Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Ticari uyuşmazlıklarda başvuru çok sonuç yok

Varsayılan Resim

Arabulucu Avukat Mustafa Taşbaş, 1 Ocak 2019'dan itibaren yürürlüğe giren ticari uyuşmazlıklarda zorunlu arabuluculukta başvuru sayısının çok olmasına rağmen sonucun beklenilen düzeyde olmadığını söyledi
ARABULUCU Avukat Mustafa Taşbaş, 1 Ocak 2019’da yürürlüğe giren ticari uyuşmazlıklarda zorunlu arabuluculuğun ülkede yaşanılan ekonomik krizden dolayı kimsenin anlaşmaya yanaşmaması nedeniyle beklenilen sonucu vermediğini söyledi. 1 Ocak’tan bugüne kadar Antalya’da ticari uyuşmazlıklarda zorunlu arabuluculuğa 548 başvurunun yapıldığını belirten Taşbaş, başvuruların sadece yüzde 10’unun olumlu sonuçlandığını geri kalan davaların ise mahkemeye gittiğini ifade etti.

Taşbaş, ‘ 1Ocak’tan itibaren ticari uyuşmazlıklarda zorunlu arabuluculuk uygulamasının zorunlu hale gelmesinden itibaren Antalya’da bugüne kadar 548 başvuru oldu. Ancak ticari arabuluculuklarda işçi ve işveren arasındaki arabuluculuktaki başarıyı yakaladığımızı söyleyemeyiz. Bunun en büyük sebebi de ülkedeki ekonomik kriz. Çünkü ticari uyuşmazlıklarda alacak miktarı büyük. İnsanlar anlaşmaya yaklaşsa bile kasalarında nakitleri olmadığı veya mal varlıklarını satıp paraya çevirmeleri zor olduğu için anlaşmaktan vazgeçiyor ve davalar mahkemeye gidiyor. Taraflar iş davaları da uzun sürdüğü için mahkemenin devam ettiği süreçte belki ekonomik durumumuzu düzeltiriz, daha sonra tekrar anlaşabiliriz mantığıyla bakıyor. Ben bugüne kadar 10 tane kadar ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk yaptım ama hiçbirinde anlaşma sağlanamadı’ dedi.

İŞ HUKUKUNDA BAŞARI DAHA YÜKSEK

Antalya’da 204 aktif arabulucunun olduğunu söyleyen Taşbaş, ‘Arabuluculuğun faydaları çok fazla. Ticari uyuşmazlıklarda anlaşılamadığı takdirde mahkemeye gidilmesi halinde çok yüksek miktarda harç ödemek zorunda kalıyor taraflar. Uyuşmazlıklar arabuluculuk müzakereleriyle çözülürse taraflar hem yüksek miktarda harç ödemekten kurtulacak, hem de zamandan tasarruf edecek. Fakat ne iş adamlarımız ne de şirket yetkilileri bu bilince henüz tam anlamıyla erişmiş değil’ dedi. İş hukukunda ticari arabuluculuğa göre çok başarılı sonuçlar aldıklarını dile getiren Taşbaş, ‘İş hukukunda zorunlu arabuluculukta 1 Ocak 2018’te yürürlüğe girdi. O tarihten bugüne kadar Antalya’da iş hukukunda zorunlu arabuluculuğabaşvuru sayısı 3 bini geçti. Başarı oranı ise yüzde 80 oldu’ dedi.

EN ÇOK SURİYELİ VATANDAŞ BAŞVURDU

1 Ocak 2018’ten beri Antalya’da yaşayan yerleşik yabancılardan iş davalarında haklarını alabilmek için bugüne kadar 20 başvurunun olduğunu belirten Taşbaş başvuruların çoğunu Suriyeli vatandaşların oluşturduğunu ifade etti. Taşbaş, ‘Yabancı vatandaşlar arabuluculuk haklarını ve kanunları Türk vatandaşı gibi bilemiyor. Benim arabuluculuk bürosundan edindiğim bilgiye göre 20 yabancı uyruklu çalışan vatandaş iş hukukunda haklarını alabilmek için zorunlu arabuluculuğa müracaat etti. Yabancı uyruklu vatandaşların büyük çoğunluğu Suriyeli vatandaşlar oluşturuyor. Ülkemizde diğer ülkelerden çok daha fazla Suriyeli vatandaş var. Az ücretle çalıştırıldığı için çok fazla müracaatın Suriyeli vatandaşlardan gelmesi çok normal. Maalesef yabancıların çoğu kaçak çalıştıkları için ve bu durumdan haberdar olmadıkları için bu uygulamaların dışında kalıyor’ dedi. Deniz TOPKAYA

Haber Muhabiri: Mehmet USLU