yönetim Kurulu, şube binasında yaptığı basın açıklamasında depremlerde yıkılan binalarla ilgili konuşarak denetime vurgu yaptı. Yönetim Kurulu Üyesi Erman Aydın ise, şantiyelerde yaşanan sorunlara değinerek her şantiyeye bir şefin olması gerektiğini söyledi.
Basın açıklaması öncesinde konuşan Şube Başkanı Soner Akdoğan, sağlıklı ve yaşanabilir kentler için işbirliğinin önemine vurgu yaparken, ‘Önümüzdeki günlerde odamızın üyeleriyle bir kurul düzenleyeceğiz. Çalışmaların sonucunu da il ve ilçe belediyelerine gönderip ortak akıl ve işbirliğiyle talebimizi yineleyeceğiz’ ifadelerini kullandı.
ATILAN ADIM YETERLİ DEĞİL
Şantiye şefinin bir inşaatın başından sonuna kadar her aşamada sorumluluğu olan ve bilgisine ihtiyaç duyulan bir kişi olduğunu belirten İnşaat Mühendisleri Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Erman Aydın, ‘Yapı üretim sürecinde hata kabul etmeyecek önemli bir görevi olan şantiye şefliği, maalesef ilgili mevzuattaki eksiklikler ve uygulamada yaşanan ihmalkarlıklar nedeniyle çözümün değil sorunun bir parçası haline gelmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı nihayetinde Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelikte revize yapma ihtiyacı duymuştur. Yapılan düzenleme ile şantiye şeflerinin aynı anda üstlenebilecekleri iş miktarı, inşaat alanı ve iş sayısı, farklı yapı türleri ve imalat tiplerine bağlı olarak şantiye şefliğini üstlenebilecek meslek disiplinleri gibi konularda hazırlanan değişiklikler olumludur ancak yetersizdir. Sorunları gerçek anlamda çözmek için kat etmemiz gereken yol halen bir hayli uzundur’ dedi.
KONTROLSÜZ VE SORUNLU
Erman Aydın sözlerine, ‘Şantiye şefliği ile ilgili geçmiş yıllarda hazırlamış olduğumuz durum raporlarında açıkça görülebileceği üzere yapı üretim sürecinin yöneticisi pozisyonunda olan şantiye şefliği alanı son derece kontrolsüz ve sorunludur. Söz konusu raporlar imzacı ya da kiralık diploma diye tarif ettiğimiz, sadece resmi işlemlerde görünsün diye kağıt üstünde kalan şantiye şefliğinin ne kadar yaygın olduğunu göstermektedir. Her meslekte olduğu gibi maalesef İnşaat Mühendisliğinde de meslek etiğine sahip olmayan meslektaşlarımız vardır.
Bu meslektaşlarımız gitmedikleri, görmedikleri hatta adresini bile bilmedikleri şantiyelerde şantiye şefi olarak imza atmaktadırlar. Can güvenliği için asli bir çalışma alanı olan şantiye şefliğinin, bir deprem ülkesinde hepimizin gözü önünde ve ilgili her kurum ve kuruluşun bilgisi dahilinde sadece kağıt üzerinde kalması ülkemiz için bir utanç kaynağıdır. Bu durum depremle yaşamaya zorunlu olan ülkemizde bizzat can güvenliğimiz açısından tehdit oluşturmaktadır’ diye devam etti.
SALDIRIYA UĞRUYORLAR
Şantiye şeflerinin şantiye alanlarında bulunmamasının yarattığı başıboşluğa değinen Erman Aydın, ‘Görevini yerine getirmeye çalışan yapı denetim firmalarına bağlı kontrol mühendislerinin yaşadığı sözlü ve fiziksel şiddet olaylarını görüyoruz. Hepimizin hatırladığı üzere geçtiğimiz ağustos ayında yapı denetim firması yetkilisi meslektaşımız Zekeriya Mengi şantiye denetleme görevi sırasında saldırıya uğramış ve bir süre yoğun bakımda kalmıştı. Bu olayın daha yankısı geçmeden geçtiğimiz hafta Uşak’ta bir inşaatta betona su katılmasına itiraz eden yapı denetim kontrol mühendisi ve yanındaki stajyer kardeşimiz inşaat işçileri tarafından darp edildi. Daha Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin şokunu milletçe üzerimizden atamadan acılarımız henüz çok tazeyken artçı depremler bile bütün şiddetiyle devam ederken yaşanmış olmasıyla bu olayın vahameti maalesef katlanmaktadır’ diye konuştu.
ÇÖZÜM İÇİN ŞARTLAR BELLİ
Sorunun çözümü için ilk etapta yapılması gerekenlereler sıralayan Erman Aydın, ‘İstisnai durumlar dışında, her şantiye şefi sadece bir şantiyede tam zamanlı olarak görevlendirilmelidir. Şantiye şefliği sürekli eğitime ve mesleki tecrübeye gereksinim duyan bir görevdir. Bu görevi yerine getirecek kişilerin ilgili meslek odalarınca verilen eğitimlere katılıp belgelendirilmeleri zorunlu tutulmalıdır. Gerçeğe aykırı beyanda bulunarak şantiye şefliği üstlenilmesinin önünü geçilmesi için şantiye şeflerinden Oda Kayıt Belgesi istenmelidir. Şantiye şefleri TMMOB tarafından belirlenen mühendislik asgari ücretinin altında çalıştırılmamalı, hak ve ücretleri yasal güvenceye alınmalıdır’ dedi.
ÇALIŞMALARIMIZI İLGİLİ KURUMLARLA PAYŞACAĞIZ
Aynı sorunların yıllardır konuşulduğuna dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Antalya Şubesi Başkanı Soner Akdoğan, ‘Bizden önceki yönetimlerde olduğu gibi bizlerde aynı sorunları tartışıp duruyoruz. Sorunlar ortada ve herkesçe biliniyor aynı şekilde bu sorunların da çözümler için izlenecek yolda bellidir. Keşke bunları konuşacak son kişiler bizler olsak. Bunun yerine AR-GE ve nasıl daha çok şey yapabiliriz konuları konuşsak. Hem kendi bünyemizde hem de ilgili belediye ve üniversiteler gibi bir işbirliği içinde ortak irade ve akılla planlı bir şekilde ilerleyerek yaşanabilir kentler için biz her zaman masa da olacağız. Odamızın varoluş amaçlarına baktığımızda bu neden ilk sırada gelmektedir. Önümüzdeki günlerce oda bünyemizde bir kurultay yapıp bu çalışmayı da diğer kurumlarla paylaşacağız. Sorunlar belli, çözümleri de demiştik. Burada önemli olan bir irade görebilmektir. Bu irade sağlanırsa eğer sorunlarında üstesinden geleceğimize inanıyorum’ dedi.