Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
Uygulamamızı İndir

Üniversitelilerin derdi bitmiyor!

Varsayılan Resim

Başlayan eğitim öğretim yılıyla birlikte öğrenciler de barınma ihtiyaçları için yurt ya da evde kalmayı tercih etti. Yurt sözleşmeleriyle ilgili sıkıntı yaşayan öğrenciler ise ne yapacaklarını bilmiyor
ANTALYA’DA devlet yurdunun çıkmadığı öğrenciler evde ya da özel yurtlarda kalmaya başladı. Özellikle özel yurtların sözleşmelerinde yer alan maddeler ise öğrencileri zora sokuyor. Devlet yurdu için yedekte kalan öğrenciler yedek sıraları geldiği halde özel yurtlardan ayrılamayacak olmanın sıkıntısını çekiyor. Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Abdullah Özçulcu ise öğrencilerin yurt, ev ya da pansiyon sözleşmelerine dikkatlice bakmalarını ve en azından öğrenciler için öğrenci istediği zaman çıkabilir maddesini ekletmelerini önerdi.

Bu sözleşmeler yüzünden mağduriyetin çok fazla olduğunu söyleyen Özçulcu, ‘Özellikle üniversiteyi yeni kazanan, ilk defa ailesinden ayrı başka bir şekilde yaşayanlar mağdur oluyor. Sözleşmeyi dikkatlice okumayan ve kendi haklarını savunmaya öğrenci ilk kez ev ya da yurt tuttuğu için kendi hakkını savunamıyor. Bu noktada kesinlikle dikkat etmeliler’ dedi.

‘MEB ONAYINA DİKKAT’

Öğrencilerin özel yurt ile sözleşme imzalamadan önce yurdun kendisine vereceği hizmetlerin tamamını ayrıntılı olarak sözleşmeye yazdırması gerektiğini söyleyen Özçulcu, ‘Öğrenciler seçtikleri yurt ile yapacakları yıllık sözleşmeyi çok iyi okuyarak imzalamalı yurdun öğrencilere vereceği hizmetler çok iyi sorgulanmalı, özel yurt ile sözleşme imzalamadan önce yurdun kendisine vereceği hizmetlerin tamamını ayrıntılı olarak sözleşmeye yazdırmalı. Yurdun mutlaka Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı olmasına dikkat edilmeli’ diye konuştu.

‘ÖĞRENCİYE İNİSİYATİF’

Yurt ve ev sahiplerinin en azından öğrencinin mağdur olmaması adına yeni bir madde eklemesini söyleyen Özçulcu, ‘Bazı durumlarda tabiî ki iki taraf da mağdur oluyor. İşte bu mağduriyeti azaltmak adına öğrenciye kolaylık sağlanabilir. Mesela öğrenciye bir ay sonra devlet yurdu çıkma ihtimali varsa öğrenci için bir inisiyatif gösterilebilir. Sözleşmeye eklenecek maddeyle öğrenciye devlet yurdu çıktığı taktirde evi ya da yurdu boşaltma hakkı tanınabilir’ dedi.
Gonca ÖZTÜRK/

Haber Muhabiri: Merve Hatice USLU